واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خانه داعش کجاست؟ تهران - ایرنا - خبرگزاری خبرآنلاین در یادداشت خود نوشت:اقدامات ترکیه علیه داعش، می تواند وضعیت داعش را در این روزها دشوارتر کند. آیا این یک سیاست دایمی است یا حرکتی موقتی برای گرفتن امتیازات بیشتر از همه طرفها؟
در این یادداشت که روز شنبه به قلم رسول جعفریان منتشر شد، می خوانیم: فکر می کنید خانه داعش کجا بوده و هست؟ ترکیه. استانبول. محله سلطان محمد فاتح. جایی که خانه به خانه اش محل سکونت عربهای مهاجر و مسافرانی است که از آسیای میانه به هوای وصل شدن به داعش به آنجا می آیند. همین طور از اروپا و نقاط دیگر. قدم زدن در کوچه ها و خیابانهای آن ناحیه، از یکی دو سال پیش می توانست به شما نشان دهد که اینجا خانه القاعده و داعش است. ترکها با چشمان خود می دیدند که پولهای سعودی و قطر چطور در اینجا هزینه می شود. اما هرچه بود، دلار بود و دلار که برای ترکیه امری ضروری است.
هیچ شکی نیست که تا امروز ترکیه سیاست حمایت از داعش را داشت و الا چطور یک بار چهارصد نفر و بار دیگر 260 نفر در دو مرحله و طی یک هفته دستگیر می شوند، اینها مگر کجا بودند که یک شبه دستگیر شدند؟ روشن است که همه زیر نظر سیستم اطلاعاتی ترکیه کار می کردند.
اکنون که ترکیه احساس کرده داعش با او هم بازی می کند، آن هم با کشتن سرباز ترکیه و ایجاد زد و خورد مرزی، حساس شد و با این اقدام سعی کرد به داعش نشان دهد که شوخی ندارد و امنیتش را با چیزی عوض نمی کند.
کاری که ترکیه در زدن مراکز داعش و همزمان پ ک ک که آن هم دو سربازش را کشت، انجام داد و به مراکز آنها در سوریه حمله کرد، تأکید دیگری بر موضع تازه ترکیه در قبال این تحولات است. تردید در این است که کاری موقتی است یا موضع جدی. آیا برای درس دادن موقت به داعش است یا مشارکت در سیاست عمومی جهانی و منطقه ای علیه داعش؟
اجازه دادن به امریکا برای استفاده از یک پایگاه نظامی در ترکیه برای حمله به مراکز داعش نیز قدم دیگری است که برداشته شده و بعید نیست که موید یک سیاست تازه از سوی ترکیه باشد.
روشن است که داعش وضع استواری در مناطق روستایی و عرب نشینان بدوی در سوریه و عراق دارد و از موقعیت های پیش آمده توسط بحران های سیاسی در عراق و سوریه به خوبی استفاده کرده است. اما غالب اینها با کمک ترکیه بوده و اگر ترکیه روش خود را تغییر داده باشد، مطمئنا کار برای داعش سخت خواهد شد.
نباید غافل بود که توافق ایران و کشورهای 1 + 5 نقش مهمی در این وضعیت دارد. امریکا پس از ماجرای توافق، و به عنوان یکی از نتایج آن، به دنبال ایجاد شرایط تازه ای برای همسو کردن کشورهای منطقه در مبارزه علیه داعش است. سفرهای منطقه ای مسوولان امریکایی و اروپایی فارغ از مسائل سیاسی مربوط به توافق، ایجاد زمینه ای برای یکسو کردن کشورهای منطقه برای مبارزه علیه داعش است.
بدون شک انتظار این است که ایران نیز در این ماجرا، نقش جدی تری بر عهده بگیرد و لازمه آن بحث های بیشتر در این زمینه است.
بحث بر سر این است که ایران چگونه می تواند همزمان با حفظ منافع خود، شأن و موقعیت مسلمانان و جهان اسلام، آن هم در برابر تعدی و تجاوز به حقوق مسلمانان و اندیشه اسلامی، چه از سوی نهادهای داخلی میان مسلمانان و چه خارجی، با سیاست اروپایی و امریکایی در مبارزه با داعش یا سیاست های آنان در کشورهای اسلامی همراهی کند. این مسأله وضعیت تصمیم گیری را در ایران بسیار دشوار کرده و نیاز به همدلی و همراهی بیشتر مسوولان و سرمایه گذاری فکری و مشورتی در این زمینه را در حد کلان و جدی برای یک سیاست گذاری طولانی طلب می کند.
منبع: خبرگزاری خبرآنلاین
اول**1577
04/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]