واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: برنده و بازنده توافق هستهای وین چه کسانی هستند؟
توافقنامه روز گذشته نه تنها برای روسای جمهوری دو کشور ایران پیروزی محسوب میشود، بلکه برای کشورهای روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان نیز موفقیت به همراه دارد.
آفتاب : سرویس بینالملل- ایران و شش قدرت جهانی روز گذشته پیروزی در مذاکرات هستهای را از پایتخت اتریش اعلام کردند و به دنبال آن روسایجمهوری دو کشور ایران و آمریکا به سخنرانی پرداختند. براساس این توافق، در ازای برخی محدودیتهای برنامه هستهای ایران، تحریمهایی که سالها بر اقتصاد این کشور سایه انداخته بود از میان برداشته میشود.
به گزارش «آفتاب» به نقل از هافینگتون پست، توافقنامه روز گذشته نه تنها برای روسای جمهوری دو کشور ایران پیروزی محسوب میشود، بلکه برای کشورهای روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان نیز موفقیت به همراه دارد.
اگرچه آنچه دیروز اتفاق افتاد تفاهنامهای برای اثبات درک مشترک برای رسیدن به توافق و همکاری بیشتر است، و توافق زمانی به معنای واقعی خود نزدیک میشود که تحریمها از میان برداشته شود و تمامی مفاد آن به اجرا در آید. اما سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا ایران و آمریکا قرائت مشترکی از توافقنامه دارند؟ آیا اگر زمان اجرای جزئیات توافقنامه فرا برسد، روابط دو کشور بار دیگر تنشآمیز خواهد شد؟
از دیدگاه باراک اوباما برنده اصلی این معامله شخص خود است؛ خواه توافقنامه با شکست روبرو شود یا بند به بندش اجرا شود. اوباما تصور میکند که توانسته در سیاست خارجی خود در خاورمیانه به پیروزی دست پیدا کند. مسئله این است که باید توجه کرد که اگر توافق در آینده تنشهای میان ایران و غرب را کاهش دهد و یا بر شدت آن بیافزاید، آنچه در باور عموم مردم باقی خواهد ماند پیروزی اوباما است که پس از دههها دشمنی توانست این توافق را رقم بزند.
از طرف دیگر این توافق میتواند سرآغاز دوران جدیدی را در روابط دیپلماتیک تهران با جامعه غرب محسوب شود؛ و از طرف دیگر میتواند به این بهانه که طرف مقابل به توافق پایبند نیست باعث افزایش تنش و درگیری دو طرف شود. اما با این وجود خیزش آهسته اقتصاد ایران به سمت شکوفایی میتواند نقش اساسی را در توازن قدرت در منطقه و ژئوپولتیک خاورمیانه بازی کند.
با تمامی این تفاسیر آنچه امروز اهمیت بالایی دارد، بررسی این است که پس از قرائت متن توافقنامه چه روی خواهد داد؟ تا زمانی که توافق به مرحله اجرا نرسد نمیتوان آن را به معنای دقیق یک توافق دانست. اگرچه به احتمال زیاد طی هفتههای آینده پروسه اجراییشدن آن آغاز خواهد شد که البته پروسه طولانی و بسیار مشکلی خواهد بود.
نخست این توافقنامه توسط ایران، باراک اوباما و روسایجمهور کشورهای 1+5 بازبینی خواهد شد و به امضا خواهد رسید. پس از آن شورای امنیت سازمان ملل وارد کار میشود که ممکن است در ماه جولای این اتفاق بیافتد. سپس متن توافق توسط کنگره آمریکا و مقامات ایران ارزیابی میشود. در این میان هر دو طرف، طرف مقابل خود را به خوبی تحت نظر میگیرند و واکنشهای یکدیگر را به خوبی بررسی میکنند.
احتمال دارد که کنگره آمریکا به این توافق رای ندهد، که البته اوباما آن را وتو خواهد کرد. البته باز اگر دو سوم نمایندگان به نفع رای کنگره وارد عمل شوند، شرایط برای اوباما وخیم خواهد شد. البته این کار برای جمهوریخواهان بسیار مشکل خواهد بود. در نهایت اگر اوباما موفق شود، دو طرف توافقنامه را امضا میکنند و پس از تائید آژانس بینالمللی انرژی اتمی مفاد توافقنامه برای اجرا فرستاده میشود. پس از آن کار شورای امنیت آغاز میشود که باید تحریمهای ایران از میان بردارد.
تاریخ انتشار: ۲۴ تير ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]