واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
بحران مهاجرت درآیینه آمار و ارقام تقاضای پناهندگی در سال جاری میلادی رشد فزایندهای در اروپا داشته است. بنا به گزارشهای رسمی، تا پایان ماه جولای، 438 هزار نفر برای ورود به کشورهای اروپایی تقاضا کرده بودند و این در حالی است که کل این آمار در سال گذشته حدود 571 هزار نفر بود.
بنا به اعلام کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، آلمان همچنان در میان کشورهای اروپایی رتبه نخست دریافت تقاضای پناهندگی را دارد. بر این اساس تا پایان ماه جولای حدود 188 هزار نفر برای ورود به این کشور درخواست پناهندگی کرده بودند که در مقایسه با کل سال 2014 حدود 15 هزار نفر افزایش داشته است. پس از آلمان مجارستان در رتبه دوم قرار دارد و دلیل این موضوع این است که بسیاری از افراد از طریق یونان و کشورهای غربی حوزه بالکان از راه زمینی وارد مجارستان می شوند. در این میان اگرچه آلمان بیشترین تعداد تقاضا برای پناهندگی را دارد، اما اگر پذیرش پناهجویان براساس جمعیت هر کشور را مدنظر قرار دهیم، سوئد در رتبه نخست قرار دارد. به طوری که آمار نشان می دهد، به ازای هر هزار نفر سوئدی هشت تقاضا برای پناهندگی ارائه شده است. این در حالی است که این آمار برای انگلیس 5/0 است، بدین معنی که در ازای هر 2000 شهروند انگلیسی تنها یک تقاضای پناهندگی وجود دارد. پناهجویان از کجا می آیند؟ ادامه درگیری و جنگ در سوریه همچنان یکی از بزرگ ترین دلایل برای مهاجرت به حساب می آید، اما خشونت های مداوم در افغانستان، خشونت ها در اریتره و فقر و بیکاری در کوزوو باعث شده تا شهروندان این کشورها نیز به امید یافتن زندگی جدید راهی کشورهای اروپایی شوند. سران اتحادیه اروپا تاکنون چند جلسه و نشست را برای بررسی این بحران انجام داده اند که تاکنون به نتیجه مشخصی نرسیده است. طرح تقسیم مهاجران در کشورهای مختلف اتحادیه اروپا رد شد زیرا برخی کشورها به نحوه این تقسیم بندی اعتراض دارند. مقامات انگلیس اعلام کرده اند با هر گونه سیستم تقسیم بندی یا سهمیه بندی مهاجران مخالف هستند. به همین دلیل است که بنا بر آمار وزارت کشور انگلیس از آغاز سال 2014 تاکنون تنها 216 پناهجوی سوری مجوز ورود به این کشور را گرفته اند. البته به دنبال فشارهای عمومی و سیاسی بتازگی مقامات انگلیسی در این زمینه انعطاف داشته و دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس نیز اعلام کرد کشورش طی پنج سال آینده پذیرای حدود 20 هزار پناهجو خواهد بود. برخی کشورها همچون مجارستان نیز برای مقابله با سیل عظیم مهاجران اقدام به ساخت حصار در اطراف مرزهای خود کرده اند. براساس قوانین اتحادیه اروپا که به «قوانین دوبلین» معروف است، پناهجویان باید به محض ورود به اولین کشور این حوزه ثبت نام کنند. با افزایش تعداد آوارگان، این قوانین به کرات نقض شد و این افراد توانستند با عبور از مرزها وارد کشورهای اروپایی شوند.
اگرچه آمار متقاضیان درخواست پناهندگی بسیار بالاست، اما این ارقام و اعداد بازگوکننده تمام داستان نیست. در واقع تعداد افرادی که موفق به دریافت مجوز پناهندگی شده اند بسیار پایین است. سال 2014، کشورهای اتحادیه اروپا به حدود 184 هزار نفر پناهندگی دادند. این در حالی است که در همان سال بیش از 570 هزار نفر درخواست پناهندگی کرده بودند. از حدود یک سال قبل، نزدیک به 25 هزار تقاضای پناهندگی در انگلیس مطرح شد که حدود 60 درصد آنها در همان مرحله نخست رد شد. در همین زمان حدود 6700 پناهجو از این کشور بیرون رانده شده یا خودشان آنجا را ترک کردند. چگونه به اروپا می رسند؟ سازمان بین المللی مهاجرت تخمین می زند بیش از 359 هزار مهاجر در فاصله ماه های ژانویه تا آگوست سال 2015 از مرزهای اتحادیه اروپا گذشته اند؛ این آمار برای کل سال 2014 نزدیک به 280 هزار نفر بود. نیروهای مرزی اتحادیه اروپا که تحت عنوان «فرانتکس» شناخته می شوند، راه های مورد استفاده مهاجران و تعداد آنها را بررسی می کنند. گفتنی است این آمار مربوط به افرادی است که توسط این نیروها ثبت شده است.
به طور کلی در سال جاری میلادی 350 هزار مهاجر از مرزهای اتحادیه اروپا عبور کرده اند که از این میزان 235 هزار نفر وارد یونان و نزدیک به 115 هزار نفر دیگر وارد ایتالیا شده اند. حدود 2100 نفر نیز وارد اسپانیا شده اند. بیشترین افرادی که به یونان رسیده اند از طریق قایق های کوچک از سمت ترکیه حرکت کرده و مقصد بیشتر آنها جزایر کاس، چیوس، لسوس و ساموس در این کشور بوده است. پدیده مرگ مهاجران در کنار تمام خطراتی که برای این مهاجران در چنین مسیرهایی وجود دارد، آمار مرگ و میر آنها نیز روند فزاینده ای داشته است. بنا به اعلام سازمان بین المللی مهاجرت، بیش از 2500 نفر در سال جاری میلادی هنگام ورود به مرزهای اروپا کشته شده اند. فصل تابستان به همان اندازه که شلوغ ترین زمان برای مهاجران بود، عنوان مرگبارترین زمان در طول سال را نیز به خود اختصاص داد. اما بی شک مرگبارترین زمان طی چند ماه گذشته مربوط به ماه آوریل است که یک قایق حامل حدود 800 مهاجر در آب های نزدیک به لیبی واژگون شد و تقریبا تمام مسافران آن کشته شدند.
 
یکشنبه 22 شهریور 1394 ساعت 03:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]