واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۸ مرداد ۱۳۹۴ (۱۵:۱۰ب.ظ)
ايجاد فرصت سرمايهگذاري براي شرکتهاي خارجي در ايران با توافق هستهاي موج - توافق هستهاي ايران و قدرتهاي غربي ميتواند موجي از فرصتهاي سرمايهگذاري را براي شرکتهاي خارجي در ايران به راه اندازد و توليد نفت اين کشور را افزايش چشم افسايي دهد.
به گزارش خبرگزاري موج، اين توافق ميتواند موجي از فرصتهاي سرمايهگذاري را براي شرکتهاي خارجي در ايران به راه اندازد و توليد نفت اين کشور را افزايش چشم افسايي دهد.
اما؛ يک عضو سابق دولت اوباما که در مذاکرات هستهاي با ايران شرکت داشت معتقد است که رسيدن به توافقهايي که صنعت نفت اين کشور را احيا کند از آنچه به نظر ميرسد مشکلتر خواهد بود.
ريچارد نفيو، کارشناس تحريمهاي غرب عليه ايران، که در حال حاضر در دانشگاه کلمبيا مشغول به مطالعات تحقيقاتي در مورد سياست انرژي جهاني است، ميگويد: با توجه به سيستم اداري پيچيده که در ايران موجود است و نيز نگراني از بازگشت تحريمها به اين کشور، به نظر نميرسد بتوان توقع سرمايهگذاريهاي بزرگي را در اين کشور دست کم تا چند سال آينده داشت.
حتما مدتي طول خواهد کشيد تا شرکتها با ايران جديد و شرايط جديد آن آخت شوند و راحت پول خود را روانه بازار آن کنند.
نفيو تا قبل از اينکه در ماه فوريه امسال به اتاق فکر دانشگاه کلمبيا بپيوندد، معاون هماهنگکننده سياستهاي مربوط به تحريمها در وزارت امور خارجه آمريکا بود. وي همچنين يک کارشناس برجسته تحريمها در تيم مذاکرهکننده با ايران بوده است.
نفيو تصريح کرد: من فکر ميکنم ايرانيها دلايل بسياري را براي مثبت جلوه دادن وضع کنوني به نفع خود در جهان در اختيار دارند. آنها ميخواهند شرکتهاي بينالمللي را که ايران پس از تحريم دهانشان را آب انداخته به داخل دعوت کنند. البته من فکر ميکنم که در نهايت اين شرکتها به ايران بازخواهند گشت، ولي؛ با آمدنشان خواهند ديد که اوضاع آنطور هم که خيال ميکردند بر وقف مرادشان نخواهد بود.
مقامهاي ايراني اذعان دارند که سرمايهگذاريهاي جدي براي برگرداندن توليد نفت اين کشور به دوران قبل از تحريم مورد نياز است.
گزارشي از آژانس بينالمللي انرژي در ماه ژوئيه نشان داد که ايران روزانه ۲ ميليون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت خام توليد داشت که در مقايسه با ۳ ميليون و ۷۰۰ هزار بشکه در سال ۲۰۱۱ بسيار کمتر است. در اين سال تحريمهاي آمريکا و اتحاديه اروپا ايران را بر سر موضوع هستهاي اين کشور هدف قرار دادند.
سعيد قوامپور، يک مدير ارشد در وزارت نفت ايران، چندي پيش تصريح کرد که ايران براي بازسازي صنعت نفت و گاز خود حداقل به ۲۰۰ ميليارد دلار سرمايهگذاري نياز خواهد داشت.
اين در حالي است که وزير نفت اين کشور طي اظهار نظرهاي متعدد اعلام کرده است که ايران قادر خواهد بود تا پس از برداشته شدن تحريمهاي غربي توليد نفت خام خود را اضافه کند.
نفيو اين را پذيرفته است که نمايندگان دولتهاي غربي و شرکتهاي نفتي خارج از آمريکا همچنان به دنبال کسب فرصتهاي سرمايهگذاري به ايران خواهند آمد تا با فضاي سياسي و تجاري اين کشور بيشتر آشنا شوند.
کسي که در اين ديدارها غايب خواهد بود شرکتهاي آمريکايي هستند که همچنان مشمول تحريمهاي يکجانبه آمريکا عليه ايران خواهند بود.
به گفته نفيو، هيچ برنامهاي فعلا براي حضور دوباره شرکتهاي آمريکايي در ايران وجود ندارد نه تنها در بخش نفت و نه در هيچ بخش اقتصادي و يا صنعتي ايران. البته ممکن است مجوزهايي براي يک سري شرکتهاي کشاورزي و غيره براي حضور در ايران صادر شود، ولي؛ در مورد نفت هيچ برنامهاي وجود ندارد.
وي گفت: به نظر نميرسد که به اين زوديها همچنين مجوزهايي صادر شود.
با چنين شرايطي، تنها روزنه اميدي که براي شرکتهاي آمريکايي باقي ميماند اين است که از طريق شرکتهاي تابعه خود به فعاليت در ايران ادامه دهند. البته چنين فعاليتهايي نيز منوط به کسب مجوز از اداره خزانهداري آمريکا خواهد بود.
اين اداره تاکنون هيچگونه دستور عملي در اين زمينه صادر نکرده و به گفته نفيو به نظر هم نميرسد که تا ماه اکتبر اقدامي در اين مورد بکند.
گذشته از اينکه چه شرکتهايي بالاخره در ايران سرمايهگذاري خواهند کرد، به نظر نفيو، گاز طبيعي بخشي خواهد بود که ايران براي سرمايهگذاري در آن مشوقهاي لازم را دارا خواهد بود. اين کشور داراي نخستين ذخاير بزرگ گاز طبيعي در جهان به شمار ميرود.
وي گفت: اگر قرار بود شرط ببندم، روي صنعت گاز طبيعي ايران شرط ميبستم چون ميدانم حتما ايران بيشتر سرمايه خارجي و داخلي را براي گسترش اين بخش صرف خواهد کرد. به نظر من آنها سعي ميکنند تا آنجا که ميتوانند نفت خود را بفروشند. اين کاري است که آنها آماده انجام آن هستند. اين کاري است که ميتواند براي آنها ارز آوري داشته باشد، ولي؛ اگر مثل يک ايراني فکر کنيد که عربستانيها را روبروي خود ميبينند، شما در زميني بازي نخواهيد کرد که شانس برد کمي در آن داريد.
در حالي اروپا به دنبال منابع متفاوت انرژي براي کاستن از وابستگي خود به گاز روسيه است و با وجود احتمال افزايش تحريمهاي غرب عليه روسيه سر موضوع اوکراين، مشوقهاي زيادي براي رجوع به ايران به دليل مزيت صادرات گاز طبيعي اين کشور براي جهان وجود خواهد داشت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]