واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ شهريور ۱۳۹۴ (۹:۲۲ق.ظ)
تدوين سند ملي محيط زيست در مراحل نهايي موج - معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محيط زيست گفت: تدوين سند ملي محيط زيست براي شوراي عالي انقلاب فرهنگي هم اکنون در مراحل نهايي است.
به گزارش خبرگزاري موج، مهناز مظاهري، معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محيط زيست، از مراحل نهايي تدوين سند ملي محيط زيست براي شوراي عالي انقلاب فرهنگي خبر داد.
معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محيط زيست گفت: توسعه نامتوازن و ناپايدار، به خاطر وجود اکوسيستم شکننده اي که ايران دارد نسبت به ساير کشورهايي که از منابع طبيعي بهتري برخوردار هستند، اثرات مخرب بيشتري را به جا گذاشته است. در ايران، بارندگي تقريباً يک سوم ميانگين جهاني و سطح تبخير حدود چهار برابر ميانگين جهاني است.
بنا بر اين، دستکاري نابخردانه در طبيعت ايران گستره تخريب وسيع تري را موجب ميشود. همچنين، از آنجايي که ايران يکي از کشورهاي در حال توسعه است، اگر در توسعه ملاحظات زيست محيطي در نظر گرفته نشود، تخريب بيشتري را در طبيعت به همراه خواهد داشت که اين فجايع زيست محيطي در نهايت منجر به آسيب به جوامع انساني ميشود.
وي ادامه داد: بهره برداري بي رويه از منابع آب سطحي و زيرزميني باعث خشک شدن خيلي تالابهاي کشور شده است. از آنجايي که منابع آب اساس توسعه پايدار را تشکيل ميدهد، هر نوع آسيب به اين منابع، تهديدي براي کشاورزي خواهد بود و منجر به مهاجرت مردم به شهرهاي بزرگتر ميشود که در نهايت، منجر به ترافيک، افزايش انتشار دي اکسيد کربن و آلودگيها در سطح جهاني و وقوع پديده وارونگي هوا، سوراخ شدن لايه اوزون و گرمايش جهاني ميشود.
مهناز مظاهري تصريح کرد: بر اساس اصل 50 قانون اساسي جمهوري اسلامي، حفاظت از محيط زيست يک وظيفه همگاني تلقي کرده است و تمامي افراد جامعه نسبت به آن مسوول هستند. همچنين، در نشست مقام معظم رهبري با فعالان محيط زيست و منابع طبيعي در 17 اسفند سال گذشته، ايشان به تهيه سند محيط زيست به عنوان يک الويت تاکيد کردند. بنابراين، براي جلوگيري از چالشهاي زيست محيطي که در 50 سال اخير در ايران رخ داده، به دنبال تدوين يک سند راهبردي براي برنامه ريزي هدفمند در راستاي حفاظت از محيط زيست براي نسل آتي هستيم.
وي افزود: با توجه به مشکلاتي که پيش آمده يک ضرورتي ايجاد شده که حتماً هر توسعه اي که در قالب واحد صنعتي، واحد توليدي، کشاورزي ميخواهد شکل بگيرد، بايد پيوست زيست محيطي در زمينه تبعات زيست محيطي اين فعاليت داشته باشد. پيوست ارزيابي زيست محيطي در برنامههاي توسعه 5 ساله که حدود بيست سال است در حال اجرا است براي طرحهاي بزرگ صنعتي بوده است اما تاثيرات زيست محيطي طرحهاي کوچک بررسي نميشده است.
مظاهري در ادامه گفت: آگاهي زيست محيطي به صورت فراگير در سطح جامعه نبوده است و خيلي از اقدامات همچون سدسازي که منجر به تغيير در اکوسيستم منطقه، خشک شدن تالاب ها و ايجاد کانون گرد و غبار در کشور ميشد، ممکن است به خاطر ناآگاهي يا عدم دسترسي دستگاههاي اجرايي به تبعات زيست محيطي رخ داده باشد.
معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محيط زيست خاطرنشان کرد: در دولت يازدهم به بحث ملاحظات زيست محيطي در فرايند توسعه به عنوان يک وظيفه عمومي تاکيد شد و اميدواريم با يک برنامه ريزي دقيق و به کمک و مشارکت مردم اهداف زيست محيطي که خواسته ملت است برسيم.
وي در ادامه گفت: براي رسيدن به محيط زيست مطلوب در سطح استانداردهاي زيست محيطي ملي و بين المللي در چشم انداز 1404 اهداف و برنامههاي راهبرد تعيين شده است. گسترش مراکز تحقيقاتي، مشارکت نهادهاي غير دولتي در مسائل زيست محيطي، آموزش مباحث زيست محيطي از طريق صدا و سيما، انتشار نشريات از جمله اين اقدامات براي افزايش آگاهي جامعه است. مجموعه اين اقدامات که بايد توسط دستگاههاي اجرايي کشور انجام شود، در قالب يک سند توسط سازمان حفاظت محيط زيست در حال تدوين است و هم اکنون مراحل نهايي تدوين آن در حال انجام هست.
مظاهري افزود: شوراي عالي انقلاب فرهنگي تکليف کرده براي داشتن يک برنامه اجرايي در زمينه جلوگيري از معضلات زيست محيطي بايد يک سند ملي محيط زيست تدوين شود. همچنين، در ماده 34 قانون افزايش بهره برداري کشاورزي و منابع طبيعي مصوب مجلس، دولت موظف شده است که نسبت به تدوين سند محيط زيست و توسعه پايدار اقدام کند. با توجه به اين دو مصوبه، تصميم گرفته شد، سند ملي محيط زيست در قالب آموزش، فرهنگ سازي در زمينه محيط زيست در سطح جامعه براي شوراي عالي انقلاب فرهنگي تهيه شود و هم اکنون مراحل نهايي تدوين آن در حال انجام است.
وي ادامه داد: پس از ارسال اين سند به شوراي عالي انقلاب فرهنگي، بايد سند را به صورت تخصصي در راستاي شاخصهاي توسعه پايدار (آب، خاک، هوا و تنوع زيستي) با مشارکت سازمانهاي اجرايي براي مجلس تدوين کنيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 252]