واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
سهم ناچیز کشورهای حاشیه خلیج فارس در پذیرش آوارگان سوری؛
سیاست شرمآور و ننگین کشورهای ثروتمند عربی در قبال پناهجویان
عربستان سعودی انتقادها در مورد کوتاهی این کشور نسبت به آوارگان سوری را رد کرد و مدعی شد که به بیش از دو و نیم میلیون سوری اجازه اقامت داده است.
به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز، خبرگزاری رسمی عربستان، روز جمعه ۱۱ سپتامبر (۲۰ شهریور) به نقل از یک مقام وزارت امور خارجه این کشور گفت که کمکهای بسیار مشخصی به پناهجویان سوری انجام شده است. او تصریح کرد که گزارشهای منتشر شده در رسانهها، حاوی مطالب غیرواقعی و نادقیق است. هیچ کدام از شش کشور شورای همکاری خلیج فارس، شامل، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، بحرین، عمان و کویت تاکنون به کنوانسیون بینالمللی پناهندگان نپیوستهاند که از زمان جنگ جهانی دوم بر حقوق قانونی پناهجویان تاکید دارد. با این وجود کشورهای حوزه خلیج فارس میگویند که پس از جنگ داخلی سوریه صدها تن از شهروندان این کشور را پذیرفتهاند اما آنها به عنوان پناهجو محسوب نمیشوند.
به گزارش دویچه وله، وزارت خارجه عربستان با بیان اینکه دو و نیم میلیون شهروند سوریه را از زمان آغاز بحران در سال ۲۰۱۱ پذیرفته است، میگوید که این اقدامات بر اساس اصول "دینی و انسانی" صورت گرفته و این کشور قصد "نمایش تبلیغاتی و فخرفروشی" نداشته است. در همین حال مقامات امارات متحده عربی نیز گفتند که بیش از ۲۰۰هزار سوری در حال حاضر در این کشور اقامت دارند. البته مشخص نیست که آیا همه این افراد پس از جنگ به این کشور رفتهاند و یا پیش از این در امارات اقامت داشتهاند. براساس آخرین آمار کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان کشورهای لبنان، اردن، ترکیه و عراق بیشترین تعداد از آوارگان سوری را پذیرفتهاند. نام مصر و برخی کشورهای اروپایی در نیز در این لیست دیده میشود. کشور لبنان در حدود یک و نیم میلیون سوری را در خود جای داده و پیشبینی میشود این تعداد تا پایان سال به ۲ میلیون نفر برسد. بیش از ۷۵۰ هزار پناهجوی سوری نیز به اردن رفتهاند. ترکیه نیز میزبان یک و نیم میلیون آواره است که به نظر میرسد تا پایان سال ۲۰۰هزار نفر به این پناهجویان افزوده شود. عراق که بخشهای بزرگی از این کشور در کنترل پیکارجویان داعش است نیز میزبان بیش از ۲۵۰هزار آواره سوری است.
بیش از ۶ میلیون ۵۰۰ هزار نفر از شهروندان سوریه نیز در داخل این کشور آواره هستند که بیشتر این افراد در مناطق تحت کنترل دولت سوریه زندگی میکنند. با این وجود نامی از کشورهای حاشیه خلیج فارس در لیست سازمانهای بینالمللی دیده نمیشود. این موضوع موجب افزایش انتقادها در غرب و منطقه خاورمیانه به این کشورها شده است. سیاست کشورهای ثروتمند عرب حاشیه خلیج فارس در قبال پناهجویان سوری بسیار مناقشهبرانگیز است. شمار زیادی از ناظران سیاسی در غرب و کشورهای منطقه میپرسند که چرا این کشورها بهرغم همزبانی و قرابتهای مذهبی و فرهنگی مرزهای خود را به روی آوارگان سوری نمیگشایند؟ در این میان خشم و سرخوردگی آوارگان سوری از سیاست کنونی این کشورها بیش از همه است. بسیاری از این پناهجویان که در کشورهای مختلف آوارهاند در گفتوگو با رسانهها، سیاست کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در قبال آوارگان سوری را "شرمآور و ننگین" میخوانند. آنان بویژه به سیاست کشورهای ثروتمند عربی انتقاد میکنند، زیرا معتقدند که بیشتر این کشورها بطور همزمان از گروههای مختلف شورشی در سوریه پشتیبانی میکنند. هماکنون در شبکه اجتماعی توییتر "هشتگی" عربی راهاندازی شده که پذیرش آوارگان سوری را وظیفه کشورهای عربی میداند. گفتنی است که درخواست پناهندگی از کشورهای عربی حوزهخلیج فارس بطور مستقیم ممکن نیست. این کشورها تنها در چارچوب برنامه مهاجرت و جابهجایی سازمان ملل به درخواست پناهندگی رسیدگی میکنند. این راه دشواری است و به همین دلیل از آغاز بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ تاکنون فقط ۳۳ پناهجوی سوری موفق شدهاند از طریق برنامه سازمان ملل به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس پناهنده شوند. البته سوریها میتوانند از طریق روادید شغلی یا توریستی به این کشورها سفر کنند. برای نمونه از سال ۲۰۱۱ تاکنون حدود نیم میلیون سوری به عنوان "کارگر میهمان" به عربستان سعودی رفتهاند. البته بیشتر این افراد در نخستین سالهای بروز منازعه در سوریه چنین روادیدی دریافت کردند و این روند الان خیلی دشوارتر از پیش است. کمک دولتی به این افراد نیز قطع شده است. آمار دقیق سوریهای ساکن در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نیز ناروشن است. برای نمونه شماری از سوریها با روادید توریستی به امارات متحده عربی رفتهاند و به دلیل جنگ داخلی دیگر به سوریه بازنگشتهاند. این افراد هماکنون بطور غیرقانونی در آنجا زندگی میکنند. کشورهای ثروتمند عربی در توجیه این سیاست خود چنین استدلال میکنند که پذیرفتن آوارگان سوری نمیتواند راهحلی دائمی باشد. دولتهای این کشورها غرب را سرزنش میکنند که به اندازه کافی برای پایان دادن به جنگ داخلی در سوریه تلاش نمیکند.
اما سازمانهای بینالمللی حقوق بشری این توجیه را نمیپذیرند و سیاست کشورهای عربی را شرمآور میخوانند. برای نمونه سازمان عفو بینالمللی معتقد است که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به دلیل قرابتهای زبانی و مذهبی و نیز ثروتی که در اختیار دارند باید در راس کشورهایی باشند که به آوارگان سوری سرپناه میدهند. پرسشی که مطرح است این است که چرا کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بهرغم کمکهای مالی حاضر به پذیرفتن آوارگان سوری نیستند؟ باید در نظر داشت که همه این کشورها دارای نظامهای سیاسی اقتدارگرا هستند و بیش از هر چیز از ناآرامیهای اجتماعی و نارضایتی مردم خود بیم دارند. آنها حاضر به این ریسک نیستند که آوارگان دیگر کشورهای عربی را برای مدتی نامعلوم در خاک خود بپذیرند و هزینههای آنان را تامین کنند. مشکل دیگر ترکیب جمعیتی این کشورهاست. دریافت تابعیت از بیشتر این کشورها و بویژه قطر و امارات متحده عربی تقریبا ناممکن است. برای خارجیان همچنین بسیار دشوار است که بدون اجازه کار در این کشورها سکونت کنند. گفتنی است که از جمعیت ۲۹ میلیونی عربستان سعودی ۶ میلیون نفر کارگران خارجی هستند که برای کار از دیگر کشورهای اسلامی در آسیا به عربستان مهاجرت کردهاند. شمار خارجیان در دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از این هم بیشتر است. ۶۰ درصد جمعیت کویت، ۸۰ درصد جمعیت امارات متحده عربی و حتی ۹۰ درصد جمعیت قطر را خارجیان تشکیل میدهند. پذیرش پناهجویان، رقم خارجیان مقیم این کشورها را به زیان شهروندان آنها باز هم بیشتر دگرگون میکند. ترس این کشورها از تغییرات جمعیتی، بیشتر از آمادگی آنها برای پذیرش آوارگان سوری یا عراقی است. بیهوده نیست که برخی از این کشورها حتی اجازه اقامت خارجیانی را تمدید نمیکنند که مهلت روادید شغلی آنان به پایان رسیده است. برای نمونه عربستان سعودی در سال ۲۰۱۴ حدود ۳۷۰ هزار تن را که مهلت روادید شغلی آنان به پایان رسیده بود، از این کشور اخراج کرد تا به گفته مقامات سعودی، برای شهروندان این کشور فرصتهای شغلی بیشتری ایجاد کند. 106
۲۲/۰۶/۱۳۹۴ - ۱۲:۱۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]