واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: ستون وكيل الرعايا - نيمرخ جنايي؛ حلقه مفقوده تحقيقات - محمدجعفر ساعد
اصل خبر: مرد 26 سالهاي كه متهم است از سال 83 در غرب و شمالغرب پايتخت به كودكان تجاوز كرده، سرانجام در شمال كشور دستگير شد.
موضوع از چه قرار است؟ اين متهم كه پاي راستش ميلنگيده و با استفاده از چند خرگوش، كودكان را اغفال ميكرد و به خواستههاي پليد خود جامه عمل ميپوشاند، بعد از گذشت 4 سال، سرانجام دستگير شد. با اين حال، پرسشي كه در اين شرايط مطرح ميشود اينكه، علت عدم كشف اين واقعه مجرمانه چه بوده است؟ آيا خلاقيت و ابتكار بالاي مرتكب، موجب عدم دستگيري وي طي اين 4 سال بوده، يا اينكه تحقيقات پليسي آن گونه كه بايد و شايد مسير جنايي را براي دستيابي به او نشانه نرفته است؟
تحليل موضوع: نيمرخ جنايي در عالم و كشف جرم كه بر تحقيقات جنايي استوار است يكي از شيوههاي نوين تلقي ميشود كه بدانسان با پيشبيني نيمرخي از شخصيت مرتكب، به نوعي وضعيت ظاهر و باطن او را به تصوير ميكشد. با بهرهگيري از چنين شيوهاي، يك روانپزشك كه از او ياد شده و به دعوت سيستم پليسي به اين امر گماشته ميشود، با استفاده از نوع جرم ارتكابي، شيوه ارتكاب، زمان و مكان وقوع رخداد جنايي، خصيصههاي شخصيتي، تمايلهاي رفتاري و متغيرهاي جمعيتي، تصويري از شخصيت و وضعيت ظاهري بزهكار به دست ميدهد كه ميتواند در غالب اوقات، مسير تحقيقات جنايي را در جهت مناسب آن سوق دهد. يكي از پيامدهاي بارز اين شيوه ميتواند در كشف زودهنگام جرم ارتكابي نمودار شود؛ چندان كه نهتنها نظم جريحهدارشده امروزي (بزهديدگي اوليه نظم اجتماعي) را از رهگذر كشف به موقع بزه تشفي ميدهد، بلكه از جريحهداري مجدد نظم موصوف بعد از قريب 4 سال (بزهديدگي ثانويه نظم اجتماعي) جلوگيري ميكند. اگرچه ابزارهايي نظير خبرچيني به منزله يكي از نيمرخهاي جنايي سنتي در تحقيقات جنايي غالب كشورها ابزاري وزين برشمرده ميشود، امروزه در عمل براي غالب نظامهاي تحقيقاتي روشن شده است كه دستيازي به ابزارهاي جنايي ديروزي در مواجهه با پديدههاي مجرمانه امروزي نميتواند پاسخگوي حل معماي جنايي باشد. از اين رو، بهرهگيري از شيوههاي نوين به منزله ضرورتي انكارناپذير در اين راستا همچون نيمرخ جنايي در مفهوم اعم در كنار گزينههايي ديگر همچو نيمرخ جغرافيايي، شخصيتي، نژادي-چندان كه در عمل نيز نشان داده است- به سهم خود ميتواند ياريگر پرسنل تحقيقات جنايي باشد.
تكمله: راستي، در مراجع تحقيقات جنايي كشورمان، تا چه اندازه از اين ابزار نوين بهره گرفته ميشود؟ آيا طراح نيمرخ جنايي در تحقيقات جنايي ما محلي از اعراب دارد؟!
* دانشجوي دوره دكتري حقوق جزا و جرمشناسي
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
پنجشنبه 2 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 374]