واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ تير ۱۳۹۴ (۱۳:۸ب.ظ)
دبير انجمن برنج در گفت و گو با موج مطرح کرد؛ طرح خوداتکايي برنج ايده آليستي است/ دولت بايد به کشاورزان يارانه بدهد موج - آيا کشاورزي که ده ها سال است برنج کاري دارد حاضر است به خاطر يک طرح کاغذي توليد خود را کنار بگذارد؟ آيا دولت به اين کشاورزان گفته است که به جاي برنج چه محصول جايگزيني داشته باشند؟
مهندس جميل عليزاده شايق، دبير انجمن برنج، درباره طرح خوداتکايي برنج به خبرنگار خبرگزاري موج گفت: طرحي براساس اقتصاد مقاومتي به نام خوداتکايي برنج تدوين شده بود که من هم نظرات خود را راجع به آن براي وزارتخانه نوشتم. با اين حال معلوم شد که اين طرح فقط در مراحل پيش نويس اوليه است.
شايق گفت: يکي از بزرگ ترين ضعف هاي آن اين است که قرار است تا 5 سال ديگر به غير از استان هاي شمالي در هيچ استان ديگري برنج کشت نشود. البته اين طرح ايده آليستي است؛ چرا که وقتي ما در خوزستان 60 هزار هکتار برنج کاري داريم اين که بخواهيم اين ظرفيت را به صفر برسانيم موثر نيست.
دبير انجمن برنج افزود: يک از ويژگي هاي اين طرح آن است که توليد برنج افزايش يابد. يکي از راه هاي پيشنهادي براي آن هم اين بوده که از سطح کشت ارقام محلي کم کنيم و به سمت ارقام پر محصول در استان هاي شمالي پيش رويم. هر چند وزارت جهاد کشاورزي هم گفته است که به اين طرح استناد نکنيد؛ چرا که اين طرح قابل اصلاح است با اين حال پيش زمينه اين طرح به نحوي که در صورت اصلاح هم قابل پياده سازي نيست.
شايق گفت: ارقام پر محصول ما در استان گيلان در حال حاضر 5 هزار هکتار است، پيش بيني شده است که سال آينده اين رقم به 45 هزار هکتار برسد. با توجه به برخورد دولت در خريد ارقام پر محصول آيا با اين حساب کشاورز و شاليکار سطح کشت خود را مايل است که 9 برابر برساند؟ در مورد ارقام محلي، در حال حاضر گيلان رقمي در حدود 220 هزار هکتار زير کشت ارقام محلي دارد؛ در برنامه خوداتکايي برنج پيش بيني شده است تا سال 1404 سطح کشت ارقام محلي به 90 هزار هکتار کاهش يابد. با اين حال کشاورز گيلاني مايل نيست که رقم کاشت برنج محلي خود بکاهد؛ چرا که برنج محلي خريدار و متقاضي بيشتري دارد.
دبير انجمن برنج يادآور شد: در طرح خوداتکايي برنج آمده است که برنج محلي کمتر کاشت شود و به جاي آن ارقام پر محصول بيشتر مدنظر قرار گيرد؛ اما آيا ما حاضر مي شويم برنج محلي را کنار بگذاريم. هر چند طرح اوليه اين برنامه افزايش توليد است.
شايق گفت: اين طرح با ضعف کارشناسي روبه رو است. من نقد 10 صفحه اي نسبت به اين طرح نوشتم و در اختيار وزارتخانه قرار دادم. متاسفانه کسي که اين طرح را نوشته است ديد کارشناسي بر روي برنج ندارد. ما بايد خودمان را جاي کشاورز خوزستاني و لرستاني بگذاريم. آيا کشاورزي که دهها سال است برنج کاري دارد حاضر است به خاطر يک طرح کاغذي توليد خود را کنار بگذارد؟ آيا دولت به اين کشاورزان گفته است که به جاي برنج چه محصول جايگزيني داشته باشند؟
از آن گذشته حمايت از ارقام پر محصول برنج سه سال است که فراموش شده است. نمونه ساده آن اينکه هر سال شهريور، براي شهريور سال آينده قيمت گذاري بر روي برنج انجام مي شود. چطور مي شود انتظار داشت که قيمت برنج را شهريور امسال تعيين کنيد و از کشاورز بخواهيد که محصولش را به آن قيمت تا يک سال آينده بفروشد؟
وي افزود: از آن جايي که حمايت دولت در سه سال گذشته از ارقام پر محصول پايين بوده است نبايد انتظار داشت که کشاورز کشت محصول محلي خود را کنار بگذارد.
دبير انجمن برنج درباره رشد بي رويه واردات برنج هم گفت: قيمت جهاني برنج در حال کاهش است، از آن گذشته قيمت تمام شده برنج ايراني در حال افزايش است. در اين ميان دولت نتوانسته است راهکاري به کشاورز نشان دهد که قيمت تمام شده برنجش را پايين بياورد. کشاورز در اين ميان مقصر نيست. چون با هزينه هايي که براي توليد محصول دارد قيمت تمام شده برنج بالا رفته است. اين امر باعث شده است که برنج ايراني قابليت رقابت با برنج خارجي را نداشته باشد.
وي افزود: ما بايد ببينيم کشورهاي ديگر چه برنامه هايي براي کاهش قيمت توليد برنج خود دارند. جديدا وزير کشاورزي طرحي داده است که قيمت برنج وارداتي آنقدر بالا رود که با قيمت برنج داخلي رقابت کند.
شايق خاطرنشان کرد: در اين راستا کشور ژاپن به کشاورز خود يارانه مي دهد؛ يعني اگر قيمت تمام شده برنج 7000 تومان است، به کشاورز خود 4000 تومان يارانه مي دهدکه قيمت تمام شده برنج براي کشاورز 3000 تومان شود و قابليت رقابت با برنج خارجي پيدا کند؛ اما آن يارانه را به هم به کشاورز نمي دهد، بلکه آن را صرف تجهيز و نوسازي زمين خواهد کرد که قيمت تمام شده را پايين بياورد.
شايق در پايان گفت: من 10 سال پيش طرحي را به وزارتخانه کشاورزي دادم که بر اساس آن دولت به کشاورز برنج کار يارانه اي اختصاص دهد که برنج ايراني قابليت رقابت با برنج خارجي را داشته باشد. با اين حساب مابه التفاوت پرداختي را در اختيار کميته اي قرار بدهد که مسير را براي بستر سازي توليد برنج زير نظر استاندار هموار کند. به شرط آنکه اين پول صرف امور ديگري نشود.
وي ابراز اميدواري کرد: اگر اين طرح و طرح هاي مشابه آن اجرايي شود مي توانيم انتظار داشته باشيم که برنج ايراني قابليت رقابت با برنج خارجي را داشته باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]