واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۴ شهريور ۱۳۹۴ (۱۰:۴۴ق.ظ)
شيوه پرداخت تسهيلات بافتهاي فرسوده يکي از روشهاي ناکارآمدشهري است موج- عضو هيأت مديره شرکت عمران و بهسازي شهري ايران شيوه پرداخت تسهيلات را يکي از روشهاي بهسازي بافتهاي ناکارآمد شهري دانست، گفت:مادامي که بحث نوسازي بافتهاي فرسوده از منظر تأمين منابع مالي و تسهيلات متوجه دولت و مديريت شهري باشد اتفاق خاصي نخواهد افتاد زيرا منابع محدودند.
به گزارش خبرگزاري موج، مجيد روستا عضو هيأت مديره شرکت عمران و بهسازي شهري ايران و فرهاد بيضايي، کارشناس ارشد شهرسازي و مدير مرکز سياستگذاري زمين و ساختمان دانشگاه علم و صنعت درباره مشکلات بافتهاي فرسوده و راهکارهاي تسهيل و تسريع بهسازي اين بافتها به گفت و گو نشستند.
روستا در اين برنامه احيا و بازسازي بافتهاي فرسوده را يکي از چالشهاي اصل توسعه کشور دانست و افزود: پس از پيروزي انقلاب اسلامي و جنگ تحميلي توجه به مساله بافتهاي فرسوده در دولت وقت مطرح شد. اجراي طرحهاي روانبخشي در اين محدودهها سياست اصلي آن دوران بود که در قالب طرحهاي موضعي اجرا شد و نهايتا در شهرهايي مثل يزد، اصفهان، شيراز و تبريز به اجرا درآمد.
عضو هيأت مديره شرکت عمران و بهسازي شهري ايران درباره نقش تسهيلات در اين فرايند با طرح اين سوال که «آيا تسهيلات نوسازي مسکن تنها راه بهسازي و بازآفريني شهري است» توضيح داد: اگر هدف بحث بازآفريني شهري را صرفا به نوسازي واحدها محدود کنيم منابع دولتي و تسهيلات کفايت نميکنند و بايد به دنبال راهکارهايي باشيم که به منابع موجود تنوع بدهند و از ساير ظرفيتها و ساير کنشگران و خود مردم استفاده کنند.
روستا درباره روشهايي که براي بهسازي بافتهاي فرسوده به کار گرفته ميشود توضيح داد: اين روشها اساسا صحيح نيستند؛ زيرا هرگونه نوسازي شهري که سبب اخراج ساکنان از بافت شود و با رويکرد مداخله مستقيم دولت و مديريت شهري همراه باشد نگاهي اشتباه است. ضرورت مشارکت و حضور مردم در بافتها از اولويتهاي برنامههاي دولت است. ساکنان اين مناطق سالهاي زيادي در بافتها زندگي کردهاند نبايد اين تصور وجود داشته باشند که ملک اين افراد خريده ميشود و با ارزش افزودهاي که براي ملک آنها ايجاد ميشود منافعي به جيب مديريت شهري وارد خواهد شد. اين روش صحيح نيست و براي پيشبرد بهتر امور اصل ما ماندگاري اين افراد در همان بافت است.
روستا ادامه داد: در سياستهاي جديد وزارت راه و شهرسازي، بازآفريني پايدار شهري در محدودهها مطرح شده است. اين رويکرد فراگير و همه جانبه است و به ابعاد مختلف موضوع به خصوص تقويت زيرساختهاي شهري ميپردازد. هدف مديريت شهري و دولت، تملک زمينها و ساخت پاساژ و خانه در آنها نيست.
وي با انتقاد از اينکه اقداماتي که در دولتهاي گذشته انجام شده سليقهاي بوده و هدفها و شاخصها اشتباه تعيين شدند، اظهارکرد: در همين راستا سال گذشته سندي با عنوان «سند ملي راهبري احيا، بهسازي و نوسازي و توانمندسازي بافتهاي فرسوده و ناکارآمد شهري» در دولت مصوب شد و مرجع تعريف، شيوه مداخله دولت و دستگاههاي مديريت شهري قرار گرفت.
وي با تشريح اهداف احيا و بهسازي شهري که در سند ملي بهسازي آمده است افزود: ارتقاي هويت شهري و فرهنگ شهروندي، احيا و بهرهبرداري از خانههاي تاريخي در اين محلات برخي از مواردي هستند که در نظر گرفته شده است. ضمن اينکه تاکنون چهار جلسه از ستاد ملي بازآفريني شهري به رياست مقام عالي وزارت راه و شهرسازي و با حضور نمايندگاني از دستگاهها و نهادهاي حاکميت در سطح ملي نيز برگزار شده است.
روستا درباره راهکارهايي که به احياي بافتهاي فرسوده کمک ميکند، گفت: در کشور ۱۳۰ هزار هکتار بافت هدف برنامه بازآفريني شهري داريم که ۵۶ هزار هکتار از اين بافتها شامل بافتهاي فرسوده مياني، ۵۳ هزار هکتار سکونتگاههاي غيررسمي و حاشيهنشيني و ۲۱ هزار هکتار از آنها بافتهاي تاريخي هستند. در بازآفريني همه اين بافتها را با يک سياست مانند تسهيلات نميتوان نوسازي کرد و هر يک راهکار خاص خود را دارد.
وي افزود: مادامي که بحث نوسازي بافتهاي فرسوده از منظر تأمين منابع مالي و تسهيلات متوجه دولت و مديريت شهري باشد اتفاق خاصي نخواهد افتاد؛ زيرا منابع محدودند. مساله مردم در اين بافتها فقر شهري است که فقط در فقر مسکن خلاصه نميشود. فقر بهداشت، فقر امنيت، فقر آموزش و فقر درآمد برخي از مواردي است که بايد در نظر گرفته شود. با نوسازي واحدهاي فرسوده مشکل بافتهاي فرسوده حل نميشود. اين مساله نيازمند حضور کنشگران، حاکميت، بخش خصوصي و ساير نهادهاي شهري است. هدف وزارت راه و شهرسازي تدوين برنامه هماهنگي بين بخشي است که در آن فقط بحث مسکن بررسي نميشود.
وي درباره ميزان بهسازيهاي انجام شده در کشور گفت: در سال گذشته دولت مصوبهاي را در رابطه با تسهيلات ارائه داد که تا برنامه ششم ۱۸۰۰ واحد مسکوني در بافتهاي فرسوده نوسازي شود، ولي؛ چون اغلب بانکها خصوصي هستند همکاري چشمگيري براي پرداخت تسهيلات نداشتهاند.
بيضايي نيز در اين برنامه با اشاره به سياستها و شيوههاي نوسازي و تسهيلات پرداخت شده در اين حوزه گفت: به نظرم در اين دو حوزه موفق عمل نکرديم، زيرا؛ قرار بود از برنامه چهارم توسعه به بعد سالانه ۱۰ درصد احياي بافت فرسوده انجام شود، اما؛ اين اتفاق نيفتاد.
مدير مرکز سياستگذاري زمين و ساختمان دانشگاه علم و صنعت به پروژه نواب و پروژه طلاب مشهد که در سالهاي گذشته به اجرا درآمد به عنوان دو نمونه از پروژههاي احيا و بهسازي بافت فرسوده اشاره کرد و ضمن تشريح روشهاي احيا در اين پروژهها گفت: پروژه نواب به دليل عدم مشارکت مردم و بالا بودن هزينه بهسازي موفق نبود و با وارد شدن به بافت آن منطقه مشاهده ميکنيم که اين پروژه با شکست روبهرو شده است.
وي با انتقاد از برونسپاري پروژهها در گذشته گفت: ابزارهاي مشوق مثل تراکم و تسهيلات طرح ديگري بود که مورد بررسي قرار گرفت و اجرايي شد و تقريبا ميتوان گفت شکست خورده است. از سوي ديگر مردم توان و تخصص احيا را ندارند که کار به آنها سپرده شود پس شيوه داوطلبانه نيز نميتواند پاسخگو باشد. مشکل بافت فرسوده در واقع معابر و معضلات اجتماعي و فرهنگي، زيرساختها و خدمات شهري است و با شيوه داوطلبانه نميتوانيم اين فرايند را به درستي انجام دهيم. به دليل همين مشکلات است که در ۲۰ سال گذشته تنها توانستهايم ۱۰ درصد از بافتهاي فرسوده را احيا کنيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]