واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۶ شهريور ۱۳۹۴ (۱۵:۴ب.ظ)
نقش موثر تغذيه در کنترل تنبلي تخمدان موج-يک متخصص تغذيه با اشاره به اين که حدود 50 تا 70 درصد از مبتلايان به سندرم تخمدان پلي سيستيک، چاق هستند گفت: ابتلا به اين بيماري در ميان افرادي که مادران ديابتي دارند، شير مادر نميخورند، چاقي قبل از 5 سالگي داشته و يا در زمان بلوغ اضافهوزن مي گيرند، بيشتر است.
سندرم تخمدان پلي سيستيک يکي از مهم ترين دلايل ناباروري زنان به شمار مي آيد که در 6 تا 10 درصد از دختران و زنان در دوران بارداري مشاهده مي شود.
اين اختلال مي تواند از زمان بلوغ آغاز شود، اما غالبا در دوره جواني مشاهده مي شود و علت اصلي بروز اين بيماري مشخص نيست و درمان قطعي شناخته شده اي نيز براي آن وجود ندارد، اما با اصلاح شيوه زندگي به ويژه کنترل تغذيه و برخي درمان هاي دارويي مي توان اين وضعيت را کنترل کرد.
لادن گياهي، متخصص تغذيه و عضو تيم تخصصي مرکز فوق تخصصي درمان ناباروري و سقط مکرر ابنسينا در گفتوگو با خبرنگار موج درباره علل ابتلا به تخمدان پلي سيستيک يا پلي کيستيک که به تنبلي تخمدان در ميان عامه مردم شناخته ميشود، گفت: علت دقيق اين سندرم شناختهشده نيست و يکي از علل مطرح آن، بالا بودن سطح انسولين خون است و در واقع يکي از مشکلات زيربنايي موجود به همراه سندرم P.C.O وجود عدم تعادل هورمون در زناني است که به سندرم تخمدان پلي سيستيک مبتلا هستند؛ يعني تخمدانها در اين افراد، استروژن و آندروژن (هورمونهاي مردانه) يا به عبارتي هورمونهاي مردانه بيشازحد طبيعي توليد ميکنند.
گياهي از زمينه ارثي عوامل محيطي در ايجاد بروز اين تخمدان پلي سيستيک، يکي را سبک زندگي خاص مانند عادات غذايي، ميزان تحرک، استرس و حتي سيکل خواب در اين افراد دانست و اظهار کرد: آنچه مسلم است پديده چاقي، احتمال بروز آن را افزايش ميدهد و البته P.C.O.S نيز با چاقي بخصوص چربي شکم و احشايي همراه است.
اين متخصص در پاسخ به اين سوال که ريسک فاکتورهاي ابتلا به اين بيماري چيست و احتمال بروز آن در چه افرادي بيشتر است نيز خاطرنشان کرد: ابتلا در ميان افرادي که مادران ديابتي دارند، شير مادر نميخورند، چاقي قبل از 5 سالگي داشته و يا در زمان بلوغ اضافهوزن دارند را ميتوان از عوامل ابتلا به اين بيماري عنوان کرد.
وي افزود: درواقع عوامل محيطي با زمينههاي ژنتيکي منجر به ابتلا به بروز تخمدان پلي سيستيک ميشود، همچنين رژيمهاي غذايي نامناسب مثل عدم دريافت صبحانه، استفاده غلط از برنج و نان سفيد، مصرف بالاي قندهاي ساده مثل شيرينيها و نوشابهها، مصرف روغن و دريافت آنتياکسيدانها و عدم دريافت اسيدهاي چرب ميتواند بروز اين بيماري را تشديد کند.
به گفته وي پريودهاي نامنظم پس از دو سال از شروع قاعدگي از علائم ابتلا به اين بيماري است و بايد توسط پزشک بررسي شود.
گياهي بابيان اينکه حدود 50 تا 70 درصد از مبتلايان به سندرم تخمدان پلي سيستيک، چاق هستند گفت: بهعلاوه مقاومت به انسولين، هيپرانسولينمي، ديابت نوع دو، اختلال چربيهاي خون و فشارخون بالا به همراه افزايش وزن، از نشانههاي مهم اين سندرم هستند و تنها 5 تا 10 درصد کاهش وزن ميتواند تاثير چشمگيري بر کنترل علائم اين بيماري داشته باشد.
اين متخصص تغذيه با توصيه به مبتلايان به اين بيماري، مبني بر اينکه هرگز به فکر حذف کامل منابع غذايي کربوهيدراتي از برنامه غذايي خود نباشيد، تاکيد کرد: انرژي پايه موردنياز بدن فرد مبتلابه سندرم تخمدان پلي سيستيک نيز بايد مانند ساير افراد از کربوهيدراتها تامين شود، اما نکته مهم، نوع، مقدار و ترکيب کربوهيدراتهاي دريافتي است. استفاده از رژيمهاي پرپروتئين و کم کربوهيدرات در مبتلايان به اين سندرم بههيچوجه توصيه نميشود.
دکتر گياهي خاطرنشان کرد: مبتلايان به اين بيماري نبايد کمتر از 3 ساعت بين وعدههاي اصلي غذا و ميان وعدهها فاصله بگذارند و هرگز وعده شام را بهطور کامل حذف نکنند.
وي جايگزين کردن سبزيهاي نشاستهاي با سبزيها غيرنشاستهاي و استفاده از نان و ماکاروني سبوسدار را در رژيم غذايي مبتلايان به اين سندرم مفيد دانست و افزود: استفاده از ميوههاي تازه يا يخزده بهجاي آبميوههاي صنعتي و مصرف غلات بدون شکر و حاوي فيبر بالا در وعده صبحانه براي مبتلايان به اين بيماري مفيد است.
مشاوره تغذيه با درنظرگرفتن الگو و عادات غذايي فردي به تنظيم برنامه متعادل و متنوع غذايي در اين افراد و در نتيجه ارتقاي کيفيت زندگي آنان ميتواند کمک کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]