واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ خرداد ۱۳۹۴ (۱:۳۸ق.ظ)
ليست سياه عربستان زياده خواهي هاي رياض را مشخص تر کرد موج - عربستان حداقل نام 10 کشور حامي تروريسم را اوايل ماه جاري (خرداد) در فهرست سياه اين کشور قرار داد.
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، عربستان سعودي در اقدامي عجيب نام برخي کشورهاي عربي، منطقه اي و بين المللي شامل الجزاير، سوريه، ترکيه، ايران، کره شمالي، اکوادور، اتيوپي، اندونزي، ميانمار و پاکستان را در فهرست سياه اين کشور قرار داد.
دولت سعودي از همه سازمان ها و نهادهاي داخلي عربستان خواسته است در معاملات مالي خود با اين کشورها احتياط و تا حد امکان از برقراري ارتباط با آنها پرهيز کنند.
در اين ارتباط، روزنامه عربستاني مکه گزارش داد وزارت خارجه عربستان اين کشورها را به دست داشتن در فعاليت هاي مشکوک از جمله حمايت مالي از گروه هاي تروريستي و پولشويي متهم کرده است.
به گزارش خبرگزاري معا از قدس اشغالي، بر اساس گزارش روزنامه مکه، کشورها در فهرست سياه عربستان به دو گروه تقسيم شده اند که در اين فهرست ايران و کره شمالي به حمايت مالي تعمدي از تروريسم و پولشويي متهم شده و در دسته اول قرار گرفته اند.
از سوي ديگر دسته دوم کشورهايي مانند الجزاير، اکوادور، اتيوپي، اندونزي، پاکستان، ترکيه، ميانمار و سوريه هستند که به گفته مقامات عربستان از اجراي تعهدات شان در همکاري با کار گروه مالي ويژه مبارزه با پولشويي و تروريسم سر باز زده اند.
انتشار اين فهرست سياه با واکنش کشورهاي مختلف رو به رو شد، در اين ارتباط، سخنگوي وزارت امور خارجه الجزاير با رد ادعاي عربستان، اعلام کرد انتشار چنين فهرستي به روابط دو کشور صدمه مي زند.
روزنامه فرانسوي زبان الوطن الجزاير نيز با انتشار گزارشي اعلام کرد درج نام الجزاير در فهرست سياه عربستان به اختلاف هاي اين دو کشور درباره عمليات نظامي توفان قاطعيت و مداخله نظامي عربستان در يمن بر مي گردد.
الجزاير از مخالفان حمله نظامي به يمن بود و در ائتلاف منطقه اي به رهبري عربستان در حملات هوايي عليه گروه انصار الله در يمن مشارکت ندارد.
به نظر برخي کارشناسان قرار دادن پاکستان در ليست سياه عربستان نيز به موضوع مشارکت نکردن اسلام آباد در جنگ عليه يمن به رهبري رياض ارتباط دارد.
در اين ارتباط، عباس پرورده، کارشناس مسائل خاورميانه، در گفت و گو با خبرنگار بين الملل موج درباره دليل مشارکت نکردن اسلام آباد در جنگ عليه يمن گفت: «در واقع از ابتدا نيز ائتلافي ميان عربستان و پاکستان وجود نداشت و روابط امروز اسلام آباد با رياض ادامه روابط امدادي رياض - اسلام آباد است.»
وي ادامه داد: «روابط دو کشور در سطح کمک هاي مالي عربستان به اسلام آباد، حضور کارگران پاکستاني در عربستان، تامين انرژي پاکستان توسط رياض و حضور مستشاران نظامي پاکستان در عربستان قابل بررسي است.»
اين کارشناس تصريح کرد: «عربستان به اشتباه انتظار داشت که همين سطح از روابط بتواند پاکستان را به سمت وارد شدن در جنگي بي پايان بکشاند» و ادامه داد: «رياض قصد داشت که از نيروي زميني ارتش پاکستان در اين حمله استفاده کند، چرا که نيروي زميني ارتش عربستان بسيار ابتدايي و ناکارآمد است، اما؛ مقامات اسلام آباد با درک عميقي که از اهداف و انگيزه هاي عربستان داشتند با ذکاوت به درخواست رياض براي مشارکت در حمله به يمن پاسخ منفي دادند.»
همراهي نکردن رياض در جنگ عليه يمن توسط اسلام آباد، اما و اگرهاي فراواني را به وجود آورد، تا جايي که برخي با توجه به وابستگي اقتصادي پاکستان به عربستان از احتمال تحويل سلاح هسته اي توسط اسلام آباد به رياض به منظور خوش خدمتي به پادشاهان عرب سخن گفتند.
در اين ارتباط، بي بي سي به نقل از چندين منبع گزارش داد که عربستان سعودي در طرح هاي سلاح هاي هسته اي پاکستان سرمايه گذاري کرده و ادامه داد: «در حالي که اين تلاش عربستان اغلب در چارچوب مقابله با برنامه هسته اي ايران مطرح بوده است، در شرايط فعلي اين امکان وجود دارد که سعودي ها بتوانند به سرعت چنين سلاح هايي را مستقر کنند.»
در اين ارتباط بي بي سي تصريح کرد که يکي از تصميم گيرندگان ارشد ناتو پيشتر به بي بي سي گفت: «سلاح هاي هسته اي که از طرف عربستان در پاکستان ساخته شده اند اکنون آماده تحويل هستند.»
آموس يادلين، فرمانده پيشين اطلاعات نظامي اسرائيل، نيز اخيرا در کنفرانسي در سوئد مدعي شد: «اگر ايران به بمب هسته اي دست پيدا کند، سعودي ها يک ماه هم صبر نخواهند کرد. آنها قبلا پول بمب را پرداخت کرده اند، عربستاني ها به پاکستان مي روند و آنچه مي خواهند همراه با خود مي آورند.»
در اين ارتباط نيز عباس پرورده، کارشناس مسائل خاورميانه در پاسخ به سوال خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج درباره احتمال تحويل سلاح هسته اي به عربستان از سوي اسلام آباد گفت: «پاسخ به اين سوال دو جنبه فني و سياسي دارد. در بحث فني که تخصص بنده نيست فقط بايد به اين موضوع اشاره کرد که آيا عربستان سعودي آمادگي دريافت تسليحات اتمي را دارد يا خير. پاسخ به اين سوال مبهم است و نياز به تجزيه و تحليل علمي و دقيق دارد» و ادامه داد: «اما در مورد مباحث سياسي اين سوال بايد گفت که با توجه به خردورزي نسبي سياستمداران اسلام آباد اين آگاهي وجود دارد که دولت عربستان براي آغاز جنگ عقلگرايي لازم را ندارد و ارائه تسليحات اتمي به چنين کشوري عواقب خطرناکي براي منطقه به دنبال دارد.»
پرورده تصريح کرد: «با توجه به سابقه تصميم گيري هاي سياستمداران اسلام آباد به نظر نمي رسد مقامات پاکستان در اين باره ريسک کنند و تسليحات اتمي در اختيار رياض قرار دهند.»
اين کارشناس در پايان تاکيد کرد که در عالم سياست گاه اتفاقات غيرقابل پيش بيني مي افتد که از چارچوب تجزيه و تحليل علمي بيرون است.
شهربانو علي جمعه پور
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]