واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
جروزالم پست:
افزایش بی سابقه سطح روابط اسرائیل و عربستان جروزالم پست در یادداشتی با عنوان "زمان گشایش روابط عربستان و اسرائیل فرا رسیده" به بررسی روابط این دو رژیم در دوره جدید و در فضای پایان مذاکرات هسته ای ایران پرداخته و آن را در حال حاضر ضروری ارزیابی کرده است.
به گزارش فرهنگ نیوز، روزنامه صهیونیستی جروزالم پست می نویسد: یکی از خطوط اصلی گمراه کننده سخنرانی اوباما در ابتدای ماه میلادی درباره تنها ماندن اسرائیل بود: "در حالیکه این توافق، یک توافق محکم است و همه ملت ها در جهان که به صورت عمومی اظهار نظر کرده اند از آن حمایت کرده اند به غیر از دولت اسرائیل"
آرون کلین، نویسنده این یادداشت در ادامه به انزوای اسرائیل در زمینه توافق هسته ای اشاره می کند: نشانه آشکار در این زمان، تنها ماندن و انزوای اسرائیل در جامعه بین المللی در مخالفت با تنش زدایی و ایجاد روابطه حسنه با ایران است. با این وجود توافق مورد ادعایی اوباما هرچند در تضاد کامل با دنیای عرب نیست اما نفوذ ایران در منطقه بیشتر از همه عربستان را به چالش می کشد و میلیاردها دلار اقتصاد تهران را تقویت خواهد کرد.
هر چند مقامات ایران بارها عنوان کرده اند مذاکرات ایران و آمریکا تنها محدود به موضوع هسته ای است اما نویسنده سعی دارد موضوعات جدیدی را به آن اضافه کند: عربستان به ایران به عنوان رقیب نخست خود در رهبری جهان اسلام می نگرد و از این ترس دارد که توافق صورت گرفته منجر به این شود آمریکا، سعودی ها را با ایران به عنوان متحد خود در خلیج فارس جایگزین کنند. هر چند در سخنرانی اوباما اشاره ای به عربستان، مصر، اردن و یا امارات متحده عربی نشده در حالیکه اسرائیل 24 بار در خطابه 56 دقیقه ای اوباما تکرار شد.
همکاری برای حمله به تاسیسات هسته ای ایران
این روزنامه صهیونیستی در ادامه با برجسته کردن درگیری میان شیعیان و سنی ها، جنگ میان عربستان و یمن را در واقع جنگ با ایران می داند: نیروهای ائتلاف عربستان در حمله به یمن بندر مهم و استراتژیک عدن را در کنترل دارند با این حال نیروهای حوثی که پشتیبانی ایران را دارند، بر تنگه باب المندب تا حدودی مسلط هستند، تنگه ای که روزانه بیش از 3 میلیونه بشکه نفت از آن به سمت اروپا، آمریکا و آسیا در حال انتقال است. تسلط کامل این گروه بر تنگه می تواند موازنه قدرت را تغییر دهد. در بازار نفت و گاز، عربستان و امارات به سرعت در حال از دست دادن زمین بازی اصلی به ایران هستند. براساس گزارش ها، عربستان سعودی، درحال تحمل ضربه های بزرگی است و تا پایان دهه با بحران مالی فزآینده ای در نتیجه ظهور بازارهای جدید در نتیجه اشباع بازار روبه رو خواهد شد و میدان را به رقبا واگذار خواهد کرد.
این روزنامه صهیونیستی به چشم انداز صنعت انرژی ایران اشاره می کند: اما در سوی مقابل، بازار انرژی ایران، در آستانه جهش قرار دارد. یک روز پیش از انعقاد قرارداد هسته ای، بزرگترین شرکت کشتیرانی ایران در زمینه نفت که دارای سوپرتانکرهای نفتی است، درحال آماده شدن برای بازگشت به بازارهای بین المللی و اروپایی بود. در همان زمان با پیش بینی تعلیق تحریم های گسترده، شرکت های ایرانی ماه گذشته قرارداد 2.3 میلیارد دلاری را برای ساخت خط لوله 800 مایلی بستند که برای صادرات گاز به غرب در نظر گرفته شده است.
نویسنده این روزنامه اسرائیلی در ادامه می نویسد: در اوج ناامیدی، سعودی ها همکاری خود را در پشت صحنه با اسرائیل در سطوح بی سابقه ای افزایش دادند. بر اساس اطلاعات من، این رابطه تا حدی گسترده شده که به همکاری های امنیتی در زمان حمله به تاسیسات هسته ای ایران کشیده شده است. و شامل کمک فنی اسرائیل برای دفاع از موج دوم حمله در زمان انتقام گیری ایران از عربستان می شود.
توافق هسته ای ایرن به صورت چشمگیری صفحات تکنوتیکی (زمین ساختی) غرب آسیا را تغییر داده و این واقعیت را آشکار ساخت که کشورهای عربی مانند عربستان و قطر، بیش از هر زمان دیگری به اسرائیل نیاز دارند تا در مقابل ایران، قدرتمندتر شوند. دولت یهودی، اپوزیسیون دیپلماتیکی را برعلیه توافق ایران به راه انداخته است.
در حالیکه یکی از پشتیبانان اصلی گروه های تکفیری جهادی مانند داعش و النصره کشورهای عربستان، قطر و اسرائیل هستند، جروزالم پست مدعی است که اسرائیل و محور سنی، همچنین در نبرد با داعش و جهادی های سلفی، با یکدیگر متحد هستند!
عربستان سریع اسرائیل را به رسمیت بشناسد
تاکید نویسنده بر پایان تعارفات میان مقامات سعودی است و تاکید بر تعجیل در برقراری و به رسمیت شناختن اسرائیل دارد: علی رغم این منافع مشترک، سعودی ها به مانند معشوقه ای مفت با اسرائیل رفتار می کنند به جای اینکه این رابطه را آشکار کند تا همگان در فضای عمومی به آن پی ببرند. این نیز واقعیت دارد که در شورای روابط خارجی در واشنگتن، در ماه گذشته، دو رژیم، پنج نشست محرمانه خود را از آغاز سال 2014 با محوریت موضوع ایران، آشکارا بیان کردند. این ملاقات میان دوره گولد، مدیرکل وزارت خارجه اسرائیل و ژنرال انور اشکی صورت گرفته بود. اولین موضوع که به سرعت باید حل شود، امتناع مسخره ریاض در قبال رد به رسمیت شناختن حق وجودی اسرائیل است تا این کشور و تمامی کشورهای عرب سنی مزیت های فعالیت اسرائیل را بر علیه توافق هسته ای به دست آورند. بهانه سعودی ها برای یاوه های از رده خارج شده مانند انتظار برای ایجاد دولت فلسطینی، قابل قبول نیست . در حالیکه عدم پیشرفت در زمینه قضیه فلسطین، اردن و مصر را برای گشایش روابط دو طرفه با اسرائیل زمانی که منافع مشترک و مصلحت های سیاسی وجود داشت، باز نداشت.
کلین به این نکته تاکید دارد که قربانی شدن آرمان فلسطین و فشار کشورهای عربی بر مقامات آن، موضوعی است که عربستان و همپیمانانش در رابطه با اسرائیل باید پیگیری کنند: بر خلاف آنچه که فلسطینی ها انتظار دارند، شروع روابط عربستان و اسرائیل می تواند این فشار را بر فلسطینی ها وارد کند تا به میز مذاکرات بازگردند و به این امید باشند که از مزایای خاورمیانه جدید نیز بهره ببرند.
فشار برای جمع کردن بساط حماس
جروزالم پست در ادامه خاطر نشان می سازد: عربستان باید از طرح ابتکاری خود که سال های قبل ارائه داده بود چشم پوشی کند. برای آغاز، کشورهای عربی می توانند ابزاری برای تشویق یافتن جایگزین حکومت محمود عباس باشند که شش سال از تاریخ انقضاء آن می گذرد، و از دولتی حمایت کنند که بتواند شرایط جدید را پذیرا باشد. بر این اساس، محمود دهلان می تواند از امارات متحده عربی بازگردد و این نقش را برعهده گیرد و مسائل موجود در غزه و کرانه باختری را جمع و جور سازد. سعودی ها نیز باید از قدرت مالی خود برای فشار بر حماس و وادار کردن این جنبش به آتش بس طولانی مدت با دولت یهودی و دوری گزیدن از محور مقاومت به رهبری ایران، استفاده کنند.
در پایان، چشم اندازی های پیشروی روابط میان دو رژیم در آینده به زعم نویسنده محدود به ارتباطات امنیتی و اطلاعاتی نخواهد بود: در کنار منافع امنیتی متقابلف عربستان و اسرائیل می توانند مزایای بسیاری نیز در همکاری اقتصادی دز زمینه های انرژی و بخش های فرا تکنولوژی داشته باشند. شبتای شاویت، که در سال های 1989 تا 1996 مسئول موساد بود به من گفت که توافق هسته ای پنجره ای از فرصت ها را بر روی اسرائیل گشود تا نظم جدیدی را در خاورمیانه امتحان و پیگیری کند. این نظم جدید می تواند در ابتدا با گشایش روابط دیپلماتیک عربستان و رژیم صهیونیستی شروع شود. این واقیعت وجود دارد که دشمنان قدیمی با وجود دشمن مشترک می توانند به یکدیگر نزدیک شوند. در حال حاضر، اسرائیل و عربستان این امر را به واقعیت تبدیل کرده اند که آنها به هیچ وجه دشمن واقعی یکدیگر نیستند. زمان برای ایجاد روابط رسمی میان کشورهای حوزه خلیج فارس با اسرائیل فرارسیده است.
کلید واژه ها روابط اسرائیل عربستان توافق هسته ای ایران آمریکا
94/6/1 - 15:58 - 2015-8-23 15:58:19
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]