محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827690241
بهارِ دیپلماسی ایرانی
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بهارِ دیپلماسی ایرانی تهران-ایرنا-سفر وزیر امور خارجه ایران به سه کشور کویت، قطر و عراق و سفر معاون صدراعظم آلمان، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر امور خارجه فرانسه تنها حدود دو هفته پس از توافق هسته یی نشان از آغاز دوره جدید در سیاست خارجی ایران دارد؛ گویی بهار دیپلماسی ایرانی فرارسیده است.
طی 2 سال گذشته نیویورک، ژنو، لوزان و وین بارها میزبان رایزنی های در هم فشرده ی نمایندگان دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران و قدرت های جهانی برای حل و فصل اختلاف ها بر سر پرونده ی فعالیت های هسته یی صلح آمیز کشورمان بود که در آخر به یک جمع بندی مشترک بر سر «برجام» یا همان برنامه ی جامع اقدام مشترک انجامید.
اینک تهران خود میزبان نمایندگان کشورهایی است که در میان آن ها قدرت های جهانی پیشگامی می کنند. طی روزهای پس از توافق وین (در بیست و سوم تیرماه) شماری از مقام ها و هیات های سیاسی و اقتصادی خارجی برای سفر به ایران اعلام آمادگی کردند.
در روزهایی که گذشت معاون صدراعظم آلمان، مسوول سیاست خارجی اتحادیه ی اروپا و وزیر امور خارجه ی فرانسه به تهران آمدند و این هفته نیز وزیران اقتصاد و امور خارجه ی ایتالیا راهی کشورمان خواهند شد. قرار است هیات هایی از اسپانیا، ژاپن و ... نیز به زودی به ایران سفر کنند.
از فردای توافق وین، روزهایی هم که مسوولان سیاست خارجی از پذیرایی میهمان های خارجی فارغ بودند، دیپلماسی ایرانی را در پایتخت کشورهای منطقه دنبال کردند. در این پیوند، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه در نخستین سفر خارجی پس از توافق وین به قطر، کویت و عراق رفت تا در مورد مسایل منطقه یی با رهبران این کشورها به گفت وگو بنشیند.
در زمینه ی کارکردهای دیپلماسی ایرانی و زمینه ها و پیامدهای وضعیت کنونی آن بیان چند نکته ضروری است:
1- آمد و شدهای پیاپی به مقصد تهران و از تهران، نشان دهنده ی پدیداری وضعیتی ویژه در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است گویی مسوولان دیپلماسی ایران و کشورهای دیگر افزون بر پیشبرد امور جاری در پی جبران عقب افتادگی های دوره ی رکود سال های پرتنش پیشین هستند و در این میان سهم کشورهای اروپایی در همسنجی با دیگر کشورها بیشتر است.
از دید صاحبنظران، وضعیت کنونی پیامد مستقیم وضعیت برد- بردی است که در پی توافق وین تثبیت شد. در حالی که ایران به فضای تازه و متفاوت با سال های تحریم و تنگناهای شدید بین المللی گام نهاده، کشورهای اروپایی منافع اقتصادی و تجاری خود را در گسترش روابط و همکاری با ایران می جویند. به عبارتی دیگر، چشم انداز بازگشت به وضعیت پیش از تحریم ها و تجارت چندده میلیارد دلاری ایران و کشورهایی اروپایی و همچنین بهره جویی از مزیت های همکاری های متقابل به انگیزه یی مهم برای رایزنی های دیپلماتیک 2 طرف تبدیل شده است.
شرایط کنونی نمایانگر گذار کشورهای اروپایی از مرحله ی تردید و اراده ی جدی برای گسترش مناسبات در زمینه های گوناگون است؛ شرایطی که باید آن را نتیجه ی تعامل سازنده ی ایران با کشورهای جهان و پیشبرد رویکرد تنش زدایانه ی کارگزاران سیاست خارجی دولت یازدهم دانست.
2- مزیت های گسترش روابط اقتصادی و تجاری با ایران در موقعیت ژئواکونومیک (جغرافیای اقتصادی) و مولفه های آن چون وضعیت گلوگاهی ارتباط شرق و غرب، جایگاه برجسته در اقتصاد انرژی جهان، بازار پرکشش و ظرفیت های بارور نشده ی در بخش های صنعت، معدن، علوم و فناوری های نو، گردشگری و ... نهفته است. اما این ها همه ی دلیل هایی نیست که قدرت های شرقی و غربی و دیگر کشورها را بر ایران متمرکز ساخته است.
در حال حاضر ایران قدرت برتر منطقه یی در گستره ی حساس و همچنین پرآشوب خاورمیانه به شمار می رود. در شرایطی که تحریم های گسترده و همه جانبه نتوانست ایران را از موقعیت یک قدرت منطقه یی فروکاهد، اکنون در فضای پساتوافق توانمندی های تهران روندی خیره کننده را خواهد پیمود به ویژه اینکه رقیبان منطقه یی همچون آنکارا و ریاض خود را درگیر چالش هایی خود ساخته کرده اند.
در نقشه ی جغرافیای منطقه، ایران به لنگرگاه ثبات در عرصه ی مواج و کف آلود تحولات خاورمیانه می ماند و از آن مهمتر موثرترین بازیگر برای خروج از وضعیت بغرنج این حوزه ی حساس و پرخطر به شمار می رود. با افزایش ضریب عقلانیت کشورهای غربی در برابر گسترش تهدید گروه های افراطی و دهشت افکن، آشکار شدن نقش و توان تهران در مدیریت بحران های منطقه بیش از پیش کشورهای جهان را متوجه همکاری با جمهوری اسلامی ایران ساخته است.
به این ترتیب آمیزه یی از اهداف و منافع اقتصادی، سیاسی و امنیتی سبب شده تهران به مرکز توجه بسیاری از کشورهای جهان و منطقه تبدیل شود.
3- در فضای کنونی، نوع کنشگری مسوولان سیاست خارجی نشان از تعادلگرایی آنان در عرصه ی دیپلماسی کشور دارد. در اوج مذاکره ی هسته یی با کشورهای گروه 1+5 و پس از آن که کارگزاران سیاست خارجی درگیر رایزنی های تنگاتنگ با مقام های غربی بودند، بایسته هایی دیگر چون دیپلماسی منطقه یی و تعامل با قدرت های شرقی نیز مورد توجه قرار گرفت. نمودهای این تعادلگرایی را می توان در حضور پررنگ رییس جمهوری در نشست اخیر سازمان همکاری شانگهای (در شهر اوفا روسیه) یا سفر منطقه یی هفته ی گذشته ی ظریف یافت.
این رویکرد نشان می دهد مسوولان سیاست خارجی اهداف و منافع ملی را در گوشه گوشه ی جهان و به شکلی پیوسته و همه جانبه دنبال می کنند و در پی بهره وری بیشینه از کارکردهای گوناگون دیپلماسی هستند.
4- همچنان که گفته شد دیپلماسی ابزار یا فرایندی با کارکردهایی گوناگون است. یکی از این کارکردها هموارسازی راه توسعه ی اقتصادی کشورها است. نگاهی به دستورهای کار هیات های دیپلماتیک نشان از اهمیت این کارکرد دارد. در حال حاضر افزایش توان اقتصادی به عنصری تعیین کننده در قدرت ملی کشورها تبدیل شده و در نتیجه سخن به میان آوردن از مفهوم قدرت بدون توجه به پشتوانه و توانایی های اقتصادی کشورها بی معنا به نظر می رسد.
آنچه گفته شد واقعیتی است که بی توجهی به آن پیامدهای خود را در سال های گذشته به شکلی بارز نشان داده است. گسترش روابط و افزایش مناسبات با کشورهایی با منزلت ناچیز در نظام بین الملل هر چند بخشی از سیاست خارجی ما بوده و در عرصه هایی چون حمایت از فرودستان بین المللی، عمق بخشی به انقلاب اسلامی ایران و نیز فرایندی نظیر رای گیری های مجمع عمومی سازمان ملل کارکردهای خاص خود را داشته اما این همه ی سیاست خارجی ما نیست.
متاسفانه طی سال های گذشته این کارکرد دیپلماسی بر دیگر کارکردهای آن از جمله تنش زدایی و توسعه ی اقتصادی سایه افکند و سبب دوری هر چه بیشتر ایران از قدرت های اقتصادی شد. این مساله سبب شد حتی در تعامل ایران با دوستان جهانی و قدرت های شرقی نیز مسایل سیاسی و امنیتی بر همکاری های اقتصادی ترجیح یابد؛ رخدادی که جز بر چالش های روابط خارجی کشور نیافزود.
در شرایط کنونی این کارکرد مهم دیپلماسی بیش از پیش مورد توجه سیاستگذاران کشور قرار گرفته و به عنوان مولفه یی مهم بر داغی تنور دیپلماسی افزوده است.
*گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9279**2054
11/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]
صفحات پیشنهادی
فلاحتپیشه: مذاکرهکنندگان ایرانی به دنیا درس دیپلماسی دادند
یکشنبه ۲۸ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۱۳ یک تحلیلگر مسائل سیاسی معتقد است جمعبندی اولیهای که بین ایران و 1 5 صورت گرفت یک جمعبندی برد- برد بود اما اینکه این توافق توافق خوبی است یا نه طی چهارماه آینده مشخص میشود دکتر حشمتالله فلاحتپیشه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایرانروزهای پرکار دیپلماسی ایرانی
بررسی روزنامه های ایران سه شنبه ششم مرداد 1394 روزهای پرکار دیپلماسی ایرانی تهران-ایرنا-روزنامه های امروز بخش مهمی از خبرها و تحلیل های خود را به روزهای پرکار سیاست خارجی ایران اختصاص دادند از سفر ظریف به سه کشور کویت قطر و عراق گرفته تا سفر پیش روی موگرینی و فابیوس به تهرانتکرار/روحانی در همایش ملی سازمان های مردم نهاد سلامت: پیام توافق هستهای این بود که هیچ وقت یک ایرانی را تهدید
تکرار روحانی در همایش ملی سازمان های مردم نهاد سلامت پیام توافق هستهای این بود که هیچ وقت یک ایرانی را تهدید نکنید پیچیدهترین مسائل با دیپلماسی قابل حل استرئیسجمهور با بیان اینکه توافق وین این پیام را برای ابرقدرتها داشت که سلاح را زمین بگذارید و پیچیدهترین مسائل با دیپلماسنگاه شما: دیپلماسی کارآی ایرانی، پتانسیلی ناشناخته |اخبار ایران و جهان
نگاه شما دیپلماسی کارآی ایرانی پتانسیلی ناشناخته بخش نگاه شما برای ارائه و معرفی نگاه مخاطبان تابناک به همه موضوعات است هر مخاطب تابناک میتواند با مد نظر قرار دادن شرایط همکاری با این بخش نگاه خود را ارسال کند تا در معرض دید و داوری دیگر مخاطبان قرار گیرد کد خبرپیام توافق هستهای این بود که هیچ وقت یک ایرانی را تهدید نکنید/ پیچیدهترین مسائل با دیپلماسی قابل حل است
پیام توافق هستهای این بود که هیچ وقت یک ایرانی را تهدید نکنید پیچیدهترین مسائل با دیپلماسی قابل حل است رئیسجمهور با بیان اینکه توافق وین این پیام را برای ابرقدرتها داشت که سلاح را زمین بگذارید و پیچیدهترین مسائل با دیپلماسی قابل حل است گفت پیام دیگر توافق وین این بود که هیسفیر پیشین تلآویو در آلمان: ایرانیها با «دیپلماسی خطرپذیری» برنده اصلی مذاکرات هستهای هستند
سفیر پیشین تلآویو در آلمان ایرانیها با دیپلماسی خطرپذیری برنده اصلی مذاکرات هستهای هستندسفیر پیشین رژیم صهیونیستی در آلمان در مطلبی که یکی از روزنامههای این کشور آن را منتشر کرد نوشت که ایرانیها میدانستند غرب نمیخواهد مذاکرات شکست بخورد از این رو هوشمندانه با دیپلماسی خطخروج 800 ارگان و فرد ايراني از فهرست تحريم هاي سوئيفت
۵ مرداد ۱۳۹۴ ۱۵ ۳۸ب ظ خروج 800 ارگان و فرد ايراني از فهرست تحريم هاي سوئيفت موج - معاون وزير خارجه ايران گفت خروج برخي افراد از فهرست تحريم و ارائه خدمات سوئيفت در دو مرحله انجام ميشود و در نوبت نخست 800 نهاد ارگان و فرد ايراني طبق برنامه اجراي توافق و در روز اجرا از اين فهر28 شرکت و تعاونی ایرانی در نمایشگاه بین المللی زیمبابوه شرکت می کنند
28 شرکت و تعاونی ایرانی در نمایشگاه بین المللی زیمبابوه شرکت می کنند حراره – ایرنا – محمد امین نژاد سفیر جمهوری اسلامی ایران در زیمبابوه گفت که در چارچوب همکاری های رو به گسترش دو کشور 28 شرکت ایرانی و تعاونی های برتر کشور با سازماندهی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی و اتاق مرکزعراقچی: دیپلماسی و رسانه دو بازوی مکمل در پیشبرد اهداف ملی کشورند
دوشنبه ۵ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۵ ۵۹ عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان دیپلماسی و رسانه را دو بازوی مکمل در پیشبرد اهداف ملی کشور عنوان کرد به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان در حاشیه نشستش با مدیرسردار ایرانی که گفتند اسیر داعش است+عکس
سردار ایرانی که گفتند اسیر داعش است عکستاریخ انتشار دوشنبه ۵ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۲۰ ۰۲ چندی پیش شایعه شد که یکی از سرداران کشورمان اسیر داعش شده است فارس به منظور جلوگیری از گسترش شایعات مجازی در شبکههای اجتماعی مهمترین و جدیدترین شایعه منتشر شده در فضای مجسفیر عراق در آمریکا:۲۰۰ مشاور ایرانی به مقابله با داعش در عراق کمک میکنند
سفیر عراق در آمریکا ۲۰۰ مشاور ایرانی به مقابله با داعش در عراق کمک میکنند سفیر عراق در آمریکا تاکید کرد که حدود ۲۰۰ مشاور نظامی ایرانی در حال کمک به نیروهای عراقی در مقابله با گروه تروریستی داعش هستند به گزارش نامه نیوز لقمان فیلی سفیر عراق در آمریکا در مصاحبه با روزنامه دیلیمخالفت مجلس سنای آمریکا با طرح ضد ایرانی
مخالفت مجلس سنای آمریکا با طرح ضد ایرانی مجلس سنای آمریکا طرح سناتور کروز را رد کرد این طرح رفع تحریم های ایران را به شناسایی رژیم صهیونیستی منوط می کرد خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی هیل بر اساس این طرح موافقت اوباما با هرگونه رفع تحریم های ایران منوط به ادفتر بنیاد امید ایرانیان در استان زنجان افتتاح خواهد شد
چهارشنبه هفته جاری دفتر بنیاد امید ایرانیان در استان زنجان افتتاح خواهد شد رئیس بنیاد امید ایرانیان روز چهارشنبه هفته جاری 7 مرداد برای افتتاح دفتر امید ایرانیان به شهرستان زنجان سفر میکند به گزارش خبرنگار حوزه احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران محمدرضا عارف رئیفابیوس خطاب به ایرانی ها قبل از آمدن به ایران: با چنین ذهنیتی به ایران می آیم
فابیوس خطاب به ایرانی ها قبل از آمدن به ایران با چنین ذهنیتی به ایران می آیم با چنین ذهنیتی است که من به ایران میروم و با همین ذهنیت همه موضوعها را با مقامات ایرانی مطرح خواهم کرد به گزارش جام نیوز پس از چند سال مذاکره دشوار اما سازنده بزودی به دعوت همتایم محمد جومقامات ایرانی: این توافق به ما اجازه فریب کاری تسلیحاتی می دهد!
فری بیکن مدعی شد مقامات ایرانی این توافق به ما اجازه فریب کاری تسلیحاتی می دهد این سایت به نقل از وزیر خارجه ایران نوشت نتانیاهو حاضر است برای لغو این توافقنامه حتی خود را بکشد به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز پایگاه خبری تحلیلی واشنگتن فری بیکن freebeacon در مقاله ای با پردهر طرحی برای ثبات منطقه مستلزم مشارکت ایرانیهاست
الشرق الاوسط بررسی کرد هر طرحی برای ثبات منطقه مستلزم مشارکت ایرانیهاست بسیاری از محافل سیاسی به جنبه اقتصاد ایران پس از توافق و مسئله اختلاف اعراب با تهران و نگرانی آنها پرداخته اند منتهی باید گفت مسئله اختلاف اعراب با ایران ارتباطی با توافق غرب با این کشور ندارد به گزارشمیرحسینی ابراهیمی*ترجمه نهایی متن توافق هستهای از دستگاه دیپلماسی دریافت شد / متن توافق در بین نمایندگان توزی
ابوترابی در صحن علنی مجلس میرحسینی ابراهیمی ترجمه نهایی متن توافق هستهای از دستگاه دیپلماسی دریافت شد متن توافق در بین نمایندگان توزیع میشود نائب رئیس مجلس شورای اسلامی در صحن علنی مجلس گفت ترجمه نهایی متن توافق هستهای از دستگاه دیپلماسی و وزارت امورخارجه دریافت و آمادهای-
سیاسی
پربازدیدترینها