واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تلاش کره جنوبی جهت از سرگیری مذاکره با پیونگ یانگ با مدل گفت وگوهای ایران و 1 +5 پکن - ایرنا - پس از پایان مذاکرات هسته ای ایران و شش قدرت بزرگ دنیا و دستیابی به توافق جامع، کره جنوبی نیز ابراز امیدواری کرده است با پیروی از این روش بتوان راهی هم برای حل موضوع هسته ای پیونگ یانگ پیدا کرد.
از زمانیکه مذاکرات شش جانبه عاری سازی شبه جزیره کره از سلاح هسته ای با انجام آزمایش اتمی کره شمالی در سال 2005 به حالت تعلیق درآمد، دیگر نشستی در این رابطه برگزار نشد و تلاش کشورهای مختلف برای انجام آن نیز بی نتیجه ماند.
حال که توافقنامه وین به امضا رسیده، دولت سئول بسیار امیدوار است که برای فعالیت های اتمی همسایه شمالی هم راهکاری مناسب ارائه شود و در این رابطه از کشورهایی همچون چین خواسته است از قدرت نفوذ خود بر پیونگ یانگ استفاده کند.
کره جنوبی در عین حال می گوید که روش های در پیش گرفته شده در نشست های ایران و گروه 1 +5 حاوی نکات ارزنده و مهمی است که پیونگ یانگ می تواند از آن درس بگیرد و از این روش به عنوان الگویی مناسب برای حل و فصل پرونده هسته ای خود استفاده کند.
رونامه «کوریا هرالد» چاپ کره جنوبی نیز امروز - چهارشنبه - در گزارشی به تلاش های دولت سئول در این رابطه اشاره کرد و نوشت: همان طور که پیش بینی می شد بلافاصله پس از توافق هسته ای وین هیات های زیادی به کشورهای مختلف نظیر چین و کره جنوبی سفر کرده و گفت و گوها در باره حل و فصل مساله هسته ای پیونگ یانگ را از سر گرفتند.
این نشریه به ورود هیات آمریکایی به کره جنوبی و سفر هیات هایی از آمریکا و کره به چین و ژاپن در روزهای آینده اشاره کرده و آورده است: نتیجه مذاکرات وین موجب شد تا دنیا بر مساله هسته ای کره شمالی تمرکز کند و به دنبال راهی برای پایان دادن به این موضوع باشد.
کوریا هرالد می نویسد: اگرچه کره شمالی می گوید توافق هسته ای ایران با شرایط این کشور همخوانی ندارد اما تحلیلگران در سراسر جهان بر این باورند که می توان از این توافق درس عبرت گرفت و برای کره شمالی هم راهی پیدا کرد.
از سوی دیگر «سیدنی سیلر» فرستاده ویژه آمریکا به کره جنوبی در جریان سفر هفته اخیر خود به این کشور گفت: ما در مورد ایران راه گفت و گو را دنبال کردیم و این نشان می دهد که آمریکا مشتاق حل و فصل اختلافات با کشورهای مختلف است و البته در این مسیر انعطاف پذیری هم نشان می دهد.
وی تاکید کرد که توافق هسته ای با ایران می تواند به کره شمالی این درس را بدهد که دستکم بد نیست راه مذاکره مورد امتحان جدی قرار گیرد و برای حل مسایل سخت راهکارهایی با محوریت گفت وگو پیدا شود.
روزنامه کره ای خاطرنشان کرد که البته کره شمالی چنین دیدگاهی ندارد و اصولا سیاست های خصمانه آمریکا را مانع از سرگیری گفت و گوها می داند.
با توجه به اینکه برخی محافل خبری پیش بینی کرده اند کره شمالی تا دو ماه دیگر یک راکت دوربرد پرتاب خواهد کرد، اما سئول بسیار امیدوار است مذاکرات با این کشور برای جلوگیری از تشدید تنش ها در منطقه هر چه سریعتر آغاز شود.
کره جنوبی نگران پیشرفت برنامه های تسلیحاتی هسته ای کره شمالی و توسعه سامانه های موشکی دوربرد و بالستیک این کشور است.
البته ناظران بر این باورند تا زمانی که تحریم های آمریکا و سیاست های این کشور علیه کره شمالی تغییر نکند بعید است بتوان طرفین را به مصالحه کشاند.
گفتنی است، مذاکرات شش جانبه با شرکت کره جنوبی، ژاپن، چین، روسیه، آمریکا و سازمان ملل متحد در خصوص عاری سازی شبه جزیره کره از سلاح هسته ای در سال 2003 آغاز شده بود، اما به دلیل انجام آزمایش هسته ای کره شمالی در سال 2005 و انجام مجدد آن در سال های 2009 و 2013 میلادی به حالت تعلیق در آمد.
آساق*231*1597
07/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]