واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۳ تير ۱۳۹۴ (۱۸:۲۳ب.ظ)
شاخص فلاکت در استان کرمانشاه 27درصد کاهش يافته است موج - شاخص فلاکت استان کرمانشاه در خرداد سالجاري نسبت به دي ماه سال 1392 با 27 درصد کاهش روبرو بوده است.
به گزارش خبرگزاري موج کرمانشاه؛ اقتصاددانان همواره براي به تصوير کشيدن وضعيت اقتصادي از شاخص هاي متفاوتي استفاده ميکنند که يکي از اين شاخصها، شاخص فلاکت است. معرفي اين شاخص مديون دو اقتصاددان آمريکايي "آرتور اوکان" و "رابرت بارو" در دهه 1970 ميلادي است.
البته اين دو اقتصاددان دو روش متفاوت را براي سنجش اين شاخص ارائه نمودند. "اوکان" از فرمول نرخ تورم بهعلاوه نرخ بيکاري استفاده نمود، اما "بارو" فرمول ديگري داشت. او از ترکيب توليد ناخالص داخلي و نرخ سود بانکي، شاخص فلاکت را تعيين ميکرد. بعدها آنچه که آرتور اوکان طراحي نمود، به عنوان شاخص فلاکت مطرح گرديد و فرمول ديگر کاربردي نداشت.
اما شاخص فلاکت در سه سال اخير چه روندي را در استان کرمانشاه داشته است؟ براي پاسخ به اين پرسش، نياز به دو شاخص مهم اقتصادي، يعني تورم و بيکاري است. در هنگامي که اقتصادي دچار شرايط "رکود تورمي" است اين شاخص در نقطه بيشنه خود قرار دارد. شرايطي که طي دوره تيرماه 1391 تا ابتداي بهمن 1392 به صورت مشخص نمود پيدا کرد.
ميزان اين شاخص در تير سال 1391 به اندازه 2/35 درصد بود که تا دي ماه سال 1392 روند صعودي داشت و با افزايش 20 واحدي به 2/55 درصد در پايان دي ماه سال 1392 رسيد. دلايل بسياري براي اين موضوع ميتوان برشمرد؛ نوسان نرخ ارز، ارزش پول ملي را کاهش داد و هزينههاي توليدي بالاتر رفت.
به گواه گزارشهاي فعالان کارگري و کارفرمايي، بسياري از واحدهاي توليدي در معرض ورشکستگي و تعطيلي قرار گرفتند که موجب افزايش نرخ بيکاري در استان گرديد. گزارش بانک مرکزي از "شاخص قيمت توليدکننده" در آن دوره نشان ميداد هزينههاي توليد افزايش داشته است. به طور کلي افزايش شاخص قيمت توليدکننده منجر به افزايش شاخص تورم گشت؛ که منجر به روند صعودي شاخص فلاکت در استان گرديد.
با آغاز سال 1393 و با توجه به سياست دولت در خصوص کاهش نرخ تورم مسئولان استان نيز در راستاي کاهش بيکاري همت گماشتند. به گونه اي که طبق اطلاعات مرکز آمار ايران استان کرمانشاه با کاهش نرخ تورم و نرخ بيکاري باعث گرديده شاخص فلاکت نيز روند نزولي به خود بگيرد و از 55 درصد در دي ماه سال 1392 به 9/27 درصد در پايان خرداد 1394 رسيد که نشان از کاهش 27 درصدي اين شاخص در استان دارد.
دلايل اصلي اين روند کاهشي را علاوه بر سياستهاي کلان کشور در کاهش تورم و توجه به توليد، در نگاه ويژه استان به امر فضاي کسب و کار، اشتغال، سرمايهگذاري و توليد شرح داد.
طبق آمارهاي رسمي منتشر شده، استان کرمانشاه در ده ماه اول سال 1393 با رشد 304 درصدي در جذب سرمايه گذار، و فعال نمودن بيش از 40 واحد صنعتي غير فعال و جلوگيري از تعطيلي بيش از 100 واحد صنعتي سهمي بزرگ در کاهش نرخ بيکاري طي دوره مورد نظر داشته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]