واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۸ تير ۱۳۹۴ (۸:۲۶ق.ظ)
دو سوم ايران بيابان شد موج - مرکز پژوهشهاي مجلس گزارش داد: تشديد پديده خشکسالي در ايران در شرايطي رخ ميدهد که در حال حاضر بيش از دو سوم وسعت کشور در محدوده مناطق خشک، نيمه خشک و بياباني قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاري موج، گسترش بدون ضابطه شهرها و تبديل روستاها به شهرهاي کوچک يکي از مهمترين عوامل خشکسالي به شمار ميآيد. رشد خيرهکننده شهرها در سالهاي پس از انقلاب موجب شده است که روستاها بهعنوان مراکز توليد يکي پس از ديگري آب رفته و به شهرهاي کوچکي تبديل شوند که نه امکانات زندگي شهري دارند و نه ديگر ميتوان کارکرد توليدي يک روستا را از آن انتظار داشت. در اين ميان حفر چاه براي تأمين آب کشاورزي با محدوديتهاي قانوني روبهرو است اما ساکنان شهرها به راحتي ميتوانند براي تأمين آب شرب موردنياز خود اقدام به حفر چاه کنند که اين مسأله به حفر بيحساب و کتاب چاهها به بهانه آب شرب و استفاده در کشاورزي، و پديده سرقت آب در روستا - شهرهاي کوچک دامن زده است.
بر همين اساس روستا - شهرهاي کوچک در سالهاي پس از انقلاب به راحتي و به بهانه تأمين آب شرب، اقدام به حفر چاههاي متعدد و برداشت آب از سفرههاي آب زيرزميني کردهاند که همين عامل به خشکسالي دامن زده است. براساس تازهترين گزارش مرکز پژوهشهاي مجلس درحال حاضر منابع آب زيرزميني نقش مهمي در تأمين آب شرب مردم کشور ايفا ميکنند. بهطوري که ۶۳ درصد آب شرب کشور از طريق آبهاي زيرزميني تأمين شده و آبهاي سطحي سهم ۳۷ درصدي را به خود اختصاص ميدهد که سهم آبهاي زيرزميني براي تأمين آب شرب روستايي بالغ بر 80 درصد است.
گزارش اخير مرکز پژوهشهاي مجلس درباره وضع منابع آب کشور همچنين تأکيد ميکند که بخش اعظم افت شديد ذخاير آبي در ۲۰ سال گذشته اتفاق افتاده است بهطوري که از ۱۱۰ ميليارد مترمکعب کسري آب حدود ۹۵ ميليارد مترمکعب کمبود ذخاير مربوط به دو دهه اخير است که پديده شهرنشيني و تبديل روستاها به شهر تشديد شده است. بر اساس گزارش مرکز پژوهشهاي مجلس افت شديد ذخاير باعث شده است که درحال حاضر آب شرب بيشتر از ۶ هزار روستاي کشور از طريق تانکر تأمين شود.
در اين تحليل همچنين آمده است که تعداد دشتهاي ممنوعه از ۱۵ دشت درسال ۴۷ به ۳۱۹ دشت در سال ۹۳ افزايش يافته است که به دليل روند صعودي مصرف آب متناسب با تغييرات جمعيتي کشور، تعداد دشتهاي ممنوعه به سرعت درحال افزايش است. اين گزارش همچنين اضافه ميکند که درحال حاضر نرخ متوسط فرونشست در دشت تهران بين ۳۰ تا ۳۶ سانتيمتر در سال در مناطق مختلف است که بسيار بيشتر از ساير نقاط جهان است. همچنين تغييرات کيفي آب زيرزميني در اثر کاهش حجم مخزن، ايجاد فروچالهها و شکافهاي بزرگ در دشتها و تهديد حيات شهرها و روستاها در اثر تخليه آبخوانها، از ديگر واقعيتهاي کشور است.
تشديد پديده خشکسالي در ايران در شرايطي رخ ميدهد که درحال حاضر بيش از دو سوم وسعت کشور در محدوده مناطق خشک، نيمه خشک و بياباني قرار گرفته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]