واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
به بهانه انهدام بعل شمین؛
اراده داعش برای از بین بردن جوامع چندفرهنگی
ویژگی مهم منطقه باستانی پالمیرا این است که در طی تاریخ تمدن، فرهنگ ها و مذاهب گوناگون را پذیرا شده و آن ها را با هم آشتی داده است.
به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز به نقل از رادیو زمانه، پالمیرا در ۲۱۰ کیلومتری دمشق و در استان حمص واقع شده است. این شهر در دوران باستان، بینالنهرین را به شمال سوریه متصل میکرد. ویرانههای متعدد این شهر در سال ۲۰۱۳ توسط یونسکو در فهرست میراث جهانی در معرض انقراض قرار گرفت.
دوشنبه، ۲۴ اوت رسانه های خبری جهان اعلام کردند که داعش معبد «بعل شمین» را منفجر کرده است. خبرگزاری فرانسه به نقل از مأمون عبدالکریم، مدیر میراث باستانی سوریه نوشت که محراب این معبد و ستونهای بیرونی آن با به کارگیری مقادیر زیادی مواد منفجره از بین رفتهاند. این معبد از قرن ۱۷ پیش از میلاد بر جای مانده و در سال ۱۳۰ میلادی توسط قیصر روم گسترش یافته است. رئیس موزههای سوریه، تاریخ انفجار در معبد بعل شمین را یکشنبه (۲۳اوت/اول شهریور) عنوان کرده بود اما دیدهبان حقوق بشر سوریه میگوید انفجار مربوط به یک ماه قبل است. عبدالکریم از ویرانیهای دیگری در پالمیرا نیز خبر داده است. در ماه ژوئیه، مجسمه مشهور شیر در پالمیرا منهدم شده. همچنین از یکی از موزههای این مجموعه به عنوان زندان و سالن دادگاه استفاده شده است. داعش از صحن تئاتر پالمیرا نیز برای اعدام افراد استفاده کرده است. داعش پیش از این خالد الاسعد، سرپرست ۸۲ ساله کاوشهای باستانشناسی پالمیرا را پس از مدتی اسارت گردن زد و جسدش را برای مدتی به ستون یکی از بناهای باستانی آویخت. غارت و نابودی میراث فرهنگی در عراق و سوریه، همسو و همزمان با کشتار انسان ها ادامه دارد. همه این رویدادهای تأسف بار دم دروازه اروپا اتفاق می افتد. فاجعه هر دم گسترش بیشتری پیدا میکند. به لحاظ جغرافیایی از عراق به سوریه سرایت کرده. از نظر انسانی هم جان باستان شناسان اکنون در خطر قرار گرفته. ویژگی مهم منطقه باستانی پالمیرا این است که در طی تاریخ تمدن، فرهنگ ها و مذاهب گوناگون را پذیرا شده و آن ها را با هم آشتی داده است. به طور مشخص در معماری معبد بعل شمین تأثیرات فرهنگ ها و مذاهب گوناگون را می شد دید. این بنای سنگی به طرز شگفت آوری سالم مانده بود. در معماری این بنا تأثیرات فرهنگی گوناگون با هم درآمیخته بودند. معماری ستون های معبد به سبک رمی بود، باقی معبد به سبک معماری شرقی مردمان خاورمیانه ساخته شده بود. پالمیرا یک شهر کویری بود که سر راه کاروان ها قرار داشت. این کاروان ها به چین و عراق و ایران می رفتند. در چنین شهرهایی، زندگی انسان ها با آمد و شد مردم غریبه درآمیخته است. در پالمیرا مردم باستان به چند زبان صحبت می کردند. در اماکن عمومی، میدان ها و گورستان های پالمیرا سنگ نبشته هایی به زبان های پالمیراییز و یونانی یافت شده است. مردم محلی با بازرگانانی از چین و رم آشنا می شدند و با هم داد و ستد داشتند. پالمیرا یکی از شهرهای بزرگ جهان باستان بود. ساکنان شهر تلاش می کردند به سنت ها و مذاهب دیگر احترام بگذارند. انفجار معبد «بعل شمین» توسط داعش از این نظر، به معنای تلاش آن ها برای از بین بردن جوامع چندفرهنگی ست. 310
۰۵/۰۶/۱۳۹۴ - ۱۸:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]