واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
مسجد «سرخی» که توسط یک «سفرهچی» بنا شد+تصاویر
مسجد تاریخی سفرهچی در میان اهالی ساکن در محل و اصفهانشناسان به دلیل داشتن آجرهای سرخ رنگش به «مسجد سرخی» شهرت دارد و این موضوع یکی از جاذبههایی است که از نگاه بسیاری از بازدیدکنندگان پنهان است.
به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، چهارراه تختی، کوچه تلفنخانه که یکی از قدیمیترین کوچههای شهر گنبدهای فیروزهای است، در کوچهای به نام مسجد سرخی، مسجد تاریخی قرار دارد که قدمتش به دوران شاه عباس اول بر میگردد که توسط فردی به نام خلف، سفرهچی شاه عباس صفوی در سال 1014 هجری قمری ساخته شد. مسجد تاریخی سفرهچی در میان اهالی ساکن در محل و اصفهانشناسان به خاطر داشتن آجرهای سرخرنگش به «مسجد سرخی» شهرت دارد و این موضوع یکی از جاذبههایی است که از نگاه بسیاری از بازدیدکنندگان پنهان است. داخل این بنای صفوی که میشویم، سردر تاریخی آن که در قسمتهای مختلفش، تزئینات کاشیکاری را میشود به وضوح دید، نخستین جاذبهای است که به چشم میخورد، نگاهمان را که دقیقتر میکنیم، کتیبهای که به خط ثلث با قلم استاد صحیفی بر روی کاشیهای لاجوردی مزین شده از دیگر بخشهای دیدنی این بنا است.
سنگاب تاریخی این بنا اما برای خود حکایت دیگری دارد، به گفته حاج مصطفی، یکی از کاسبان و معمرین (بزرگان محل)، بخشهایی از این سنگاب در دوران قاجار به دلیل جنگهای متمادی در اصفهان تخریب شد اما از اواخر دوران قاجار این سنگاب دوباره تعمیر و مرمت شد. اما وقتی درباره وجه تسمیه این مسجد به کتابهای تاریخی خاک خورده نگاه میکنیم، اینچنین میخوانیم که «در دوران شاه عباس اول، مسجد سفرهچی توسط فردی به نام خلف سفرهچی احداث شد، او در دوران صفویه بیش از 30 استاد کاشیساز و هنرمندان را از نقاط مختلف ایران برای احداث این مسجد به اصفهان دعوت کرد.» خلف، سفرهچی شاه عباس اول صفوی بود که در آن زمان به عنوان یکی از نزدیکان شاه عباس اول مورد توجه خاص و عام بود و به خاطر اینکه هر روز با خود سفرهای در دست داشت و به مسجد میرفت، او را به سفرهچی میشناختند. سفرهچی با همان سفرهای که در دست داشت به نیازمندان و افراد بیبضاعت کمک میکرد اما به مرور زمان نام این مسجد تغییر پیدا کرد و به خاطر وجود آجرهای قرمزرنگ در گنبد بنا، نام آن را به «سرخی» تغییر دادند. اما حکایت تغییر نام مسجد سفرهچی به سرخی اینگونه بود که در دوران قاجار، یکی از گردشگران اروپایی بعد از سفر به اصفهان و بازدید از چند اثر شاخص از جمله مسجد سفرهچی، با مشاهده آجرهای قرمز رنگ در گنبد این بنا، بعد از رایزنی با ناصرالدینشاه، نام آن را به سرخی تغییر داد.
شاه عباس اول علاوه بر بناهای بزرگ مانند میدان نقش جهان، به احداث بازارهای تاریخی، مساجد و مدارس نیز اهمیت میداد که مسجد سرخی، از جمله مهمترین مساجد آن زمان بوده است. گچبرىهاى این مسجد با زیبایى خاصی، مهارت و هنرمندى استادان آن زمان را به رخ میکشد. قسمتهایی از این بنا از آجرهاى تراشخوردهای شکل گرفته شده که به شکل زیبایى با گچ بندکشى مزین شده و در میان گچبرىها و آجرکارىهاى این بنا همچنین هماهنگىهای غیرقابل وصفی وجود دارد که نگاه هر بینندهای را مجذوب خود میکند. برای دیدن محراب تاریخی این مسجد اما باید ساعتها وقت گذاشت تا بتوان همه بخشهای آن را به وضوح تماشا کرد به طوری که سورههایی از قرآن با گچ بر روی زمینهای آبی نوشته شده این آیات در بخشهای مختلف محراب تکرار شده است. انتهای پیام/2301/س
94/03/24 - 10:36
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 161]