واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ تير ۱۳۹۴ (۹:۱۱ق.ظ)
احياي معماري سنتي مهم تر از ايجاد فرهنگ جديد ساختوساز است موج - معاون معماري و شهرسازي وزير راه و شهرسازي گفت: تلاش براي حفظ و احياي معماري سنتي ايراني و اسلامي بسيار مهمتر و کمهزينهتر از ايجاد فرهنگ جديد معماري و مقدم بر آن است.
به گزارش خبرگزاري موج، پيروز حناچي، معاون معماري و شهرسازي وزير راه و شهرسازي، درباره اقدامات وزارت راه و شهرسازي براي توسعه معماري ايراني ـ اسلامي در ساختوسازها و حمايتهايي که قرار است اين معاونت در راستاي تحقق سخنان وزير راه و شهرسازي انجام دهد، گفت: معاونت معماري و شهرسازي دو وظيفه عمده را در حوزه اقدامات جاري و اقدامات ترويجي انجام ميدهد. در اقدامات جاري، اين معاونت، دائما براي نقاط مختلف کشور طرحهايي را تهيه و بازبيني ميکند و سپس به تصويب ميرساند و براي اجرا به شوراي شهر و استانداران ابلاغ ميکند که مصوبات اين شورا، مبناي اجرا و پيگيري حقوقي در همه شهرهاست. براي نمونه، در صورت بروز مشکلات بين شهرداري و مالکان که منجر به ورود قوه قضاييه ميشود مصوبات شوراي عالي معماري و شهرسازي ملاک دستگاه قضا خواهد بود.
معاون معماري و شهرسازي وزير راه و شهرسازي به اقدامات ترويجي اين معاونت در ارزيابي کيفيت امور شهرها در درازمدت اشاره کرد و افزود: اقدامات ترويجي و تصميمات معاونت معماري و شهرسازي تأثيرات بلندمدتي بر کيفيت امور شهرها ميگذارند. اين اقدامات اگرچه بهظاهر در کوتاه مدت تغييري ايجاد نميکنند، اما؛ اين اقدامات ترويجي در بلندمدت، کيفيت امور شهري را بهبود ميبخشند. در واقع نظم و انضباط شهري و معماري همسو با فرهنگ ايراني اسلامي و منطبق با دانش بينالمللي از دستاوردهاي اقدامات ترويجي اين معاونت است.
وي همچنين به گسترش سريع شهرها در نيم قرن اخير اشاره کرد و ضمن بيان تفاوت ديدگاه در حفظ داشتههاي ميراثي بين ايران با ساير نقاط دنيا گفت: در تمامي دنيا، تلاش بر اين است که ميراث معاصر حفظ شود، حتي اگر اين ميراث، کارخانهاي قديمي در دل شهرها باشد، زيرا؛ آن مکان در وهله نخست، بخشي از تاريخچه و پيشينه شهر است و در مرحله بعدي بهعنوان عقبهاي تاريخي، فرهنگي، اجتماعي و ميراثي براي آيندگان محسوب ميشود که نشاني از گذر تاريخ بر بخشهاي مختلف و حتي بخشهاي صنعتي دارد، در حالي که در کشور ما وضعيت حفظ داشتههاي تاريخي دستخوش نوسانات فراواني است.
به گفته معاون معماري و شهرسازي وزير راه و شهرسازي، نگاه و تلاش کشورها به آثار به جاي مانده از گذشته، نگاهي از نوع فرصت است و اين نوع نگاه در تمامي دنيا به يک جريان تبديل شده است.
حناچي با اشاره به تجربيات خوب ايران در زمينه تبديل فضاهاي مراکز قديمي به مراکز فرهنگي، هنري، آموزشي و حتي اقتصادي به پيشينه فرهنگسراي بهمن، خانه هنرمندان و دانشگاه هنر تبريز که در ابتدا سلاخخانه، پادگان و کارخانه چرم بودند اشاره کرد و افزود: تلاش بر اين است که اين فرصتها را غنيمت دانسته و از آنها محافظت کنيم، اينها بخشي از سرمايه و ثروت ملي محسوب ميشوند.
وي در بخشي از سخنان خود با تأکيد بر موفقيت مکانهايي که با اقتصاد فرهنگ اداره ميشوند از تجربه خوب شهرداري تهران در تبديل فضاهاي قديمي همچون زندان قصر به فضاي فرهنگي نام برد و افزود: اقدامات ترويجي شوراي عالي معماري و شهرسازي به دليل تغيير مديريتها منسجم نبوده و بخشي از فعاليتها نيز در دورههايي رها شدند. در حال حاضر، معاونت معماري و شهرسازي به دنبال انسجام بخشيدن و پيگيري تشويقي سياستگذاريهايي است که تدوين ميکند.
معاون معماري و شهرسازي وزير راه و شهرسازي با اشاره به عقبه فرهنگي ايران در زمينه معماري چه پيش از اسلام و چه پس از آن گفت: بناها و معماري باقيمانده از دوران قبل از ورود اسلام، بناهاي فاخر و حکومتي همچون تخت جمشيد، کاخ سروستان، کاخ اردشير است و از زندگي مردم نشان زيادي باقي نمانده است، در حالي که از دوره ايلخاني و صفوي به بعد، آثار اجتماعي تاريخي فراواني باقي ماندهاند که نشان از گذر تاريخ بر اجتماع ايران دارند.
به گفته دبير شوراي عالي معماري و شهرسازي، ايران در دنيا با تنوع اقليمي و برخورد عقلاني نسبت به شرايط محيطي و فرهنگي شناخته ميشود که بخش عمدهاي از اين نگاه به معماري کشور مربوط است.
وي در تشريح سخنان خود افزود: توجه به اقليم و برخورد عقلاني با شرايط، ويژگي معماري قديم ايران و به عبارتي معماري ايراني اسلامي است که نمونههاي آن در شهرهايي همچون يزد، کاشان، زواره، اردستان، نايين و ابيانه قابل مشاهده هستند.
حناچي درباره ضرورت توجه به معماري ايراني اسلامي در شهرهاي جديد، گفت: معماري ايراني اسلامي ويژگي تازهاي نيست که بتوانيم آن را در شهرهاي جديد «خلق» کنيم بلکه اين معماري ويژگيهايي دارد که در دل شهرهاي ايران نهفتهاند. تنوع معماري عقلاني و منطبق با طبيعت در معماري ايراني ويژگي منحصر به فردي است به همين دليل است که وقتي در کنفرانسهاي جهاني صحبت از معماري ايران ميشود بلاشک همه سر ستايش فرو ميآورند و از آن بهعنوان يک ارزش بيبديل نام ميبرند، اما؛ متأسفانه برخوردها به گونهاي است که در داخل کشور گروههاي زيادي براي اين ويژگيها، ارزش قائل نيستند.
حناچي با اظهار تأسف از وضعيت موجود ساختوساز در کشور تأکيد کرد: متأسفانه در روزگار خوشي به سر نميبريم؛ بدين معنا که کساني که حداقل صلاحيت براي تصميمگيري در اين حوزهها را ندارند به خود اجازه ميدهند که بسياري از ابنيه باارزش را از بين ببرند و يا به سليقه بيقواره خود با آنها برخورد کنند. وقتي صحبت از معماري ايراني اسلامي ميکنيم؛ يعني از فرهنگ و هويت خود سخن به ميان آوردهايم و مهمترين مصاديق آنها بناهايي هستند که داريم و در صورت تخريب آنها بخشي از تاريخ و عبارتهاي کتاب تاريخ ايران را از بين برده و مخدوش کردهايم.
وي با انتقاد از محدود بودن و بهروز نبودن منابع معماري ايراني اسلامي در ايران براي دانشجويان غير ايراني و ايراني گفت: چرا بايد کرسي معماري اسلامي در جهان در دانشگاه ادينبورگ در انگلستان واقع شود؟ اين وظيفه ما و همه کساني است که در اين زمينه فعاليت ميکنند. آن اندازه که شايسته معماري ارزشمند ماست، قدر داشتههاي خود را در طول تاريخ ندانسته و آن را بسط و گسترش نداديم به همين خاطر است که امروزه داشتههاي تاريخي ما نقشي در زندگي امروزمان ندارند و کلانشهرهاي ما گوياي فرهنگ و تاريخ ما نيستند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]