واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: قمار بزرگ اردوغان و اوباما درباره سوریه
آسوشیتدپرس در گزارشی به قلم استیون آر. هرست از واشنگتن نوشت: باراک اوباما و رجب طیب اردوغان، روسای جمهور امریکا و ترکیه، با توافقی که در زمینه همکاری مشترک علیه گروه داعش در سوریه انجام داده اند به یک قمار بزرگ دست زده اند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، درست است که اهداف مورد نظر هر دو رئیس جمهور از برخی جهات از همسویی لازم برخوردار است، اما دو طرف برخی اهداف متفاوت را نیز دنبال می کنند که از یکدیگر بسیار فاصله دارند. از جمله مهمترین اختلافاتی که دو طرف دارند دیدگاه آنها در خصوص نحوه برخورد با شبه نظامیان کردی است که با اعضای داعش در سوریه در حال جنگ هستند. و صد البته، این مسئله مشکل ساز است.
اردوغان به دنبال آن است که با شبه نظامیان داعش در ترکیه بجنگد، شبه نظامیانی که آزادانه در مرز سوریه و ترکیه تردد می کنند. با این حال، بزرگترین اولویتی که مد نظر رئیس جمهور ترکیه است اولویتی است که از سیاست داخلی این کشور متاثر است: کاستن از قدرت رو به رشد کردها در طول مرزهای جنوبی ترکیه. آنکارا از آن نگران است که پیروزی های کردها در سوریه و عراق کردهای مقیم ترکیه را نیز به شورش وادارد و احساسات جدایی طلبانه آنها را تهییج نماید.
به همین دلیل بود که اردوغان از فرصت به دست آمده در خلال حملات هوایی ارتش ترکیه به مواضع داعش در سوریه استفاده کرد و مواضع اعضای حزب کارگران کردستان (پ ک ک) در شمال عراق را نیز بمباران نمود. در روز 27 ژوئیه بود که مهمترین گروه شبه نظامی کرد در سوریه مدعی شد که نیروهای ترکیه مواضع آنها را هدف قرار داده اند. از سوی دیگر، مقامات ارتش ترکیه مدعی شدند که نظامیان ترک تنها به آتشباری این گروه کرد پاسخ داده اند. ارتش ترکیه همچنین اعلام کرد که هدف قرار دادن مواضع کردهای سوری که علیه داعش
می جنگند در دستور کار قرار نداشته است.
از اواخر ماه میلادی گذشته که خبر توافق امریکا-ترکیه اعلام شد، هواپیماهای جنگی ترکیه تقریبا هر روز مواضع و پایگاه های حزب پ ک ک را در شمال عراق و جنوب شرقی ترکیه بمباران کرده اند.
هواپیماهای جنگی امریکا اجازه یافته اند از پایگاه هوایی اینجرلیک ترکیه استفاده کنند. این پایگاه هوایی در نزدیکی مرز سوریه قرار دارد.
با این حال، باید به این مسئله توجه داشت که چیزی که امریکا از دست می دهد می تواند بسیار بزرگتر باشد: کردها کارآمدترین هم پیمان امریکا در نبرد زمینی علیه داعش در سوریه محسوب می شوند. کردها همواره از آن بیم دارند که از سوی ترکیه هدف قرار گیرند، هر چند آنکارا قول داده است که به آنها حمله نخواهد کرد.
استفن تانکل Stephen Tankel، استاد دانشگاه امریکایی (در واشنگتن)، می گوید: «بر کسی پوشیده نیست که ترکیه بیش از آن که علاقه مند به مبارزه با داعش باشد به مبارزه با کردها علاقه دارد.» وی می افزاید: «سوق دادن ترکیه به سوی مبارزه بیشتر با داعش امری مثبت است. ترکیه اعلام کرده است به شبه نظامیان کرد سوریه، که یکی از موثرترین شرکای امریکا در میدان نبرد هستند، حمله نخواهد کرد.»
کردها که یک گروه قومی دارای زبان و رسوم خاص خود هستند مدت های طولانی است که به دنبال ایجاد سرزمینی برای خود هستند. حدود 25 میلیون کرد در ترکیه، سوریه، ایران، عراق و ارمنستان زندگی می کنند.
از زمانی که جنگ داخلی در سوریه شروع شده است، کردها (در سوریه) موفق شده اند دستاوردهای بی سابقه ای کسب کنند. آنها سرزمین هایی را تحت کنترل خود در آورده اند. آنها با کمکی که امریکایی ها با بمباران های هوایی به آنها ارائه کردند موفق شدند شهر کوبانی را از تصرف گروه داعش خارج کنند. این امر در ماه ژوئیه سال میلادی جاری روی داد. آنها در ماه ژوئن نیز موفق شدند نیروهای داعش را از تل ابیض، واقع در نزدیکی مرز ترکیه، بیرون برانند و به این ترتیب، داعش را از یکی از مسیرهای کلیدی برای قاچاق نفت محروم سازند.
کردهای ترکیه تا حدود دو سال پیش در شورشی علیه دولت این کشور که چند دهه به درازا انجامیده بود شرکت داشتند. آنها از پایگاه هایی که در جنوب شرقی ترکیه و شمال عراق داشتند به مواضع نیروهای ترک حمله می کردند. در نتیجه این نبرد طولانی دست کم 37 هزار نفر جان باختند.
مذاکرات صلح بین دولت ترکیه و کردهای این کشور که از سال 2013 شروع شده بود با حملات هواپیماهای ارتش ترکیه به مواضع پ ک ک در شمال عراق و حملات متقابل کردها در داخل خاک ترکیه به شکست انجامید.
این امر می تواند دولت اوباما را در یک موقعیت دشوار قرار دهد و به تنش در روابط کاخ سفید با کردها، که هم پیمانان مهم واشنگتن در جنگ علیه داعش در سوریه محسوب می شوند، دامن زند. گزارش شده است که کاخ سفید درباره حمله نظامی ترکیه به شمال عراق به ترک ها هشدار داده است.
از سوی دیگر، حملات متقابلی که کردهای پ ک ک انجام داده اند به تشدید خشونت و درگیری بین دولت ترکیه و شورشیان کرد منتهی شده است. در خشونت های تازه ای که در ترکیه روی داده است دست کم 24 نفر کشته شده اند. اکثر این افراد نیروهای نظامی دولت ترکیه بوده اند.
اردوغان از زمان اعلام نتایج انتخابات پارلمانی ماه ژوئن ترکیه، که طی آن یک حزب طرفدار کردها توانست پیروزی های بزرگی به دست آورد، با مشکلات جدی مواجه شده است. منتقدان و فعالان سیاسی کرد می گویند اردوغان با هدف کسب آرای ملی گرایان ترک و تضعیف حمایت از سیاستمداران کرد در انتخابات جدید احتمالی در ماه های آینده به شعله ور ساختن دوباره درگیری و جنگ با کردها روی آورده است.
آنتونی کوردزمن، کارشناس مسائل نظامی در مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی در امریکا، می گوید معامله ای که با ترکیه صورت گرفته است برای کل سیاست امریکا در منطقه خاورمیانه خوب است. وی می افزاید: «با این حال، یکی از مشکلاتی که وجود دارد این است که ما این مسئله را به شکل سیاه یا سفید توصیف کنیم. مسئله ای که وجود دارد این است که آن چه واقعا مشاهده می شود همچون یک بازی شطرنج سه بعدی است که طی آن چیزی حدود 9 بازیکن وجود دارد ولی هیچ قاعده ای (بر آن بازی) حاکم نیست.»
سه شنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۷:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]