واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ مرداد ۱۳۹۴ (۱۲:۳۸ب.ظ)
سهم مصرف سوختهاي زيستي ۰.۵۵ درصد افزايش يافت موج - سهم مصرف سوختهاي زيستي از مجموع کل انرژي مصرفي توليد شده از منابع مختلف در جهان، در سالهاي ۲۰۰۴ تا پايان ۲۰۱۴ از ۰.۱۶ درصد به ۰.۵۵ درصد افزايش يافته است.
به گزارش خبرگزاري موج، محدود بودن سوختهاي فسيلي، گران بودن و ضررهاي ناشي از استفاده از آن، باعث شده که انسان به استفاده از انرژيهاي تجديدپذير روي بياورد. يکي از انواع انرژيهاي تجديدپذير سوخت زيستي است.
سوخت زيستي يا Biofuel نوعي از سوخت است که از منابع زيستتوده يا Biomass به دست ميآيد که به آن معناست که ماهيت سوخت زيستي به گياهاني برميگردد که فقط چند ماه و يا چند سال از برداشت آنها ميگذرد. اين سوخت شامل بايوديزل، اتانول مايع، متانول و سوختهاي ديزل گازي ميشود.
از منابع اوليه سوختهاي زيستي ميتوان به ضايعات چوبي، تفالههاي محصولات کشاورزي، نيشکر، غلات، روغن گياهان و سبزيها اشاره کرد.
آخرين جداول آماري منتشره توسط BP نشان ميدهد که مصرف سوختهاي زيستي در نقاط مختلف جهان از سال ۲۰۰۴ تا پايان ۲۰۱۴ با افزايش روبرو بوده است، به طوري که با افزايش ۵۴, ۳ ميليون تني از ۱۶.۴ ميليون تن معادل نفت خام به ۷۰.۸ ميليون تن افزايش نشان ميدهد و ۳.۳ برابر شده است.
مجموع انرژي مصرفي توليد شده در جهان از محل سوختهاي فسيلي شامل نفت و گاز و زغالسنگ و همچنين انرژي هستهاي و هيدروالکتريک و انرژيهاي تجديدپذير و زيستي از سال ۲۰۰۴ تا پايان ۲۰۱۴ از ۱۰۵۵۶.۵ ميليون تن معادل نفت خام به ۱۲۹۲۸.۴ ميليون تن در روز افزايش يافته است.
بر اين اساس، ملاحظه ميشود، سهم مصرف سوختهاي زيستي از مجموع کل انرژي مصرفي توليد شده از منابع مختلف در جهان، از سال ۲۰۰۴ تا پايان ۲۰۱۴ از ۰, ۱۶ درصد به ۰.۵۵ درصد افزايش يافته است.
در طي اين مدت مصرف سوختهاي زيستي در منطقه آمريکاي شمالي از ۶.۵ ميليون تن معادل نفت خام به ۳۱.۲ ميليون تن رسيده و سهم اين منطقه از مجموع مصرف سوختهاي زيستي جهان از ۲۴ درصد به ۴۴.۱ درصد افزايش يافته است.
در همين دوره مصرف سوختهاي زيستي در منطقه آمريکاي جنوبي و مرکزي از ۷.۳ ميليون تن معادل نفت خام به ۲۰.۳ ميليون تن افزايش پيدا کرده است. بر اين اساس سهم اين منطقه از ۵.۹ درصد به ۲۸.۷ درصد از مجموع سوختهاي زيستي افزايش نشان ميدهد.
در طي دوره ده ساله مورد بررسي، مصرف سوختهاي زيستي در منطقه اروپا و اورآسيا نيز از ۲ ميليون تن معادل نفت خام به ۱۱.۷ ميليون تن افزايش يافته ولي با وجود اين، با توجه به افزايش قابل توجه توليد انرژي از محل زيستتودهها در مناطق ديگر جهان، سهم اين منطقه از ۳۰ درصد به ۱۶.۵ درصد از مجموع سوختهاي زيستي کاهش نشان ميدهد.
همچنين، در مجموع کشورهاي آسيا و اقيانوسيه شاهديم که مصرف سوختهاي زيستي از ۰.۶ ميليون تن معادل نفت خام به ۷.۵ ميليون تن در روز افزايش يافته است، اما؛ سهم اين منطقه از ۱۵.۱ درصد به ۱۰.۶ درصد از مجموع سوختهاي زيستي کاهش يافته است.
مصرف سوختهاي زيستي در خاورميانه و آفريقا نيز داراي تغييرات اندکي است به شکلي که اين مناطق همچنان سهم ناچيزي در استفاده از سوختهاي زيستي دارند.
مصرف سوختهاي زيستي در منطقه خاورميانه از سال ۲۰۰۴ تا پايان ۲۰۱۴ از صفر به ۴ هزار تن معادل نفت خام افزايش يافته و در آفريقا نيز مصرف سوختهاي زيستي از ۶ هزار تن معادل نفت خام به ۲۱ هزار تن افزايش نشان ميدهد. سهم اين دو منطقه از مجموع مصرف سوختهاي زيستي تقريبا صفر درصد است.
استفاده از سوختهاي زيستي در ايران و جهان داراي موافقان و منتقدان بسياري است.
نتايج مطالعهاي که در سال ۱۳۹۱ توسط سه تن از دانشجويان دانشکده منابع طبيعي دانشگاه صنعتي اصفهان تحت عنوان «سوختهاي زيستي در ايران و پيامدهاي آن» انجام شده مدعي است که ايران يکي از مناطقي است که براي توليد سوخت زيستي اتانول و بيوديزل مناسب نيست.
بر پايه اين مطالعه، مسيرهاي فعلي توليد سوختهاي زيستي ميتواند اثرهاي قابل توجهي روي تأمين غذا و تجارت ايران و به همان اندازه روي محيط زيست داشته باشد.
در عين حال، موافقان ميگويند: استفاده از سوختهاي زيستي در کشور ضروري است؛ زيرا اين کار هم به محيط زيست کمک ميکند و هم با توجه به مصرف بالاي سوخت در کشور، کمک مؤثري به مسوولان در زمينه کنترل مصرف سوختهاي فعلي خواهد کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]