محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829399968
به بهانه سالروز انقلاب مشروطه؛ نقش انگلستان در انحراف یک جنبش
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: به بهانه سالروز انقلاب مشروطه؛
نقش انگلستان در انحراف یک جنبش
مشروطه کاری کرد که تا آن دوره در ایران سابقه نداشت. قانون اساسی مشروطه، سلطنت را مادام العمر در دل یک خانواده تثبیت کرد که این مسأله هرگز در ایران مسبوق به سابقه نبوده است. آن هم با این توجیه که این مسأله کاملاً قانونی و شرعی است.
یکی از ابعاد غیر قابلچشمپوشی نهضت مشروطه، نقش انگلستان در زاویه گرفتن این نهضت از آرمانها و مطالبات اولیه و به نوعی انحراف مشروطه ازمسیر ابتدایی خود است. برای بررسی این مسأله در سالگرد مشروطه گروه تاریخ برهان با دکتر «مظفر نامدار» به گفتوگو نشسته است. «رهیافتی بر مبانی مکتبها و جنبشهای سیاسی شیعه در صد سال اخیر»، «چند قطره خون برای آزادی» و «در حسرت تجدد و ترقی» از جمله آثاری است که توسط وی منتشر شده است.
نقش انگلیس در به انحراف کشیده شدن جریان مشروطه را چگونه ارزیابی میکنید؟
برای اینکه یک جنبش مردمی یا یک انقلاب بزرگ اجتماعی سقوط کرده و به انحراف کشیده شود مکانیزمهای فراوانی بر هم تأثیر گذاراند. از این رو نقش یک کشور میتواند تنها به عنوان یک کاتالیزور مطرح گردد. یک جنبش اجتماعی در یک بستر تاریخی تولید میشود و اگر هم قرار باشد انحرافی پیدا کند باید عناصر انحراف و شکست را بیشتر در درون خودش بیابد. اگر چه نمیشود انکار کرد که عوامل خارجی هم میتواند تأثیرگذار باشد.
مشروطه یک جریان اجتماعی بود که در نقطهی آغاز و سپس در نفی وضع موجود، آرمانهای خاص خود را داشت و در تأسیس نظم مطلوب همسازی بین مطالبهی کسانی که میخواستند آن نظم را بنویسند با بدنهی جنبش، رابطه ایجاد نشد. از این رو آن چه به نام مشروطه در ایران معروف شد هیچ ربطی به انقلاب و جنبش نداشت و چیز دیگری بود. در این ارتباط باید گفت جنبشها دو مرحله دارند، یک چهره، نفی وضع موجود است و چهرهی دیگر تأسیس نظم مطلوب. به طور معمول اگر یک جریان اجتماعی فقط داعیهی به هم زدن نظم موجود را داشته و هیچ ایدهای برای تأسیس نظم مطلوب نداشته باشد، نمیتوان گفت که یک انقلاب اجتماعی ایجاد شده یا یک جنبش اجتماعی به وقوع پیوسته است.
در جامعهشناسی جنبشهای اجتماعی، برای بر هم زدن نظم موجود باید آرمان وجود داشته باشد یعنی باید یک ایدهی مقدس مطرح باشد. ایدهای که مردم برای آن جان خود را فدا کنند و به واسطهی آن آدمها به این باور برسند که باید وضع موجود را نفی نمایند.
عموماً در به هم زدن نظم موجود، اختلافها به ندرت خود را نمایان میسازد. به عنوان مثال در انقلاب اسلامی، کمونیستها از وضع موجود راضی نبودند. سوسیالیستها، ملیگراها، لیبرالها، بیدینها و با دینها راضی نبودند، همه از وضع موجود راضی نبودند و بدشان نمیآمد وضع موجود به هم بریزد حالا هر کس به تناسب، کم یا زیاد؛ اما معمولاً در تولید نظم موجود آن جریانهایی پیروز میشوند که به هر دلیلی بتوانند ارادهی عمومی را به سمت خودشان سازماندهی کنند. از این رو پرسش در رابطه با مشروطه و در بخش برهم زنی نظم موجود این است که، چه قدر انگلیسیها و جریانهایی که متصل به آنها بودند، در این موضوع دست داشتهاند؟
بقای رژیم قاجاریه در ساختار کلی آن برای کشورهایی مثل انگلیس و روسیه که در این دوره بازیگرهای اصلی سیاست خارجی هستند، بسیار مهم بود. آن چیزی که نیروهای خارجی و جریانهای وابسته به نیروهای خارجی در ایران در نظر داشتند برهم زدن ساختار رژیم قاجاریه نبود بلکه ایجاد یک سلسله تغییرات جزیی در دل این رژیم بود که نیروهای بازیگر جدیدی که بیشتر تحصیل کردهی غرب بودند و در ساختار تصمیمگیری قدرت، خیلی دستی نداشتند، وارد ساختار تصمیمگیری رژیم قاجاریه شوند و تمایلاتی که برای تغییر وجود داشت فقط در همین حد بود. اما آیا مردم هم این را میخواستند؟ خیر؛ رهبران مذهبی این را نمیخواستند. عنوان این جنبش از ابتدا مشخص بود، اصلاً این جنبش مشروطه نبود. در واقع هیچکس مشروطه را نمیشناخت و نامش نهضتی بود که بعدها به اسم عدالتخانه شهرت پیدا کرد.
معمولاً جنبشها با گرایشهای عمومی و شعارهایی که مردم در آنها میدهند، شناخته میشوند. یعنی عموماً یک شعار بر دیگر شعارها غلبه کرده و عنوان شعار جنبش را به خود میگیرد. مردم، مشروطه نمیخواستند. مردم چیزی میخواستند مانند عدالتخانه، عدالتخانه هم تعریف داشت و سه ویژگی اصلی برای آن متصور بود. سه خواستهی اصلی در مورد تأسیس عدالتخانه شامل:
1- اختیارات مأموران دولتی محدود بشود؛
2- قوانین اسلام اجرا بشود؛
3 - برای اینکه این دو خواسته اجرا بشود، نهادی به نام عدالتخانه تأسیس کنند که قوانین و اختیارات در آنجا تصمیمگیری بشود.
این کل خواستهی مردم بود. بعدها روزنامهها چنین مطرح کردند که آنچه امروز خواستهی شماست در خارج به آن مشروطه گفته میشود. مردم هم گفتند پس ما هم مشروطه میخواهیم، این اتفاق در زمان بستنشینی روی میدهد. البته مضاف بر آنکه مهاجرت علما به حرم حضرت معصومه(سلاماللهعلیه) اتفاق افتاده بود و ارتباطات در کمترین سطح خود قرار داشت. در این شرایط، مردم را نیز ترساندند و به آنها گفتند که اگر میخواهید از تهاجم حکومت در امان باشید، بهترین حالت آن است که به مکانی که در اختیار دولت ایران نیست، پناهنده شوید و در آن بست بنشینید تا به خواستههای خود برسید.
بستنشینی در آن زمان امری غیرمعمول نبود و این مسأله به طور معمول در مکانهای مذهبی اتفاق میافتاد.در حقیقت صحنه گردانان این ماجرا میدانستند که علما وارد این فضا نمیشوند؛ از این رو برای آنکه مردم را از رهبری علما دور کنند، آنها را به یک محیط بسته که در آن ارتباط بین مردم و علما تا حدی سختتر میشد، هدایت کردند.
با این تفاسیر، چنین مکانی میبایست یکی از سفارتخانهها انتخاب گردد و البته بهترین گزینه، سفارت کشوری بود که حامی دموکراسی، قانون و آزادی معرفی میشد. در این بین با توجه به آنکه روسیه در آن مقطع حامی قاجاریه بود، سفارت انگلیس به عنوان گزینهی ایدهآل تعیین گردید و با سازماندهی صورت گرفته، مردم در این سفارت بست نشستند. با این توضیح چنین ادعایی که انگلیس در انقلاب مشروطه دست داشته و نقش ایجابی ایفا کرده، یک حرف غیر تاریخی و نادرست است.
به نظر شما چه عوامل و فضایی باعث شد که مردم به سفارت انگلیس پناهنده شوند؟
باید دید صحنه به چه نحو سازماندهی شده است. بخشی از فضای عمومی جامعه در دست روزنامهها قرار داشت. بخش دیگری از این فضا در دست منابر، مساجد، آقایان علما و روضه خوانها بود. اینها همه تأثیرگذار بودند. اما تردیدی نیست که دولت انگلیس تمایل داشت در این ماجرا نقش مرجع و بازیگر اصلی را ایفا نماید. به هر شکل، فضای روانی ایجاد شده بود که اگر مردم به سفارت انگلیس بروند دیگر با توپ و تفنگ به آنها حمله نخواهد شد. با توجه به اینکه پیش از این در مواردی مشابه، بستنشینی در مسجد شاه و برخی مراکز دیگر اتفاق افتاده و با حملهی دولت مواجه شده بود و تعدادی کشته هم از این حوادث بر جای مانده بود، این فضای روانی در جامعه ایجاد شد.
در واقع این فضا را جریانهایی به وجود آوردند که رهبری علما در جنبش مشروطیّت باب میل آنها نبود و به هیچ وجه تمایلی نداشتند که دین به عنوان عامل تحریک کنندهی جنبشهای اجتماعی مطرح شود. بدین سبب مردم بر مبنای این فضا یا ترس و یا به هر دلیل دیگر به سفارت انگلیس روی آوردند. مرحوم «شیخ فضل الله نوری» میگوید: «لفظ مشروطه از آنجا در آمد.» اسناد تاریخی روشن میسازد وقتی علما خواستههای خود را مطرح کردند. این چالش به وجود آمد که چه کسی این خواستهها را به دست شاه برساند؟ علما که نبودند چرا که بیشترشان مهاجرت کرده بودند. بنابراین بر سر زبانها افتاد، تنها کسی که میتوان برای تحویل خواستهها به او اعتماد کرد، سفیر انگلیس است.
وقتی این خواستهها را به سفیر انگلیس دادند، خندهای کرد و گفت: «این همان چیزی است که ما به آن مشروطه میگوییم.» از این رو لفظ مشروطه در دهان مردم افتاد. روزنامهها هم که مشخص بود توسط چه کسانی اداره میشوند به عنوان بازیگران اصلی صحنه، روی این موضوع مانور دادند. انگلیس هم به دلیل آن که به دنبال محدود ساختن جای پای روسها در ساختار قاجاریه توسط روشنفکران تحصیل کردهی اروپا رفته بود از این فضا به خوبی استقبال کرد. بنابراین موجی که توسط یک جریان مردمی با رهبری علما به وجود آمده بود، سر از یک لفظ انگلیسی در آورد و در واقع انگلیس بر آن سوار شد.
این یک مصداق بود. آیا جلوتر و در مقطعی که منجر به آمدن رضا خان بر سر کار شد، مصادیق دیگری از تلاش انگلیسیها وجود دارد؟
همانگونه که ذکر شد در ایجاد جنبش مشروطه هیچ دست خارجی وجود نداشت؛ چرا که آنهایی هم که منتسب به خارج بودند مثل جریانهای منور الفکری وابسته به غرب، به هیچ وجه استعداد تولید یک جنبش اجتماعی را نداشتند. اما در مرحلهی تأسیس نظم مطلوب زمانی که این خواستهها به وسیلهی سفیر انگلیس به شاه ارجاع داده شد، دو تغییر مهم در آن اتفاق افتاد. یکی مطرح شدن واژهی «مشروطه» بود که در ابتدا وجود نداشت و دیگر آنکه اجرای قانون اسلام به کلی تغییر کرد؛ چون قرار شد که دارالشورا تأسیس شود و جای اجرای احکام اسلام و گذاشتن عدالتخانه، لفظ «دارالشورا» قرار بگیرد. به عبارتی این دو خواسته، از سه خواستهای که ارزش استراتژیک داشت، ماهیتاً تغییر کرد. جایی که مطرح شد قوانین اسلامی اجرا بشود، نوشتند در مملکت قانون درست بشود. جایی هم که قرار بود عدالتخانه تأسیس شود به دارالشورا تبدیل شد و لفظ دارالشورا در آن جا قرار گرفت، یعنی دو تغییر بزرگ اتفاق افتاد.
حال برخی معتقدند، سفیر انگلیس بود که این تغییرات را به وجود آورد. در این خصوص سند تاریخی در دست نیست. بعضی نیز اعتقاد دارند آنهایی که صحنه گردان بوده و این خواستهها را به سمت سفیر انگلیس سوق دادند، مسبب این تغییرات بودند. به هر شکل تفاوتی بین این دو وجود ندارد. چون به گواه تاریخ این خواستهها در سفارت انگلستان تغییر کرد. به دنبال این مسأله، شاه فرمان مشروطیّت را صادر نمود. در فرمان اول مشروطیّت لفظ تأسیس مجلس دارالشورای اسلامی داریم که این به مذاق خیلیها خوش نیامد. در فرمان اول، شاه گفت: «من اینها را پذیرفتم و به زودی مجلس دارالشورای اسلامی تأسیس میکنیم و این خواستهها را محقق میسازیم.»
در فرمان دوم که به فرمان مشروطیّت معروف است به کلی آن لفظ دارالشورای اسلامی هم حذف میشود و همین 5 مادهای که مبنای مشروطیّت قرار میگیرد، تصویب میشود. بنابراین وضع موجود تغییر میکند. ـ قرار است نظم مطلوب تأسیس کنند. ـ این چهرهی دوم است که مردم با این تصور که همه چیز تمام شد و از فردا باید به فکر تعیین نماینده برای مجلس باشند به خانههایشان میروند. در حقیقت باید گفت اصل درگیریها در مرحلهی تأسیس نظم مطلوب شکل میگیرد. چون علما که بر میگردند با این فضا مواجه میشوند که شاه خواستهها را پذیرفته و فرمان مشروطیّت را صادر کرده و مشروطه هم که همین است. علما که برگشتند کم کم زمزمهی تشکیل دولت مشروطه و نوشتن قانون اساسی مطرح شد. موضع تمام اختلافها و درگیریها اینجاست. آیا آن قانون اساسی و نظم مطلوبی که نهادینه میشد همان آرمان مردم در مرحلهی فروپاشی نظم موجود بود؟ همه میدانند که اینگونه نبوده است. در تأسیس نظم مطلوب به هیچ وجه صحنه گردان اصلی مردم نیستند. در این مقطع دولت انگلیس نه به طور رسمی و آشکار بلکه از راه عوامل خود در نوشتن قانون اساسی مشروطه به شدت تأثیرگذار بوده و اسناد آن نیز موجود است. بدین سبب این مشروطه که بعدها برای کشور تبدیل به یک مصیبت شد و بدتر از دورهی قبل، ما را هفتاد سال عقب نگه داشت از دل همین سفارشهای انگلیسی تبار در قانونگذاری در آمد.
این همان رژیمی است که حضرت امام(ره) میفرمایند: «اصلاً از دل این رژیم جز رضاخان در نمیآید.» قانون اساسی مشروطه طوری نوشته شده که منطبق بر یک مدل انگلیسی است. از این رو باید به رضا خان برسد. اگر بخواهید الگو بگیرید باید از مدلهای انگلیسی الگو بگیرید. نمیتوانید از مدل فرانسه الگو بگیرید چون قانون اساسی مشروطه تقریباً یک تلفیقی است از قانون اساسی بلژیک، بخشی جزیی از قانون اساسی فرانسه و کل ساختار قانون اساسی انگلیس. چرا میگویم برگرفته از کل ساختار نظام انگلیسی بوده و مشروطه دیگر مشروطهی انگلیسی است؟ به این دلیل که مشروطه کاری کرد که تا آن دوره در ایران سابقه نداشت. قانون اساسی مشروطه، سلطنت را مادام العمر در دل یک خانواده تثبیت کرد که این مسأله هرگز در ایران مسبوق به سابقه نبوده است. آن هم با این توجیه که این مسأله کاملاً قانونی و شرعی است.
در ایران هیچ گاه نهاد سلطنت، نهاد قانونی نبوده است. هر ایلی عصبیّتی به دست میآورد، بر مبنای آن ایلات دیگر را با خود همساز میکرد و حکومتی را ساقط نموده حکومت دیگری تشکیل میداد. این مسأله در یک خانواده و به صورت مادام العمر تثبیت نداشت. وقتی در قانون اساسی، مشروطه به صورت مادام العمر در دل یک خانواده تثبیت شده و به آن ماهیّت قانونی داد دیگر نمیتوان بر ضد این مشروطه قیام کرد. به عبارت دقیقتر بر ضد آن خانواده هم نمیتوان قیام نمود، چون قانونی است.
قانون اساسی مشروطیّت اتوماتیک مرجعیّت قدرت را از دل مردم و از دل مذهب خارج و به جایی برد که دیگر مردم اختیار تغییرش را نداشتند. به عبارتی چون این رژیم سلطنتی با مشروطیّت قانونی شده و سلطنت چهرهی قانونی به خود گرفته بود، مردم دیگر نمیتوانستند آن را تغییر دهند و سلطنت را ساقط کنند. مدل حکومت مشروطهی سلطنتی، مدل «هابزی» است. در این مدل، هدف، رسیدن به آزادی، دموکراسی و قانون نیست! بلکه جامعه به دنبال یک «دولت ضابطهمند» است که این مدل «دولت ضابطهمند» مدل دولت هابزی است. این مدلی است که روشنفکران انقلاب فرانسه به دنبال آن بودند و البته باید به شباهتهای زیاد انقلاب مشروطه و انقلاب فرانسه، توجه ویژه داشت.
پس از کشتارهای عظیمی که بعد از دورهی رنسانس در اروپا اتفاق میافتد، مرجعیّت قدرت از بین میرود. یکی از مراجع قدرت در این مقطع، مذهب، کلیسا و مسیحیّت بود. با از بین رفتن این مرجع قدرت، جنگهای گستردهای اتفاق میافتد که تنها یک فقرهی آن جنگهای 30 سالهی مذهبی است. کشت و کشتارها به حدی میرسد که مردم آرزو میکنند یک دست قدرتمند و ضابطهمند به میان بیاید. حتی روشنفکران انقلاب به دنبال یک دیکتاتور ضابطهمند هستند. دیکتاتور پر قدرتی که بیاید و تمام این نا امنیها را از بین ببرد. با شکلگیری انقلاب فرانسه در عمل نا امنیها چند برابر میشود. در نهایت «ناپلئون» به عنوان این دست پرقدرت میآید و همگان به او، به چشم فردی که ناجی اروپاست و همه را زیر سیطرهی خود در میآورد، مینگرند.
عین همین ماجرا در انقلاب مشروطیّت هم اتفاق میافتد. انقلابی رخ داد مانند انقلاب فرانسه، نظم موجود را به هم زد. جای دست پر قدرت خالی بود. در واقع قانون اساسی مشروطیّت با آن قدرتی که در دست یک خانواده تثبیت کرده بود باید به یک دست پر قدرت منتهی میشد. اما آیا این دست پرقدرت از دل مردم بر میآمد؟ خیر! چرا که دیگر مرجعیّت قدرت در دل مردم نبود و باید از دل همان جریانهایی بر میآمد که حامی مشروطهی سلطنتی بودند. قدر مسلم اینکه مردم از این نظام حمایت نکردند. در واقع حامی این مدل، دو جریان غربگرا بودند. خاندان سلطنتی که به دنبال حفظ الیگارشی خود بود و منور الفکرهایی که عموماً با خارج مرتبط بوده و شجرهی انگلیسی، فرانسوی یا روسی داشتند. به هر ترتیب آن دست پر قدرت باید مثل انقلاب فرانسه میآمد. بنابراین باید مشروطه به رضا خان منتهی میشد. همان طور که اگر غیر از این بود باید به مشروطه بودن آن شک میکرد. البته نمیتوان از این نکته غافل شد که در این مدل نیم بند، ناپلئون انقلاب ایران هرگز شأن ناپلئونی نداشت. چرا که ناپلئون یک متفکر و استراتژیست بود اما رضاخان یک لمپن بود که استراتژیهای وی را شاخهی منور الفکری متصل به فراماسونری انگلیسی که با تکیه بر کرسیهای مجلس، خرقهی نمایندگی مجلس به تن کرده بود، تأمین مینمود.
در حقیقت نقش انگلیس در ماجرای مشروطه، سوار شدن بر موج خواستههای مردم و به دست گرفتن مدیریت این موج و نیز واگذاری آن به عناصر دست نشاندهی خود بود که در قالب نوشتن قانون اساسی مشروطه نمود، یافت. همچنین نهادینه کردن مادام العمر مشروطه در یک خاندان و انتقال مرجعیّت قدرت از دل مردم به نهادهای حکومتی، بخش دیگری از این نقش آفرینی بود که با به کرسی نشاندن رضا خان و نیز برکناری وی پس از ناکامی در اتمام مأموریت محوله به اوج خود رسید.
جریان اولیّه که بحث عدالتخانه را دنبال میکرد چه خطری برای منافع انگلیس داشت که در صدد برآمدند که این جریان را به انحراف بکشانند؟
دو موضوع، در خواستههای این جریان مورد نظر منورالفکرهای غربگرا و نیز انگلیسیها نبود. یکی اینکه دولت، عدالتخانه تشکیل بدهد و دیگر آن که همه میدانستند چون قرار است قوانین اسلام پیاده بشود این عدالتخانه دست علما خواهد بود. به هر حال قوانین اسلام را «میرزاملکم خان» ارمنی یا «محمد علی فروغی» که نمیتوانستند، پیاده کنند! حتی روزنامههای آن زمان که به جریانهای روشنفکری وابسته بودند، میگفتند علما در تلاش برای بسط قدرت خویش هستند. به هر ترتیب از احساس وظیفهای که علما در این نهضت درخصوص دخالت در حوزهی سیاست کردند اینگونه بر میآمد که این دو اصل دایرهی نفوذ رهبران مذهبی را در ساختار حکومتی تثبیت میکرد. به عبارتی هدف ساختار الیگارشی جدیدی که در دل نظام قاجاریه شکل میگرفت این بود که برای خود پایگاهی تعریف نماید نه برای رقیب. آنها قرار نبود که برای رقیب، یعنی برای مرجعیّت قدرت مذهبی جای پا تعریف کنند. از این رو انگلیسیها درست روی این دو اصل دست گذاشته و به جای مجلس عدالتخانه، دارالشورا و نیز به جای اجرای احکام و قوانین اسلام، ضابطهمند شدن حکومت را قرار دادند.
با تشکر از اینکه وقت خود را در اختیار برهان قرار دادید. انتهای متن/
94/05/13 - 00:23
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]
صفحات پیشنهادی
نقش زنان و حقوق آنان در انقلاب مشروطه ایران بررسی میشود
در سرای اهل قلم نقش زنان و حقوق آنان در انقلاب مشروطه ایران بررسی میشود شناسهٔ خبر 2871765 - شنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹ ۳۱ دین و اندیشه > اندیشکده ها نشست نقش زنان و حقوق آنان در انقلاب مشروطه ایران با حضور کارشناسان ۱۴ مردادماه در سرای اهل قلم برگزار می شود به گزارش خبرگزاریبازاریان نقش مهمی در انحراف یا اصلاح اجتماعی دارند
چهارشنبه ۳۱ تیر ۱۳۹۴ - ۰۸ ۰۲ مسئول اداره تبلیغات اسلامی شهرستان چرداول با بیان اینکه بازاریان در جامعه اسلامی نقش مهمی در زمینهسازی برای انحراف یا اصلاح اجتماعی دارند گفت برای دوری از محرمات تجارت باید همواره به یاد خدا باشیم حجتالاسلام والمسلمین عبدالعلی چراغچی در گفتوگومردم ایران با آگاه بخشی روحانیون اجازه انحراف انقلاب اسلامی را ندادند
امام جمعه رضوانشهر مردم ایران با آگاه بخشی روحانیون اجازه انحراف انقلاب اسلامی را ندادند رشت - ایرنا - امام جمعه شهرستان رضوانشهر گفت انقلاب اسلامی انقلابی بود که با رهبری هدایت بخش روحانیون آغاز شد و مردم ایران با آگاه بخشی روحانیون اجازه انحراف انقلاب را ندادند به گزارش خبامروز نقش و اهمیت دادگاه انقلاب اسلامی بر کسی پوشیده نیست
چهارشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۰ ۳۹ رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران در بازدید از دادگاه انقلاب اسلامی تهران گفت امروز نقش و اهمیت دادگاه انقلاب اسلامی در مقابله با محاربین مفسدین گروهکهای ضدانقلاب و باندهای مواد مخدر بر کسی پوشیده نیست به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری داامامجمعه بردخون: متولیان مساجد نقشه دشمن برای انحراف جوانان را نقش بر آب کنند
امامجمعه بردخون متولیان مساجد نقشه دشمن برای انحراف جوانان را نقش بر آب کنندامامجمعه بردخون گفت متولیان مساجد با برنامهریزی و جذب جوانان توطئه دشمن را نقش بر آب کنند به گزارش خبرگزاری فارس از بوشهر حجتالاسلام سید حسین رکنیحسینی صبح امروز در آیین افتتاح &nbsمعاون شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی عنوان کرد اهمیت نقش حضور مردم در حراست از انقلاب
معاون شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی عنوان کرداهمیت نقش حضور مردم در حراست از انقلابمعاون اداری ـ مالی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گفت نقش حضور مردم در حفظ و حراست از انقلاب اسلامی بسیار مهم و مؤثر است به گزارش خبرگزاری فارس از رشت 12 مرداد سالروز تأسیس شورای هماهنگی تبلیغات ادادگاه انقلاب باصلابت نقش بازدارندگی را ایفا کند
رییس کل محاکم تهران دادگاه انقلاب باصلابت نقش بازدارندگی را ایفا کند تهران - ایرنا - رییس دادگاه های عمومی و انقلاب تهران گفت دادگاه انقلاب اسلامی در کنار رسیدگی قضایی و تعیین مجازات با صلابت نقش بازدارندگی خود را نیز ایفا کند به گزارش خبرنگار حقوقی قضایی ایرنا عباس پوریانیشورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در صیانت از انقلاب نقش موثری دارد
شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در صیانت از انقلاب نقش موثری دارد رشت - ایرنا - شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گیلان در بیانیه ای به مناسبت فرارسیدن دوازدهم مرداد سالروز تاسیس نقش این نهاد را از بدو انقلاب تاکنون در صیانت از آرمان های انقلاب اسلامی موثر دانست در این بیانیه که نسخهنماینده ولیفقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: امروز در دنیا با 3 نوع اسلام انحرافی روبهرو هستیم
نماینده ولیفقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی امروز در دنیا با 3 نوع اسلام انحرافی روبهرو هستیمنماینده ولیفقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت امروز در دنیا با سه نوع اسلام انحرافی روبهرو هستیم که دشمن برای تحریف چهره اسلام واقعی آنها را ایجاد کرده است به گزارش خبرگزارهمایش بزرگداشت سالروز اولین سفر رهبر انقلاب به تبریز
۲۷۷۲۵۷ ۱۳۹۴ ۵ ۶ - ۰ ۵۰گزارش تصویری همایش بزرگداشت سالروز اولین سفر رهبر انقلاب به تبریز عکاس مسعود سپهری نیا اجرا توقف ذخيره تمام تصاوير ۱۳۹۴ ۵ ۶ - ۰ ۵۰کتاب نقش نگار برگرفته از بیانات رهبر انقلاب منتشر می شود
کتاب نقش نگار برگرفته از بیانات رهبر انقلاب منتشر می شود تهران - ایرنا- کتاب نقش نگار مروری بر زندگانی حضرت علی ع برگرفته از بیانات حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب به زودی از سوی انتشارات انقلاب اسلامی منتشر می شود به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار حوزه کتاب و ادبیات ایرنا کتامذاکرات رفع دشمنی نمی کند/ تشریح نقش انگلستان در مقابله با اسلام ناب
مذاکرات رفع دشمنی نمی کند تشریح نقش انگلستان در مقابله با اسلام ناب استانها > کرمانشاه - آیتالله مصطفی علما گفت مذاکرات به هیچ عنوان رفع دشمنی نمی کند و دشمنان ما نشان داده اند که به هیچ عنوان قابل اعتماد نبوده و به راحتی عهد شکنی خواهند کرد و ما باید در مقابل تمرئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گیلان عنوان کرد نقش مهم مردم در بقای انقلاب اسلامی
رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گیلان عنوان کردنقش مهم مردم در بقای انقلاب اسلامیرئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گیلان گفت مردم در بقای انقلاب اسلامی نقش اصلی دارند به گزارش خبرگزاری فارس از رشت 12 مرداد سالروز تأسیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی است نهادی انقلابی که با روتبریز نقش بی بدیلی در دفاع از آرمانهای انقلاب اسلامی دارد
رئیس دفتر مقام معظم رهبری در تبریز تبریز نقش بی بدیلی در دفاع از آرمانهای انقلاب اسلامی دارد شناسهٔ خبر 2867944 - یکشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۱ ۴۷ استانها > آذربایجان شرقی تبریز - رئیس دفتر مقام معظم رهبری گفت تبریز در دفاع از انقلاب اسلامی ایران کارنامه درخشانی و بی همتایی دارددر بیانیهای به مناسبت سالروز تأسیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی عنوان شد استمرار پیوند با ولایت و دفاع از ارز
در بیانیهای به مناسبت سالروز تأسیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی عنوان شداستمرار پیوند با ولایت و دفاع از ارزشهای انقلاب از ویژگیهای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامیشورای هماهنگی تبلیغات اسلامی کهگیلویه و بویراحمد با صدور بیانیهای به مناسبت سالروز تأسیس این نهاد شاکله وجودی خود رانقش رهبر معظم انقلاب در منطقه در قالب شعر
هستههای اتمی را شهدای تو شکافت نقش رهبر معظم انقلاب در منطقه در قالب شعر مسعود فریدونی جدیدترین سروده خود را به بیان نقش رهبر معظم انقلاب در کشور و منطقه اختصاص داده است به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز مسعود فریدونی از شاعران کشور در سروده جدید خود به موضوع انرژی هستهبرگزاری شصتو دومین سالروز انقلاب کوبا
برگزاری شصتو دومین سالروز انقلاب کوبامراسم بزرگداشت شصتو دومین سالروز آغاز پیروزی انقلاب کوبا به رهبری فیدل کاسترو در حضور هزاران نفر از مردم و مقامات رسمی این کشور برگزار شد به گزارش خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری فارس در آمریکای لاتین به نقل از «تله سور» جم-
گوناگون
پربازدیدترینها