واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۱ مرداد ۱۳۹۴ (۱۹:۳۹ب.ظ)
تحقيق و توسعه رکن اساسي در جلوگيري از خام فروشي نفت است موج-تحقيق و توسعه رکن اساسي درجلوگيري از خام فروشي در کشور به حساب ميآيند و با توجه به حضور منابع عظيم مواد خام اعم از نفت و گاز و ديگر مواد خام معدني بايد با ايجاد دانش و خلق فناوري براي توسعه و ارزش افزوده گام برداشت.
به گزارش خبرگزاري موج، علي احسان نظربيگي، رئيس پژوهشکده پالايش نفت پژوهشگاه صنعت نفت، با اشاره به اينکه استفاده خام از مواد بدون هيچگونه ارتقاي کيفي و همچنين بدون ايجاد فرآيندي براي بالا بردن ارزش افزوده آن به اصطلاح خام فروشي ناميده ميشود، اظهار کرد: گاهي اوقات خام فروشي بهخوديخود بد نبوده و حتي بسياري از کشورهاي پيشرفته هم مواد خام مازاد خود را ميفروشند، اما؛ آن چيزي که ناگوار و سخت است، فروش مواد خام و خريد محصولات فرآوري شده از آنها با ارزش افزوده بالا است.
وي در ادامه افزود: نمونه عملي که اکنون در کشور اتفاق ميافتد صدور ۶بشکه نفت خام(حدود يک تن) به قيمت حدود ۳۰۰ دلار در مقابل واردات يک تلفن همراه ۵۰ گرمي با همين ارزش است که نمونهاي از خام فروشي و اهميت دانش در ايجاد ارزش افزوده است.
نظربيگي با اشاره به اينکه کليه فرآيندها براي ارتقاي کيفيت مواد خام به ۵ عامل اساسي نياز دارند، گفت: همواره وجود ۵ عامل مواد خام، نيروي انساني، بازار، پول و مديريت براي تبديل مواد خام به محصول با ارزش بالاتر ضروري هستند.
وي با اشاره به اينکه وجود اين ۵ عامل باعث بالفعل شدن پروژهها خواهند شد، يادآور شد: با استفاده از اين عوامل ميتوان به توليد رسيد و کشور را به شکوفايي رساند. هم اکنون در مساله مواد هيدروکربني، فقط نفت و گاز را از زمين استخراج و با يکسري فراورشهاي ابتدايي آن را صادر ميکنيم و اين نمونه بارز خام فروشي است، در حالي که با فناوريهاي جديد امکان تبديل گاز به سوختهاي مايع وجود دارد.
اين عضو هيأتعلمي پژوهشگاه در ادامه درباره چالشهاي پيشروي موضوع خام فروشي تصريح کرد: مهاجرت نيروي انساني که سالها براي تعليم و تربيت هر يک از آنها در کشور تلاش شده است نيز نوعي خام فروشي به حساب ميآيد و بدون اينکه هيچ ارزشي در درآمد ملي به واسطه اين فرد ايجاد شود، کشور را ترک ميکند و اين خود سبب عدم شکوفايي کشور در ابعاد مختلف خواهد شد.
وي با تأکيد بر لزوم نگاه راهبردي به تحقيق و توسعه در صنعت نفت گفت: اصولا در زمينههاي مختلفي براي وزارتخانهها، موسسهها و شرکتهاي زيرمجموعه آنها برنامهريزيهاي مختلفي صورت ميگيرد، منتهي مشکل اساسي در عملياتي شدن اينگونه برنامههاست.
نظر بيگي تصريح کرد: در برههاي از زمان ساختن پالايشگاه در کشور به نظر غيراقتصادي ميآمد و خريد فرآوردههايي همچون بنزين و گازوئيل با صرفهتر بود، اما؛ اکنون با توجه به ملاحظات امنيتي و راهبردي لازم است که اينگونه پالايشگاهها و يا پالايشگاههاي کوچک با فناوري بومي و با اهداف مشخص از سوي بخش خصوصي براي پالايش نفت خام و ميعانات گازي در کشور ساخته شوند.
به گفته وي، يکي از جديدترين نمونهها وجود معادن قيرهاي طبيعي بهصورت چشمههاي جوشان در غرب و جنوب غربي کشور است که بهصورت خام صادر ميشوند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]