واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بند سرشاخه گیر کاظم رود، روستاهای جنوب عباس آباد را از سیل نجات داد نوشهر - ایرنا - رئیس اداره امور اجرایی آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران ـ نوشهر گفت: بند سرشاخه گیر کاظم رود با مهار هزاران متر مکعب درخت ریشه کن شده و چوب و سنگ، روستاهای جنوب شهر عباس آباد و حتی خود این شهر را از خطر سیل نجات داد.
"قربانعلی خدایی" روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: کاظم رود یکی از سیل خیزترین رودهای غرب مازندران با دوره بازگشت هشت تا 10 سال است که در سال های 1378 و 1382 وقوع دو سیل در آن موجب خسارات زیادی شده بود.
وی اظهار داشت: این رود، در حوزه آبخیزی جنگلی با مساحت 16 هزار هکتار واقع است که شیب بالا و بارندگی زیاد در آن باعث شده است زمینه برای وقوع سیل فراهم باشد که برای همین تصمیم گرفته شد در خروجی آن، یک بند سرشاخه گیر احداث شود.
خدایی ادامه داد: مطالعات مربوط به ساخت این بند از سال 1380 شروع و در سال 1385 بهره برداری شد و دارای 24 متر طول و هشت متر ارتفاع و حجم مخزن 400 هزار متر مکعب و از جنس بتون مسلح است و در آن زمان، دو و نیم میلیارد ریال صرف احداث آن شد.
رئیس اداره امور اجرایی آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران ـ نوشهر گفت: این بندِ مشبک دارای 24 دریچه است که آب از آن عبور می کند ولی قطعات چوب و درخت و سنگ در پشت آن می ماند.
وی تصریح کرد: در خروجی بند نیز سه حوضچه آرامش ساخته شده است تا موجب کاهش سرعت آب و جلوگیری از کنده شدن بستر رود شود.
رئیس اداره امور اجرایی آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران ـ نوشهر ادامه داد: ابراز نگرانی بعضی ها در مورد استحکام سازه و احتمال شکسته شدن آن و بروز فاجعه بود که خوشبختانه هیچ اتفاقی نیفتاد.
وی اظهار داشت: در اوایل صبح دوشنبه، مقدار آب به قدری بود که از بند سرشاخه گیر سرریز شده بود و برآورد می کنیم آبدهی رود در آن زمان در حدود 150 متر مکعب در ثانیه بود ولی این بند می تواند آبدهی تا حدود 200 و حتی 250 متر مکعب در ثانیه را تحمل کند و نگرانی برخی از مردم و حتی مسؤولان بی مورد بود.
خدایی یادآور شد: این بزرگ ترین سیل کاظم رود از هنگام ساخت بند در سال 1385 محسوب می شود و اگر این بند نبود، در پایین دست، سازه های فنی از جمله پل ها و همچنین خانه های مردم تخریب می شد.
رئیس اداره امور اجرایی آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران ـ نوشهر گفت: هم اکنون مقدار زیادی چوب و درخت در پشت این بندِ سرشاخه گیر جمع شده است که پس از فرونشینی کامل سیل، پشتِ بند تخلیه می شود.
وی تاکید کرد: در سیل قبلی، دو پل بزرگ در روستاهای پَرچوَر و هَردوآبرود تخریب شد و آن قدر چوب و تنه درخت بر اثر سیل وارد دریا شده بود که جمع آوری کامل آن چند ماه طول کشید ولی در سیل اخیر چنین اتفاقی نیفتاد و همگی در پشت بند جمع شد.
به گفته وی، اغلب درختانی که بر اثر سیل اخیر، ریشه کن شدند از نوع توسکا که زمین های پرآب را می پسندد هستند که نشان می دهد این پایه ها در بستر خودِ رود رشد کرده بودند نه آنکه از وسط جنگل بر اثر سیل به رود رسیده باشند.
بارش شدید باران و وقوع سیل در روزهای یکشنبه و دوشنبه، موجب خسارت به جاده ها و ساختمان ها در شمال کشور و از جمله غرب مازندران شده است. ک/3
7517/1501/6097
29/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]