واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: انگليس در سفر اول تفرقه را كليد زد
ژن مخفي تبليس و نيرنگ در اولين سفر وزير خارجه دولت محافظهكار انگليس به تهران مخفي نماند و در اولين سفر به تهران، دقايقي قبل از ملاقات با حسن روحاني خودنمايي كرد.
ژن مخفي تبليس و نيرنگ در اولين سفر وزير خارجه دولت محافظهكار انگليس به تهران مخفي نماند و در اولين سفر به تهران، دقايقي قبل از ملاقات با حسن روحاني خودنمايي كرد. فيليپ هاموند در گفتوگو با بيبيسي گفته كه دولت كنوني ايران در مقايسه با دولت ماقبل خودش در برخورد با اسرائيل رهيافتي ظريفتر دارد. براي هاموند دولت قبل يك بهانه است. او سياست اصولي و تغييرناپذير نظام جمهوري اسلامي را هدف ميگيرد و با قصد تفرقه بين ملت و دولت و بين نظام و دولت، مدعي تفاوت نگاه رئيس دولت يازدهم به اسرائيل ميشود كه اين خود راهبردي تفرقهافكنانه است و نبايد از سوي روحاني بيپاسخ بماند.
به گزارش «جوان»، فيليپ هاموند كه عصر ديروز بعد از ملاقات با مقامهاي بلند پايه ايراني از جمله حسن روحاني رئيسجمهور و محمد جواد ظريف وزير خارجه تهران را ترك كرد، در گفت و گو با بيبي سي در تهران گفته كه دولت كنوني ايران در مقايسه با سلف خود، رهيافت ظريف تري در قبال اسرائيل از خودش به نمايش گذاشته است: «اين موضع رئيسجمهور قبلي بود. به نظر من رئيسجمهور كنوني، رژيم كنوني رهيافت ظريفتري در قبال اسرائيل دارد.» وزير خارجه انگليس به جزئيات بيشتري اشاره نكرده و نگفته كه بر اساس چه شواهدي به چنين نتيجهاي رسيده ولي تا كنون هيچ يك از مقامهاي دستگاه ديپلماسي در ايران واكنشي به موضعگيري هاموند نشان نداده و صحت موضع او را رد يا تأييد نكردهاند، البته هاموند تأكيد دارد كه انگليس، ايران را بر اساس رفتارهايش ارزيابي ميكند: « چيزي كه ما دنبال آن هستيم، رفتار ايران، نه فقط در قبال اسرائيل، بلكه در قبال ديگر بازيگران منطقه است كه اين احساس آنها (كشورهاي منطقه) را تقويت كند كه ايران تهديدي براي آنها نيست.» هاموند كه گفت و گوي خودش با بيبي سي را اندكي قبل از ملاقات با حسن روحاني انجام داده، تأكيد كرده كه «لندن بايد در قبال ايران محتاطانه رفتار كند. ميراث بلند بالايي از بدگماني بين دو طرف وجود دارد و در حوزههاي اصلي، اختلافات سياسي قابل توجهي وجود دارد.»
ايران پل نفوذ در منطقه
وزير خارجه انگليس، روند گسترش روابط با ايران را گام به گام ميداند و ميگويد كه انگليس به دنبال برقراري مناسباتي صميميتر با «كشوري بسيار مهم در منطقهاي سيال و مشكل است.» او ادامه ميدهد: « ما تاريخي دشوار بين بريتانيا و ايران داشته ايم ولي بعد از توافق هستهاي و بعد از چند سال كه مناسباتمان كمي بهتر شد، ميخواهيم تلاش كنيم و به سمت فاز بعدي برويم.» او ميگويد كه عدم اعتماد بين طرفين «به معناي صحبت نكردن نيست؛ بايد جاهايي كه ديد مشابهي داريم مانند مسئله داعش، با هم صحبت كنيم و با همكاري در اين مسائل اين امكان فراهم شود كه در مسائلي كه با هم توافق نداريم به فهم مشترك و معقولي برسيم.» وزير خارجه انگليس معتقد است كه اگر انگليس به دنبال نفوذ در منطقه باشد، نياز به اين دارد كه با بازيگري مهم مانند ايران وارد تعامل شود ولي در عين حال، معتقد است كه همين تعامل، لندن را هم قادر خواهد كرد كه بر سياست ايران نفوذ پيدا كند. هاموند ميگويد: « نكته كلي در اينجا اين است كه ما براي نفوذ در منطقه، نياز به اين داريم كه با ايران به عنوان يك بازيگر اصلي وارد تعامل شود. اگر ما با ايرانيها گفت و گو نكنيم، در بن بست باشيم و خيلي ساده از پشت بلند گو به سمت همديگر فرياد بكشيم، نخواهيم توانست بر بسط و توسعه سياست ايران نفوذ داشته باشيم. ما نميتوانيم بينش خوبي از (نحوه) فكر كردن ايرانيها داشته باشيم.» هاموند بلافاصله ادامه ميدهد: « ايران بازيگري بزرگتر و بسيار مهمتر از آن است كه در اين منطقه به صرف تعامل نداشتن با آن، بتوان منزوياش كرد.»
تعميم برجام به رژيم صهيونيستي؟!
وزير خارجه انگليس، اولين نفري نيست كه معتقد است شرايط بعد از توافق هستهاي زمينهاي براي اثرگذاري بر روندهاي سياست خارجي ايران فراهم كرده؛ موضوعي كه روزنامه جوان در گزارشي با عنوان نگاه اروپا به تعميم خاورميانهاي «برجام» در روز ششم مرداد، آن را «برجام منطقه اي» توصيف كرد. فدريكا موگريني مسئول سياست خارجي اروپا كه اوايل مرداد با فاصله كمي بعد از توافق هستهاي به ايران سفر كرده بود، همان موقع در مقالهاي در روزنامه گاردين نوشت كه توافق هستهاي ميتواند «چارچوب منطقهاي متفاوتي ايجاد كند.» سخنگوي موگريني منظور او را با زبان صريح تري در گفت و گو با المانيتور بيان كرد: «توافق هستهاي ايران و 1+5 ميتواند چارچوبي براي حل مسائل ديگر از جمله بحران سوريه و مبارزه با داعش باشد.» محمد جواد ظريف وزير امور خارجه نيز در كنفرانس مطبوعاتي با موگريني گفته بود كه توافق هستهاي محصول نگاه جديد ايران است و اين نگاه ميتواند براي حل مشكلات منطقهاي نيز به كار گرفته شود. ناظران ميگويند كه امريكا در نبود مناسبات عادي با ايران از طريق سفارت مستقر، تلاش خواهد كرد از نفوذ متحدين خود براي تغيير رفتارهاي سياست خارجي ايران استفاده كند. جرمي بوئين خبرنگاري كه به همراه هاموند در روند بازگشايي سفارت انگليس در تهران بوده، ميگويد شايد گشايش در روابط انگليس و ايران ميتواند سرآغاز تغيير بزرگ استراتژيك باشد. روز گذشته، هنوز هاموند تهران را ترك نكرده بود كه فرانك والتر اشتاين ماير وزير امور خارجه آلمان، در كنفرانسي با حضور رؤساي هيئتهاي ديپلماتيك آلمان در وزارت خارجه اين كشور از سفر قريب الوقوع خود به تهران خبر دادو گفت كه توافق هستهاي ايران ميتواند فرصتي براي حل و فصل ساير منازعات خاورميانه از جمله بحران سوريه فراهم كند. وزير امور خارجه آلمان نيز معتقد است دستيابي به توافق وين باعث افزايش امنيت خاورميانه شده و نشان داده است كه منازعات ريشهاي و پيچيده كه تحتالشعاع بياعتمادي و حتي خصومت قرار ميگيرند، ميتوانند به گونهاي مسالمتآميز حل و فصل شوند. پيش از او، زيگمار گابريل وزير اقتصاد آلمان كه ماه قبل در رأس يك هيئت اقتصادي به تهران سفر كرده بود، گفته براي ميانجيگري بين ايران و رژيم صهيونيستي آمادگي دارد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۲ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]