واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
برنامهاي براي توسعه باشگاه؛
نگاهي به راهكار واگذاري تيمهاي پرطرفدار ايران
محمد دادکان در آخرين گفتوگويش اعتقاد دارد: «وزارت ورزش نميخواهد سر استقلال و پرسپوليس بالا باشد و آنها قدرت اين دو تيم را نميخواهند.» حتي حضور محمد دادکان هم تضميني براي موفقيت دو باشگاه نيست.
به گزارش سرویس ورزشی جام نیوز به نقل از روزنامه اعتماد، آخرين پرسپوليس تماشاگر پسند، پرسپوليس افشين قطبي در فصل ٨٦-٨٧ است؛ هر چند بعد از آن سالها نيز دو جام حذفي دشت كرد؛ اما هيچگاه ارتش سرخ نبوده است. از آن زمان هفت سال ميگذرد و در طول اين سالها پرسپوليس هفت مدير و ١١ سرمربي را عوض كرده است؛ آماري كه با مقايسه آن با باشگاه بايرن مونيخ ميتوان به تفاوتها پي برد؛ در اين مدت بايرن دو مدير و سه مربي عوض كرده است. قصد پرداختن به مديران و مربيان را نداريم، چون مشكل از يك فرد نميتواند باشد؛ چه بسا اگر افشين قطبي هم فصل بعد از قهرماني در فوتبال ما باقي ميماند شعارها عليه او شروع ميشد همانطور كه -حبيب كاشاني مدير پرسپوليس در زمان قطبي- پس از چند دوره مديريت نه چندان موفق با فشار تماشاگران از كار بركنار شد. در اين سالها خيلي از چهرههاي ليگ به پرسپوليس آمده و با تبديل شدن به بازيكناني بيكيفيت، راه خروج را در پيش گرفتهاند.
حاكميت شركتي چيست؟
بهنظر ميرسد بايد با مشكل به طريق علمي و امروزي برخورد شود تا با حل مشكل باشگاه به روزهاي خوب خود بازگردد و شادي را به طرفداران هديه كند. فوتبال در دنياي امروز يك تجارت است پس براي موفقيت در آن بايد مشكلات باشگاه را از ديد اقتصادي بررسي كنيم. روشي كه بسياري از اقتصادهاي مطرح دنيا براي شفافيت و پاسخگويي در سازمان استفاده ميكنند، حاكميت شركتي ميگويند. ميزان اجرا شدن اين مفهوم با توسعه در هر سيستم ارتباطي مستقيم دارد. حاكميت شركتي قوانين و ساختاري است كه موجب دستيابي به هدفهاي پاسخگويي، شفافيت، عدالت و رعايت حقوق ذينفعان ميشود؛ يعني فرآيندي كه مطابق منافعان سهامداران براي تضمين عملكرد مدير شركت بر او نظارت و كنترل دارند. پاسخگويي مهمترين هدف حاكميت شركتي است. مهمترين تاثيرات حاكميت شركتي عبارتند از: ١- خلق ارزش و استفاده موثر از منابع؛ ٢- گزارشدهي به موقع و شفاف؛ ٣- افزايش بازده شركتها. كه پرسپوليس در اين برهه به همه آنها احتياج دارد. كاركرد اصلي حاكميت شركتي شامل انتخاب و استقرار هيات مديره توانمند، خوشنام و بيطرف و كنترل بر رفتار آنها است. هر كشور سيستم حاكميت شركتي منحصر به خود را دارد. دو نوع حاكميت شركتي وجود دارد: ١- درون سازماني –رابطهاي –كه عمده ويژگيهاي آن در روابط نزديك بين مدير و سهامدار، معاملات غير شفاف با سوءاستفاده ز ياد و پاسخگويي پايين مديران خلاصه ميشود. ٢- حاكميت شركتي برونسازماني كه در آن شركتهاي بزرگ توسط مديران منتخب اداره ميشوند و مالكيت از مديريت كاملا جدا شده است. عوامل مختلفي كه سبب ميشود يك كشور از يكي از اين مدلها استفاده كند، مجموعه متغيرهاي داخلي و بين المللي چون ساختار مالكيت، سياستهاي دولت، تعامل و روابط اقتصادي با ساير كشورها و سرمايهگذاري نهاد برون مرزي هستند.
كاركردهاي اين مدل
مسوولان واگذاري با بسياري از مسائل جاري آشنا هستند و از طرفي به دلايل امنيتي سپردن تيم به دست هر شخصي را صلاح نميدانند و دنبال اهليت شخص هستند. حسين هدايتي- عابربانك ورزش- كه اهليت او مورد تاييد قرار نگرفت، پس از اين جريان، نكته قابل تاملي را مطرح كرد. او گفت: «اي كاش قسمتي از سهام را به او ميدادند و صداقت و كارايي او را راستيآزمايي ميكردند» سپس به مرور راجع به باقي سهام تصميمگيري كنند. ما در اين سخن به اشخاص كار نداريم بلكه به دنبال افكار و جريان هستيم، براي پيشرفت فوتبال به افكار نو احتياج داريم. بهنظر ميرسد واگذاري به هر فردي چندان فرق نميكند، اما اين مدل خصوصيسازي باشگاه ميتواند فكر جالبي باشد. جاي واگذاري تمام و كمال باشگاه قسمتي از سهام به سرمايهگذار، قسمتي ديگر به طرفداران و بخش قابل توجهي در دست دولت باقي بماند. در اين صورت قدمي در راه اصلاح باشگاه برداشته ميشود، دغدغههاي فعلي دولت رفع ميشود و قسمتي از سهام نيز براي درگير كردن طرفداران و پيشكسوتان در امور به آنها داده ميشود. به اين طريق پروسهاي به راه ميافتد؛ حاكميت شركتي برون سازماني در تيم تمرين ميشود؛ ضعفها در طي مراحل رفع ميشود و تيم براي روي پاي خود و بخش خصوصي آماده ايستادن ميشود. اين روش ميتواند تعادلي بين دولت، سرمايهگذار و طرفدار به وجود آورد، به گفته پيامبر اسلام (ص): «بهترين امور حد وسط و اعتدال آنهاست.» ميتوان اين اصول را در باشگاه اجرا كرده، به مرور تيم را به سمت حرفهاي شدن پيش برد و پس از دورهاي تماميت باشگاه را به بخش خصوصي واگذاركرد./نود/110
۱۱/۰۴/۱۳۹۴ - ۱۵:۳۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]