محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826629069
معماري امريكا براي نظم خاورميانه پس از «برجام»
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: معماري امريكا براي نظم خاورميانه پس از «برجام»
پس از جمعبندي مذاكرات هستهاي امريكا نظم جديدي براي خاورميانه طراحي كرده كه طرح مهار ايران و تضعيف دولتهاي مركزي بخشي از نظم مطلوب واشنگتن است تا اوضاع منطقه را كنترل كرده و حضور نظامي خود را تثبيت كند
نویسنده : روحالله صالحي
پس از جمعبندي مذاكرات هستهاي امريكا نظم جديدي براي خاورميانه طراحي كرده كه طرح مهار ايران و تضعيف دولتهاي مركزي بخشي از نظم مطلوب واشنگتن است تا اوضاع منطقه را كنترل كرده و حضور نظامي خود را تثبيت كند. افزايش امنيت اسرائيل و تشكيل ناتوي عربي نيز از جمله اهداف اصلي اين طرح خاورميانهاي است.
هنوز توافق هستهاي ميان ايران و گروه 1+5 نهايي نشده بحثها در خصوص سرنوشت پروندههاي منطقهاي، نحوه رفتار امريكا و اقدامات اين كشور در خاورميانه آغاز شده است. تا پيش از برنامه جامع اقدام مشترك «برجام»، امريكا بيشتر روي پرونده هستهاي ايران متمركز بود تا به يك دهه چالش بين ايران و غرب پايان داده و با خيال آسوده برنامههاي منطقهاي خود را پيش ببرد. در دو ماه گذشته مقامات امريكايي در مورد آثار توافق هستهاي بر جنبههاي منطقهاي آن بيشتر تأكيد نموده و بارها تكرار كردهاند كه توافق هستهاي موجب خاورميانهاي امن در آينده خواهد شد. اين اظهارنظرها براي جلب رضايت متحدان به خاطر اين است كه امريكا براي دوران پس از توافق برنامههايي دارد. انعقاد قراردادهاي تسليحاتي با اعراب و اعلام فروش تسليحات پيشرفته به اسرائيل خبر از طراحي نظم جديدي در منطقه دارد كه امريكاييها براي خاورميانه پس از برجام طراحي كردهاند.
طرح مهار ايران
غربيها در يك دهه گذشته به بهانه مقابله با برنامه هستهاي سعي در مهار و انزواي ايران داشتند، پس از برجام نيز همچنان اين نقشه راه را ادامه ميدهند تا به گفته خودشان از قدرتيابي ايران در منطقه جلوگيري كنند. مخالفان توافق هستهاي در امريكا معتقدند كه بازگشت پولهاي بلوكه شده، جايگاه ايران در منطقه را افزايش خواهد داد و تهران حمايت خود از متحدانش را تشديد خواهد كرد و از اينرو سعي در مقابله جدي با ايران دارند. وزراي دولت باراك اوباما، رئيسجمهور امريكا براي آنكه نمايندگان كنگره را از اين نگراني دربياورند بارها اعلام كردهاند كه طرح مقابله با ايران همچنان ادامه مييابد و توافق هستهاي نه تنها قدرت ايران را افزايش نميدهد بلكه نظارت بينالمللي بر برنامه هستهاي ايران را بيش از پيش افزايش خواهد داد.
امريكا اميدوار است از مسير توافق هستهاي بتواند رفتار سياست خارجي ايران را تغيير داده و از تضاد دو كشور در مقابله با بحرانهاي منطقهاي بكاهد. جان كري، وزير خارجه امريكا در شوراي روابط خارجي سناي امريكا گفت: «گذشت 15 سال ميتواند تغييرات زيادي در ايران ايجاد كند. من چنين چيزي را نميتوانم تضمين بدهم. باور من اين است كه در 15 سال، در يك كشور اتفاقاتي ميافتد.»
همچنين امريكا به دنبال اين است كه با انشقاق بين ايران و محور مقاومت، آن را تضعيف كرده و امنيت اسرائيل را بيش از پيش تضمين كند و اين مسئله در دستور كار مقامات واشنگتن قرار گرفته است. جان كري در ماه گذشته ميلادي ايران را به حمايت از تروريسم متهم كرد و گفت كه امريكا در مقابله با ايران در منطقه جدي است. كري گفت: «ايران به دليل حمايتش از تروريسم و حوثيها و حزبالله منزوي باقي خواهد ماند. حزبالله سازماني تروريستي است و تا زمانيكه از آن حمايت كنند، با آنان مقابله ميكنيم و با تحركاتي كه ايران در كشورهاي ديگر از آن پشتيباني ميكند، مقابله ميكنيم.»
همچنين همكاري نظامي و اطلاعاتي با عربستان و ديگر اعضاي شوراي همكاري خليج فارس، تقويت توانمنديهاي منطقهاي، دفاعي، موشكي و صدور مجوز توسعه فروش تسليحات نظامي به اعراب، بخشي از طرحهاي امريكا براي جلوگيري از افزايش جايگاه منطقهاي ايران است.
كاهش نفوذ ايران در عراق
امريكاييها براي مقابله با ايران سعي دارند كشورهاي همسو با ايران را از مدار محور مقاومت خارج كنند و نفوذ تهران در منطقه را كاهش دهند. عراق بهترين گزينه براي رسيدن به اين هدف است. حضور برخي مستشاران نظامي ايران در عراق براي مقابله با تروريستهاي داعش در ماههاي اخير نگراني مقامات كاخ سفيد را در پي داشته تا جايي آنها براي مقابله با نفوذ ايران در عراق طرح تجزيه اين كشور را دنبال ميكنند. طرح امريكايي «تشكيل گارد ملي» در عراق كه در مقابل دولت مركزي و نيروهاي مردمي شيعه است، بخشي از پروژه كاهش نفوذ ايران در عراق است تا از اين طريق يكي از اضلاع محور مقاومت را از بين ببرد. وزير امور خارجه امريكا پيشتر در سخناني گفته بود:«فكر نميكنم كه آنها (ايرانيها) بايد در خاك عراق باشند مگر اينكه دولت عراق از آنان خواسته باشد. اين مسئله به دولت عراق بستگي دارد... ما از ايرانيها نميخواهيم كه در عراق باشند و با آنان همكاري نميكنيم.» از سوي ديگر، امريكا در راستاي طرح «خاورميانه بزرگ» سعي دارد با تضعيف دولتهاي منطقه زمينه را براي حضور فعالانه خود در منطقه فراهم كند. به همين خاطر، ايجاد ناامني در عراق و سوريه بخشي از پروژه پنهان امريكا در خاورميانه است كه توسط تروريستها در حال اجراست.
تسليح بيشتر رژيم صهيونيستي
بدون ترديد يكي از مهمترين اهداف امريكا از توافق با ايران تضمين امنيت اسرائيل در خاورميانه است و براي همين منظور، امريكاييها براي اطمينانبخشي به رژيم صهيونيستي و جلوگيري از تمايل تخريبگرايانه اسرائيل در روند توافق هستهاي امتيازاتي را به اين رژيم داده و پروژههاي مشتركي را به اجرا گذاردهاند. اين پروژهها شامل كمكهاي مالي بيشتر، پاسخ مثبت به درخواستهاي تسليحاتي مدرنتر، اجراي پروژههاي مشترك عليه ايران، حزبالله و همپيمانان منطقهاي ايران و پيمانهاي جديد امنيتي براي ارتقاي ضريب امنيت ملي رژيم صهيونيستي است.
تسليح گسترده رژيم صهيونيستي با استفاده از فروش سلاحهاي پيشرفته از جمله اقداماتي است كه واشنگتن در دستور كار قرار داده است. جو بايدن، معاون رئيسجمهور امريكا در سخنراني خود در مي2015، از تحويل جتهاي جنگنده جديد اف- 35 اين كشور به اسرائيل در سال آينده خبر داد. بايدن در اين سخنراني گفت كه اسرائيل تنها دارنده پنجمين نسل هواپيما امريكا در خاورميانه خواهد بود. بايدن عنوان كرد: «امريكا خواهان حفظ برتري كيفي اسرائيل بر ساير رقباي خود است». همچنين رئيسجمهور امريكا بلافاصله پس از توافق هستهاي به مواضع رژيم صهيونيستي درباره مذاكرات هستهاي اشاره كرد و گفت كه امريكا «به تلاش بيسابقه خود در تقويت امنيت اسرائيل ادامه خواهد داد.»
حمايت از تشكيل ناتوي عربي
امريكا از هرگونه ائتلاف منطقهاي ضد ايراني استقبال ميكند و از تشكيل ارتش عربي به رهبري عربستان و مصر نيز حمايت به عمل آورده است. اشتون كارتر، وزير دفاع امريكا از طرح تشكيل نيروي مشترك عربي حمايت كرده و مقامات وزارت خارجه اين كشور نيز گفتهاند كه امريكا منتظر ميماند تا ساختار و دستور كار عملياتي اين نيرو را مشاهده و ارزيابي كند. كارتر گفته بود:«امريكا با اين ائتلاف همكاري خواهد كرد، چراكه بسياري از كشورهاي عضو اين ائتلاف در واقع همكاريهاي امنيتي دوجانبهاي با ايالات متحده امريكا دارند.» امريكا الان به يكي از چالشهاي اساسي خود در خاورميانه يعني پرونده هستهاي ايران پايان داده و سعي دارد بخشي از مسئوليت و نقش منطقهاي خود را به متحدانش واگذار كند. از اينرو تأسيس ناتوي عربي ميتواند برنامههاي امريكا در منطقه را به پيش برده و منافع آنها را تأمين كند. همچنين با سپردن برخي مسئوليتها به متحدان عربي، امريكا ميتواند با خيال آسودهتر در ساير نقاط جهان به خصوص «شرق آسيا» كه كانون توجه امريكا در جهان است برنامههاي خود را عملي كند. هادي محمدي، كارشناس خاورميانه درباره اهداف امريكا در دوران پس از برجام توافق ميگويد: «امريكاييها با تقويت فضاي ضد ايراني در مواضع خود و رسانهها در قبال ارتجاع عرب منطقه زمينه فروش سلاح بيشتر را به اين كشورها فراهم ميكنند و متعاقباً به عقد پيمانهاي دفاعي دو و چندجانبه اقدام خواهند كرد كه عملاً اين كشورها و سرمايههاي مالي آنها به عنوان ابزار سياست امنيتي و دفاعي امريكاييها عليه ايران و همپيمانان ايران به كار گرفته خواهد شد.» به گفته وي، بخش بعدي در اين تدابير امريكا مربوط به ايجاد همگرايي و ائتلاف عربي- اسرائيلي است كه وظيفه مقابله با نفوذ منطقهاي ايران و همپيمانانش را بر عهده دارد.
جراحي چهره دولتهاي عرب
امريكا سعي دارد با ايجاد اصلاحات در كشورهاي عربي منطقه و روي كارآوردن افراد ميانه رو و تاحدي همسو با غرب، پروژههاي اجرا نشده خود در خاورميانه را عملي كند و به نوعي جراحي چهره در داخل اين كشورها ايجاد كند. همچنين امريكا سعي دارد لايههاي جديدي از نظاميان را در كشورهاي منطقه ايجاد كرده و با حمايت از آنان اهداف خود را عملي كند. وجود عناصر امريكايي در بدنه ارتش زماني كه دولت مركزي همسو با سياستهاي غرب حركت نكند ميتواند با ايجاد كودتا دولت را ساقط كرده و مهرههاي مورد نظر امريكا را در اين كشورها روي كار بياورد. چيزي كه در عراق نمود بيشتري پيدا كرده و امريكاييها با طرح تشكيل گارد ملي و ارتش سنيها سعي در ايجاد موازنه در مقابل دولت بغداد را دارند تا با اين اقدام هم دولت مركزي را تضعيف كنند و هم براي رسيدن به مقاصدشان از اين ارتشها بهرهبرداري كنند. اقدامات مداخلهجويانه امريكا در امور كشورهاي منطقه و تسليح اعراب و اسرائيل در مقابل ايران نه تنها اوضاع خاورميانه را بهبود نخواهد بخشيد بلكه به ايجاد تنشهاي جديدي در منطقه منجر شده و آتش فتنه و درگيريهاي قومي را بيش از پيش تشديد خواهد كرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۶:۱۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]
صفحات پیشنهادی
استفاده ابزاری امریکا از برجام برای مقابله جدی با ایران
خبرگزاری آریا-کارشناس مسائل سیاسی از امریکا گفت که دولت این کشور قصد دارد از برجام به عنوان ابزاری برای بی ثبات کردن ایران و آماده شدن برای یک مقابله جدی با این کشور استفاده کند به گزارش خبرگزاری آریا رالف شئونمن کارشناس مسائل سیاسی از آمریکا روز چهارشنبه در مصاحبه با پرس تی ویبازتاب گسترده شکست مخالفان برجام در رسانه های امریکا
بلافاصله پس از انتشار خبر شکست مخالفان برجام درکنگره تحت کنترل جمهوریخواهان آمریکایی اکثر رسانه های این کشور این خبر را پیروزی میراث سازی برای اوباما و شکستی بی سابقه برای جمهوریخواهان دانستند به گزارش فرهیختگان آنلاین FDN IR درحالی که هر دو بخش کنگره آمریکا سنا و مجلس نمایلابی صهیونیست در امریکا شکست خورد: دست کنگره از برجام کوتاه ماند
هشدارنیوز 42 نماینده دموکرات در مجلس سنای آمریکا به طرح جمهوریخواهان برای اعلام عدم کفایت مذاکرات در این مجلس رای منفی دادند تا شکستی دیگر برای لابی صهیونیستها باشد با این رای سناتورها موضوع بررسی توافق هسته ای در کنگره آمریکا پایان یافت و در نتیجه طرح جمهوری خواهان برای رد برامريكا به دنبال تفسيرهاي مناقشه برانگيز از «برجام»
امريكا به دنبال تفسيرهاي مناقشه برانگيز از برجام هفت روز مانده به مهلت قانوني كنگره براي رأي منفي به توافق هستهاي 1 5 با ايران چهل و دومين سناتور امريكايي هم به موافقان برجام پيوست و به اين ترتيب جمهوريخواهان در عمل تا حد زيادي از جلب آراي لازم يا حتي رأيگيري درمورد آنبازتاب شکست سناتورهای مخالف برجام در رسانههای امریکا
بازتاب شکست سناتورهای مخالف برجام در رسانههای امریکا بین الملل > دیپلماسی - ایرنا نوشت بلافاصله پس از انتشار خبر شکست مخالفان برجام درکنگره تحت کنترل جمهوریخواهان آمریکایی اکثر رسانه های این کشور این خبر را پیروزی میراث سازی برای اوباما و شکستی بی سابقه برای جمهوربازتاب شکست مخالفان برجام در رسانه های امریکا
به گزارش افکارخبر درحالی که هر دو بخش کنگره آمریکا سنا و مجلس نمایندگان تحت کنترل اکثریت جمهوریخواه این کشور است قانونگذاران جمهوریخواه به منظور اجرای تهدیدهای گذشته خود مبنی بر جلوگیری از اجرای هرگونه توافقی بر سر مسئله هسته ای ایران دست اندر کار تنظیم لایحه ای شدند که تصوجلیلی: ایران از حدود ۱۰۰ حق مسلم خود در برجام صرف نظر کرده است
به گزارش سراج24 سیدحسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون ویژه برجام در جمع خبرنگاران با بیان اینکه میهمانان جلسه امروز آقایان جلیلی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی و رئیس تیم مذاکره کننده قبلی عباسی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی و باقری بودند اظهار داشت پیرو جلسه قبلی که تاریخچه مذاکحمله جلیلی به برجام
خلیج فارس دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی گفت در برجام حتی از حقوق تصریح شده در توافق ژنو هم عقب نشینی شده است سیدحسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون ویژه برجام مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با فارس به تشریح نشست امروز این کمیسیون پرداخت و اظهار داشت جلسه هفتم کمیسیون ویژه برجام بهسعید جلیلی: ایران در برجام از حق خود صرف نظر کرده است!
سعید جلیلی ایران در برجام از حق خود صرف نظر کرده است نقوی حسینی گفت سعید جلیلی در بخشی از صحبت های خود گفت که جمهوری اسلامی از حدود ۱۰۰ حق مسلم خود در برجام و اسناد ضمیمه صرف نظر کرده است به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر سید حسین نقوی حسینی گفت هفتمین جلسه کمیسیون ویژهروایت نقوی از نشست امروز کمیسیون «برجام» مجلس
به گزارش "عصر دیلم" دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی گفت در برجام حتی از حقوق تصریح شده در توافق ژنو هم عقب نشینی شده است به تشریح نشست امروز این کمیسیون پرداخت و اظهار داشت جلسه هفتم کمیسیون ویژه برجام به ریاست زاکانی و شرکت تمامی اعضا تشکیل شد میهمانان جلسه امروز آ-
گوناگون
پربازدیدترینها