واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر؛
جشنهایی که بوی خدا می دهد/ خرمن خوشههای زرین
شناسهٔ خبر: 2899849 - دوشنبه ۹ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۱
استانها > مازندران
ساری - کوپههای برنج و گندم، خوشههای زرین، یک دشت طلایی و دستهایی که به شکرانه به هوا بلند شده است این روزها منظره ای زیباست که در مزارع مازندران دیده می شود. خبرگزاری مهر - گروه استانها: ماه پایانی تابستان برای شالیکاران و گندم کاران مازندران با شور و شادی همراه است، بساط جشن و سرور به پا میکنند تا شادمانیهایشان را هدیه دهند. این روزها که آرامآرام، دشتهای زرد و طلایی از خوشههای زرین خالی میشود و ثمره ماهها تلاش درو میشود، مازندرانیها، رسمهای شیرینی به پا میکنند تا شکرانه نعمت بجا آورند. از قدیمترها این آیینهای سنتی پابرجا بوده است و لبان کشاورزان مازندران همواره در آخرین ماه تابستان متبسم بوده استاز قدیمترها این آیینهای سنتی پابرجا بوده است و لبان کشاورزان به رنج خو گرفته مازندران همواره در آخرین ماه تابستان سال، متبسم بوده است. در نوشتههای تاریخی نیز زیاد از رسوم قدیمی نظیر جشن خرمن، تیرماه سیزده شو و تیرگان یادشده است اما شنیدن و خواندن کی بود مانند دیدن. در یکی از همین روزهای خدا، در فریدونکنار، پایتخت خوشههای زرین مازندران، جشنی برپاشده که هدفش شکر گذاری از خداوندگار روزیده بوده است. در گوشهای از مراسم، فیه، لیفا و داره از ابزار برداشت محصول گندم و جو به چشم میآید و کودکان که لباسهای محلی به تن دارند و خوشههای نمادین برنج در دست. عطر آش محلی به مشام میرسد و زنان کدبانوی مازنی که از هر انگشتشان هنر میبارد، کاسههای آش را به مهمانان هدیه میدهند. نوای نی و سرنا، بزن ای پیر سرنا نواز که خوش مینوازی، سالهاست که نوای سازت را نشنیده بودم و همسالان سرنانوازتان با سازهایشان قهر کردهاند.
بساط خرمن به پا میشود و آیین سنتی خرمنکوبی اجرا میشود، مردان خوشههای زرین را پس از درو کردن، خرمن میکنند و زنان نیز در این آیین سنتی، دوشادوش مردان، رسم دیرینهشان را زنده میکنند. از پیشترها، شالیکاران مازندران بعد از برداشت شالی از شالیزار بهپاس قدردانی از نعمات الهی، آیین شکر گذاری به پا میکنند و به گفته یک دوستدار و علاقهمند به امور فرهنگی، ایجاد روحیه نشاط و شادی باهدف احیای فرهنگ غنی مازنی و حفظ شادی و بیآلایشی هدف برپایی آیینهای سنتی از نوع جشن خرمن است. حدیث اسلامی که سالهاست در زمینهٔ کارهای فرهنگی فعال است، قدمت برگزاری جشن خرمن را در برخی روستاهای مازندران بیش از ۱۰ سال متوالی بیان میکند و معتقد است این جشن در روستاهای غرب تا شرق از جمله سوادکوه، زیرآب و پل و سفید هر ساله با آیینهای خاصی برپا میشود. جشن هایی برای توسعه فرهنگ غنی مازندرانیجشن خرمن مازندران شامل اجرای نمادین مراسم خرمنکوبی توسط هنرمندان مازنی با ابزار و امکانات سنتی (اسب، لیفا و فیه) و نیز اجرای موسیقی توسط گروه موسیقی، مراسم عروسکشان سنتی و غیره است که هدفش توسعه فرهنگ غنی مازندران، پایداری و استمرار این سنت قدیمی است. «باران»، روستایی که چند سالی است در پاییز و زمستان به بهشت قوهای آوازهخوان تبدیلشده، در تابستان میزبان جشن خوشههای زرین بود و اهالی این روستای باصفا گرد هم جمع شدند و با قربانی کردن و خوردن انواع خوراکیها این روز را در کنار هم به خوشی سپری میکنند. زن بور، جینگاسر، کشتی لوچو، رقص و بازیهای محلی و موسیقیهای سنتی مازندرانی از برنامههای اجراشده در جشن خرمن بود. یک کارشناس حوزه فرهنگ بومی و محلی مازندران در حاشیه این جشن به خبرنگار مهر میگوید: جشن خرمن به شکرانه پایان برداشت درگذشته بهعنوان یکی از آئینهای مرسوم در میان روستاییان در استانهای گیلان، مازندران و گلستان و برخی استانهای دیگر کشور بوده و اینک پس از سالها فراموشی، دوباره احیا شده است.
حسن ملایی، احیاء سنتهای فراموششده اصیل و ماندگار روستاییان و شکرگذار بودن نسبت به نعمتهای خدادادی نسبت به برداشت محصول تولیدی و ایجاد روحیه شاد و صمیمی در میان روستاییان منطقه را هدف چنین جشنی بیان میکند. در سالن برپایی جشن، مسافران و گردشگرانی نیز حضور دارند که برپایی جشنهای سنتی برایشان شگفتانگیز است، پخت آشترش، آش دوغ، انواع شیرینی محلی، برنج و میوههای فصلی، تولید روستاهای مازندران و توزیع آن در میان شرکتکنندگان در جشن خرمن؛ کام مهمان مراسم را شیرین میکند. جشن خرمن در واقع یکی از جشنهای سنتی شمال ایران است که مردان شرکتکننده در آن به اجرای برنامههای آیینی چون سرنا نوازی، خرمنکوبی (جینگا)، شکرگزاری و نیایش، رقص خرمن میپردازند.برگزاری ورزشهای بومیمحلی مانند مسابقات کشتی گیلهمردی، طنابکشی، پاچوب بازی، قیشبازی، لافند بازی، موسیقی محلی، نمایشگاه صنایعدستی و دو رکعت نماز شکرانه از جمله مراسمهای این جشن است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]