تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):نـادانى، مايـه مرگ زندگان و دوام بدبختى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826664729




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تلفات لاک پشت های دریایی و نهنگ ها در خلیج فارس


واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
لاک پشت تلفات لاک پشت های دریایی و نهنگ ها در خلیج فارس

محیط زیست در آینه رسانه؛
تلفات لاک پشت های دریایی و نهنگ ها در خلیج فارس
مدیرکل محیط زیست استان بوشهر هشدار داد: آب‌های جنوبی ایران از سواحل عسلویه گرفته تا پارسیان و قشم در استان هرمزگان، این روزها شاهد تلفات پراکنده‌ای بین انواع آبزیان و پستانداران و خزندگان دریایی بوده است.



به گزارش سرویس علمی جام نیوز به نقل از محیط زیست، آب‌های جنوبی ایران از سواحل عسلویه گرفته تا پارسیان و قشم در استان هرمزگان، این روزها شاهد تلفات پراکنده‌ای بین انواع آبزیان و پستانداران و خزندگان دریایی بوده است. اگرچه مرگ و میر آبزیان دریایی چیز تازه‌ای نیست و سال‌هاست که به دلایل مختلف مشاهده می‌شود اما تداوم مرگ و میر ماهیان حالا جای خود را به لاشه‌های نیمه پوسیده نهنگ‌ها و دلفین‌ها و لاک‌پشت‌های دریایی داده که هر از چند گاهی توسط مأموران شیلات و محیط زیست گزارش می‌شوند. مرگ سه نهنگ غول پیکر در آب‌های بوشهر در 6ماه اخیر و حداقل 20 لاک پشت سبز و پوزه عقابی در یک ماه گذشته در این استان نیز موضوعی است برخی از این فعالان گوشه‌ای از این تلفات را به تصویر می‌کشد.
از ماهیان ساردین در آب‌های پارسیان و قشم تا نهنگ‌های غول پیکر در بندر دیر و لاک پشت‌ها در نای بند، چریف و... علت این همه تلفات در یک بازه زمانی کوتاه چیست؟ مدیرکل دفتر زیست بوم‌های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌و‌گو با «ایران» علت مرگ ماهیان را پدیده کشند سرخ در قشم و پارسیان معرفی می‌کند و می‌گوید: در مورد لاک‌پشت‌ها هنوز کارشناسان استان در حال بررسی هستند و گزارش نهایی از علت مرگ و میر را به سازمان اعلام نکرده‌اند. «داوود میرشکار» می‌افزاید: در مورد نهنگ‌ها چون لاشه نهنگ هایی که به ساحل آمده در حالت نیمه فساد بوده بررسی علت مرگ زمان بر می‌شود اما از روی آثار جراحات وارده بر بدن نهنگ‌ها مشخص شده که حداقل در 2 مورد علت مرگ نهنگ‌ها برخورد شناورها با نهنگ‌ها، منجر به آسیب دیدگی و مرگ آنها شده است و در یک مورد نیز علاوه بر آسیب‌های وارده بر بدن نهنگ به نظر می‌رسد علت مرگ تورهای صیادی بوده، به طوری‌که نهنگ در تور گیر می‌افتد و چون نمی‌تواند برای تنفس به سطح آب بیاید نهایتاً دچار خفگی شده و می‌میرد.
سه نهنگ به طول 24 متر، 14 و 13 متر که اولی نزدیک 20 تن وزن داشته در شش ماه گذشته در آب‌های بوشهر، بندر دیر و تنگستان به گل نشسته‌اند که برخورد با پره‌های شناورها علت مرگ آنها گزارش شده است. میرشکار می‌گوید: لاشه نهنگ سوم به طول ۱۴ متر و وزن حدود ۱۰ تن درحوالی خور روستای جبرانی شهرستان دیر با کمک شناور اداره بنادر و دریانوردی به ساحل آورده شد. نهنگ یاد شده از گونه‌ نادر «براید» بود که برای تأمین غذای خود به آب‌های گرم مهاجرت می‌کند. این مقام مسئول می‌افزاید:  با توجه به وجود جراحت در قسمت دم نهنگ مشخص شد که این حیوان به‌دلیل برخورد با پروانه‌های شناور دچار سانحه شده و دو نهنگ دیگری که پیش از این در بوشهر به گل نشسته بودند نیز بر اثر برخورد با شناور دچار حادثه شده بودند. اما مرگ سه نهنگ طی شش ماه زنگ خطری بزرگ برای محیط زیست دریایی منطقه محسوب می‌شود.
او یادآور شد: در طول سال نیز همواره موارد زیادی مبنی بر مرگ و میر دلفین‌ها ناشی از برخورد آنها با پروانه شناورها گزارش می‌شود. همین امر بر ضرورت محدودیت در تردد شناورها و وضع قوانین و مقررات جدید برای جلوگیری از آسیب ناشی از برخورد پروانه‌های شناورها با نهنگ‌ها و سایر پستانداران دریایی، تأکید می‌کند. مدیرکل دفتر زیست بوم‌های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید: ناخدای شناورها باید نسبت به نزدیک شدن نهنگ‌ها و دلفین‌ها به سمت شناور خود آگاهی یابند و شرایط را به گونه‌ای تغییر دهند تا با پستانداران دریایی برخوردی صورت نگیرد. به گفته او، هم اکنون در بسیاری از کشورهای دنیا، امکاناتی ایجاد شده که در صورت مشاهده یک پستاندار بزرگ در مسیر خاصی در یک کشور، حتی به سایر کشورهایی که احتمال برخورد شناورشان با آن پستاندار وجود دارد خیلی سریع گزارش داده می‌شود بدین ترتیب شناورهایی که در آن مسیر در حرکت هستند با متعادل کردن سرعت خود یا تغییر مسیر از برخورد با آن آبزی جلوگیری می‌کنند. اما متأسفانه چنین امکانی هنوز در کشور ما فراهم نشده است و هراز چند گاهی شاهد به گل نشستن لاشه پستانداران دریایی در سواحل جنوبی کشورمان هستیم.
او تأکید کرد: چون نهنگ‌ها گونه‌های مهاجر هستند و مکان زندگی آنها در خلیج فارس مشخص نیست، لذا انجام طرح‌های حفاظتی برای آنها بسیار سخت تر است. اکثر این موجودات برای تغذیه وارد آبهای خلیج فارس شده و دوباره خارج می‌شوند و به اقیانوس باز می‌گردند.
از وقوع نخستین پدیده کشند سرخ در آبهای خلیج فارس اکنون 8 سال می‌گذرد. کارشناسان می‌گویند وجود انواع آلودگی‌ها و تخلیه آب توازن کشتی‌ها به داخل خلیج فارس می‌تواند علت بروز چشمگیر رشد برخی فیتوپلانگتون‌ها و پدیده شکوفایی جلبکی و ایجاد پدیده کشند سرخ باشد. از سال 1387 تاکنون بارها شاهد تلفات گسترده ماهیان در آبهای خلیج فارس بودیم که دربیشتر موارد علت کشند سرخ اعلام شده است. داوود میرشکار درباره این پدیده نیز می‌گوید: علت پدیده کشند سرخ در قشم و پارسیان گونه‌ای به نام الکساندریوم بوده که دچار شکوفایی با بلوم شده است اگرچه شکوفایی جلبکی بر انسان تأثیری ندارد اما غلظت بالای این نوع جلبک‌ها در دریا باعث مصرف اکسیژن آب و گاهی هم باعث تولید مواد سمی می‌شود که می‌تواند منجر به مرگ و میر آبزیان شود و درماههای اخیر چند مورد از این پدیده در خلیج فارس در وسعت کم و محدود گزارش شده است.
عامل مرگ لاک پشت‌ها تورهای صیادی است
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر  نیز در گفت‌و‌گو با «ایران» گفت: با توجه به افزایش جمعیت انسانی، افزایش فعالیت‌های صیادی و کشتی‌های تجاری و صنعتی، منطقه نای بند را به یکی از مناطق پرتردد دریایی تبدیل کرده است که هر چند وقت شاهد تلفات موجودات دریایی مانند نهنگ، دلفین و لاک پشت در این منطقه هستیم.  «حسین دلشب» می‌گوید:  عامل مرگ و میر بیشتر این لاک‌پشت‌ها افتادن در تورهای صیادی بویژه ترال هنگام صید میگو و رکسی (گوشگیر کف) و منو فیلامنت در زمان‌های دیگر است که هیچ گونه نظارتی روی صیادی و مجوز‌های صادره در شهرستان عسلویه وجود ندارد. به گفته این مقام در یک ماه گذشته بیش از15 لاشه لاک پشت که بیشتر از گونه سبز هستند در آبهای خلیج نای‌بند دیده شده که هشداری است به مسئولان شیلات تا نسبت به کاهش ذخایر و درنهایت مرگ و میر پستانداران و خزندگان دریایی در معرض خطر انقراض دقت کنند.
او خاطرنشان می‌کند: به همین دلیل باید نظارت بر صید در محدوده آب‌های پارک ملی و جلوگیری و ممنوعیت استفاده از ابزار و روش‌های مخرب صید، ایجاد گشت دریایی در محدوده پارک ملی و آموزش صیادان که از مهمترین عوامل جلوگیری از مرگ و میر پستانداران دریایی در محدوده پارک‌های ملی- دریایی است، به‌جد مورد توجه قرار گیرد. دلشب از دیگر تهدیدهای زیست بوم‌های دریایی را آلودگی ها، وجود پسماند‌های شناور در دریا و حرکت با امواج و به ساحل رسیدن آنها عنوان کرده و می‌گوید: این پسماند‌ها که بیشتر توسط شناور‌های کوچک و بزرگ تولید می‌شود باعث آلودگی محیط زیست دریایی است.  تورهای صیادی سرگردان و تورهای اسقاطی نیز باعث تولید پسماند و باعث گیر افتادن و تلف شدن انواع جانوران و نوزادان آنها می‌شود.
این مقام مسئول در همین حال می‌افزاید:  عمده ترین تهدیدها در بخش زیست بوم‌ها مربوط به تخریب مناطق مرجانی به علت روش‌های مخرب صید، برداشت مرجان از سواحل، لنگر اندازی در مناطق مرجانی و گرمایش و آلودگی‌های دریایی است.  ازدیاد توتیای دریایی نیز در مناطق مرجانی گزارش شده است که علت آن به نظر می‌رسد برداشت بیش از حد آبزیان در مناطق حساس مرجانی و آلودگی‌های ناشی از افزایش مواد مغذی آب باشد.  از این رو صید و صیادی از عمده ترین تهدیدات زیست بوم‌های دریایی است به‌طوری که افزایش تلاش صیادی، استفاده از روش‌های مخرب صید مانند تور ترال، گوشگیر کفی (رکسی) و تور‌های مونوفلامنت، رعایت نکردن ممنوعیت در مناطق تحت مدیریت و مناطق حساس از تهدید‌های آسیب رسان اصلی به زیست بوم‌های دریایی در خلیج فارس است.
تور ترال یکی از عمده ترین روش‌های صید میگو است، این تور هشت نوع مختلف دارد که هرکدام اثرات مختلفی بر ساختار زیستی اکوسیستم‌های دریایی دارند. اما تور ترال بویژه تور ترال کف که در آبهای جنوب کشور برای صید میگو استفاده می‌شود، بیشترین اثر مخرب را بر جوامع کف زی و زیستمندان بستر دریا مانند جوامع مرجانی و جلبکی دارد. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر می‌گوید: از اوایل دهه 70 که کشورهای منطقه به فکر چاره‌جویی افتادند، صید ترال ماهی در برخی کشورها مانند قطر ممنوع  یا منجر به اعمال محدودیت‌های شدید در افزایش تعداد شناور و اعمال مقررات فصل صید در برخی کشورها مانند کویت، عربستان، بحرین و ایران شد.
به گفته این مقام  اخیراً در استان‌های بوشهر و هرمزگان برای صید ماهیان یال اسبی نیز از تور نیم ترال که در عمل تا حدودی مانند تور ترال کف عمل می‌کند، استفاده می‌شود که ضرورت دارد اثرات مخرب آن بر اکوسیستم دریایی مورد بررسی قرار گیرد.  در همین حال مدیر کل دفتر زیست بوم‌های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست نیز خواستار تشکیل گارد ساحلی در سواحل جنوب ایران شد.
داوود میرشکار می‌گوید: با توجه به توسعه سریع در سواحل جنوبی ایران و با توجه به اینکه بسیاری از مناطق حساس ساحلی ما نیز در جنوب قراردارد ضرورت دارد گارد ساحلی تشکیل شود تا با نظارت بموقع و پایش وقایع مانع از وقوع اتفاق‌های اینچنینی شود این درحالی‌است که در حال حاضر اگر تلفاتی هم اتفاق بیفتد چون محیط زیست بودجه و نیروی کافی ندارد نمی‌تواند بموقع مطلع شده و جلوی بحران را بگیرد و نیروهای ما زمانی متوجه می‌شوند که شاید دیگر کمی دیر شده باشد. از این رو اگر گارد ساحلی داشته باشیم می‌توان حاکمیت سازمان محیط زیست را در تمامی سواحل با نظارت بموقع اجرایی کرد.
این مقام مسئول همچنین در مورد توسعه صنایع پتروشیمی در سواحل مکران در دریای عمان گفت: اختلافی که با مجریان طرح داریم بر سر تخلیه پساب‌های پتروشیمی به داخل خلیج چابهار است که چون برخی از اکوسیستم‌های حساس مرجانی و با اهمیت ما در این منطقه قرار دارد اعلام کردیم که به هیچ وجه امکان تخلیه خروجی‌های پتروشیمی داخل خلیج چابهار وجود ندارد و باید گزینه دیگری مطرح کنند. از این رو با‌وجود ارائه گزارش ارزیابی زیست محیطی طرح به سازمان، این گزارش هنوز نهایی و تأیید نشده و فعلاً در حال مذاکره هستیم.   2001
 



۲۰/۰۶/۱۳۹۴ - ۱۴:۱۵




این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن