واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
النینیو چیست که وضعیت زمین را به هم میریزد؟/همهچیزهایی که باید درباره «پسربچه» بدانید دانش > طبیعت - به گزارش دویچه وله،سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرده که پدیده النینیو امسال پرقدرتتر از سالهای پیش خواهد بود. این پدیده با این اسم عجیبش چطور وضعیت آب و هوایی کره زمین را به هم میزند؟
النينيو آن طور كه بعضيها فكر ميكنند يك طوفان نيست! النینیو يا ال نينو (به اسپانيايي El Niño) یکی از چرخههای مشهور آب و هوایی جهان است که هر ۲ تا ۷ سال یکبار باعث ایجاد ناهنجاریهای بزرگی در آب و هواي زمین میشود. از جمله این ناهنجاریها میتوان به سیلابهای ناگهانی، خشکسالی، قحطی و اپیدمی اشاره کرد. در واقع اين پدیدهای یک ناهنجاری در میانگین دمای هوا نسبت به میانگین سالهای پیش است.. النینیو در سواحل غربی آمریکای جنوبی و جنوب شرقی آسیا رخ میدهد، اما پیامدهای آن جهانی است و اغلب به صورت فجایع طبيعي خودش را نشان ميدهد. به طور معمول آب گرم سطح اقیانوس از آمریکای جنوبی به سمت غرب حرکت میکند. در مقابل آب سرد عمق اقیانوس به سوی سواحل آمریکای جنوبی جریان دارد. در سالهای رخداد النینیو این جریانها متوقف یا گاه برعکس میشوند. به این ترتیب آب سطح اقیانوس در سواحل استرالیا و اندونزی چند درجه سردتر و در آمریکای جنوبی چند درجه گرمتر میشود. آخرین النینیو در سال ۲۰۰۹ رخ داد و یک سال طول کشید.
تفاوت دماي سطح آب درياها بين نوامبر 1997 و جولاي 2015 النینیو چه عواقبي دارد؟ در سواحل آمریکای جنوبی گرم شدن آب موجب مرگ مرجانها، پلانکتونها و جلبکها میشود. در نتیجه ماهیها به دلیل کمبود مواد غذایی مهاجرت میکنند. با مهاجرت ماهیها پرندگان دریایی و خزندگان اغلب به صورت جمعی از گرسنگی تلف میشوند و زندگی ماهیگیری این منطقه به شدت آسیب میبیند. گرمشدن آب موجب تشکیل مناطق کم فشار در اتمسفر مناطق کویری جنوب میشود که میتواند بارشهای سیلآسا، رانش زمین، جاری شدن سیل و طوفان را به همراه داشته باشد. در مناطق غرب آسیا در اندونزی و شمال استرالیا شرایط برعکس میشود: کاهش بارندگی، از بینرفتن محصولات و آتشگرفتن جنگلها. بارانهای موسمی که اغلب در زمان مناسب آغاز میشوند هم در سالهای النینیو به تعویق میافتند و یا اصلا رخ نمیدهند.
وضعيت دمايي سطح آب درياها در 27 آگوست 2015 چه چيزي باعث النينيو ميشود ؟ پژوهشگران تا به امروز پاسخ این پرسش را نمیدانند. بسیاری از شواهد حاکی از آن است که این پدیده نه توسط انسان بلکه از مدتها پیش به صورت طبیعی رخ ميداده است. البته گازهای گلخانهای النینیو را تقویت میکنند، در نتیجه آنها بیشتر و پرقدرتتر میشوند. پیامدهای النینیو در فاصله ماه اکتبر تا دسامبر خود را نشان میدهند. پژوهشگران سازمان جهانی هواشناسی نگران هستند که دمای آب سطح جنوب شرقی اقیانوس آرام دو درجه بیشتر از حد میانگین گرم شود. آنها میگویند النینیوی سال ۲۰۱۵ در حال شدیدتر شدن است. يك «پسر بچه» شرور ؟ تغییرات ناشی از النینیو به طور معمول حدود کریسمس به اوج خود میرسد. ماهیگیران کشور پرو که به دلیل کمبود ماهی به شدت از این پدیده آسیب میبینند اسم آن را النينيو گذاشتهاند که در زبان اسپانیولی به معنای «پسر بچه» است. پژوهشگران مرکز اقیانوسشناسی شمال آلمان چند مدل آب و هوایی تهيه کردهاند که در آنها استثناءها میتوانند به قاعده تبدیل شوند. تا سال ۲۱۰۰ جریانهای معمولی هوا میتوانند به دلیل گرمتر شدن زمین به طور کلی کاهش پیدا کنند و به سمت شرق حرکت کنند.
این تغییر میتواند موجب یک النینیو پایدار شود که به گفته پژوهشگران اثر آن در این صورت ضعیف خواهد بود. اما امکان زیرنظر گرفتن چنین پدیدهی پایداری در عمل وجود ندارد. اطلاعات جمعآوری شده در فاصله سالهای ۱۹۷۹ تا ۲۰۱۲ میلادی هم نشان میدهند که گردشهای هوا که پدیده النینیو را تقویت میکنند، بیشتر شده است. 5454
کلید واژه ها: تغییرات آب و هوایی - آب و هوا -
چهارشنبه 11 شهریور 1394 - 21:18:39
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]