واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: چالش چاقی در این 4 استان کشور جدی است!
نشست مشترک وزارت بهداشت با نمایندگان وزارتخانهها و سازمانهای ذینفع به منظور جلب مشارکت برونبخشی در راستای دستیابی به اهداف سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر برگزار شد.
به گزارش نامه نیوز، دکتر محمدباقر لاریجانی، نایب رییس کمیته پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر با اشاره به میزان مرگ و میر سالیانه در دنیا به علت بیماریهای غیرواگیر گفت: سالانه 38 میلیون مرگ و میر در دنیا به علت بیماریهای غیرواگیر اتفاق میافتد. در حدود 50 درصد بار بیماریها نیز مساله بار بیماریهای غیرواگیر است. بیش از 70 درصد مرگ و میر در کشور نیز به علت این بیماریها است. بسیاری از ریسکفاکتورها مثل رژیم غذایی، فعالیت ناکافی، مصرف سیگار و... قابل شناسایی و کنترل هستند.
وی اعلام کرد: ما بالاترین ریسکها را در مورد بیماریهای قلبی و عروقی داریم. این بیماریها بستر وسیعی را به علت مصرف بالای روغن، فعالیت فیزیکی ناکافی و تغذیه نامناسب ایجاد میکنند.
نایب رییس کمیته پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر با بیان اینکه سرطان در منطقه به علت جوان بودن مردم منطقه نرخ بسیار بالایی ندارد، گفت: بیماری دیابت در کشور خصوصا در بخشهای پایین کشور شایع است. همچنین ما در صدمات جادهای بالاترین نرخها را در دنیا داریم. درصد جدی از مرگ و میرها در دنیا و تا حدودی در کشور قابل پیشگیری هستند.
لاریجانی افزود: 14 هزار مرگ و میر در یک سال به علت تصادف در کشور اتفاق میافتد. ما باید سیستم نظارت بهداشت را بر روی بیماریهای غیرواگیر متمرکز کنیم. همچنین ما از لحاظ تغذیه ناسالم و آسیبهای آن به عنوان ریسکفاکتور وضع خوبی نداریم. در زمینه عدم فعالیت فیزیکی نیز وضعیت بدتری نسبت به متوسط دنیا داریم.
وی درخصوص وضعیت مصرف سیگار و مواد اعتیادآور گفت: وضعیت سیگار هم جالب نیست، اما بیشتر از متوسط جهانی نیستیم. سیگار وضعیت بدی را برای مرگ و میرهای بالای 70 سال و همچنین زیر پنج سال ایجاد کرده است. ما در مصرف مواد اعتیادآور و مرگ و میر ناشی از آن نیز وضعیت مناسبی نداریم. این مساله متعلق به یک دستگاه نیست و برای کشور چالشبرانگیز است.
نایب رییس کمیته پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر با بیان اینکه 270 مورد بیماری و 67 مورد ریسکفاکتور در حال آنالیز است، گفت: یک متن استانی در این زمینه در حال تدوین است تا بتوانیم حساسیتهای استانی را نسبت به این مساله زیاد کنیم. در حال حاضر به ازای هر استان اطلاعات دقیقی داریم. ما به طور متوسط وضعیت رشد خوبی داریم اما در برخی از استانها وضعیت جالب نیست.
لاریجانی درباره وضعیت چاقی در کشور گفت: چالش چاقی در دنیا از جمله ایران وجود دارد، اما در استان مرکزی، قم، کرج و تهران جدیتر از سایر استانهاست. این طرح استانی میتواند به استاندارها کمک کند تا برای وضعیت استان خود کاری کنند.
وی ادامه داد: سازمان بهداشت جهانی اهدافی را تعریف کرده که به بسیاری از دولتها از جمله ایران به آن متعهد هستند. یکی از این اهداف کاهش مرگ و میر زودرس بین 40 تا 70 سال است. ما باید نرخ مرگ و میر ناشی از بیماری قلب و عروق را به میزان 25 درصد کاهش دهیم. همچنین باید 80 درصد تکنولوژیها را برای کنترل بیماریهای فشار خون، قند و... برای مردم قابل دسترس کنیم. مصرف سیگار و نمک را نیز باید تا 30 درصد کاهش دهیم. در ایران متوسط مصرف نمک 10 تا 12 گرم در روز است که نسبت به متوسط دنیا بالا است.
نایب رییس کمیته پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر با اشاره به لزوم بومیسازی میزان ریسکفاکتورها با توجه به وضعیت کشور گفت: در تهران 60 درصد مردم فعالیت فیزیکی لازم ندارند و باید 10 درصد این عدم فعالیت را مطابق این سند کاهش دهیم، اما با توجه به وضعیت کشور، ایران باید این عدد را به 20 درصد برساند. همچنین دسترسی به دارو را هم از 50 درصد به 70 درصد برساند. مصرف اسیدهای چرب ترانس نیز تا 10 سال آینده باید به صفر برسد.
لاریجانی افزود: حوادث ترافیکی باید تا 10 سال آینده تا 20 درصد کاهش پیدا کند. همچنین مرگ به علت مصرف مواد دارویی و مخدر باید به میزان 10 درصد کاهش یابد. به همین منظور چارچوب و کمیته ملی در وزارت بهداشت طراحی شده است که وزارتخانههای دیگر هم میتوانند در این طرح مشارکت کنند. مهمترین کار در این برنامه آموزش است. ما باید برنامهای برای آموزش پزشکان خانواده در جهت نگاه سلامت محور القا کنیم. مهمترین چالش ما در زمینه مرگ و میر بیماریهای غیرواگیر است.
به گزارش ایسنا، در ادامه این نشست نمایندگان وزارتخانههای مختلف و روسا و معاونان وزارت بهداشت به ارائه نظرات، برنامهها و تعهدات خود درخصوص اجرای سند ملی پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر پرداختند.
منبع: ایسنا
۰۳ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۸:۴۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]