واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رای الیوم: حمله به مسجد شیعیان در قطیف محاسبات سران سعودی را بر هم زد تهران - ایرنا - به نوشته روزنامه رای الیوم، حمله انتحاری به مسجد شیعیان در شهر قطیف در شرق عربستان، محاسبات سران سعودی را بر هم زد، زیرا گزارش های اولیه نشان می دهد عامل این انفجار وابسته به داعش بود و این امر یعنی موفقیت این گروه در نفوذ به عمق خاک عربستان و شکستن دیوار امنیتی است .
رای الیوم در سرمقاله دیروز (جمعه) خود افزود: آنچه مسلم است اینکه شاهزاده محمد بن نایف مسوول پرونده امنیتی عربستان پس از شنیدن خبر حمله انتحاری در قطیف که در آن 30 نفر شهید و زخمی شدند، بیشتر از هر کس دیگری غافلگیر شده، زیرا نام و شهرت وی به موفقیت هایی که به عنوان وزیر کشور در مبارزه با القاعده و عناصر آن درعربستان بدست آورده، گره خورده است .
این روزنامه افزود: محمد بن نایف نه تنها مسوول اصلی امنیت در عربستان، بلکه رییس کمیته عالی امنیت و سیاست این کشور شامل وزارت دفاع و دستگاههای امنیتی، اداره آگاهی، وزارت حج و اوقاف و وزارت خارجه است. این کمیته قوی ترین کمیته تصمیم گیری در کشور است که بر عملیات حمله به یمن و حمایت مالی و تسلیحاتی مخالفان مسلح در سوریه نظارت می کند و به بیان ساده این کمیته "شورای عالی جنگ عربستان" است.
خطر حمله انتحاری در قطیف، شمار قربانیان و یا قربانی شدن شیعیان نیست، بلکه مهم عامل این حمله است که بر اساس گزارش های اولیه وابسته به تروریستهای داعش بود، بدان معنی که عناصر این گروه در عمق عربستان و شکستن دیوار امنیتی این کشور موفق بوده است .
راهبرد امنیتی عربستان در سالهای اخیر تامین امنیت داخلی و مبارزه با گروههای افراطی در سوریه، عراق، یمن و لیبی بوده تا مانع نفوذ آنها به این کشور شود و در این زمینه موفقیت های قابل توجهی در طول پنج سال گذشته به دست آورده است.
شبکه القاعده در برابر داعش از لحاظ قدرت، تعداد عناصر و ایدئولوژی کم می آورد، زیرا القاعده پس از مرگ رهبر آن اسامه بن لادن و حملات آمریکا به پایگاهایش در افغانستان، یمن و عراق در مرحله انتقالی به سر می برد و جانشین آن یعنی گروه جبهه النصره تنها در سوریه فعالیت دارد.
رای الیوم افزود: این در حالی است که داعش بر نیمی از سوریه و یک سوم عراق سیطره دارد و از نظر مالی و تسلیحاتی خودکفا است. پیروزی های نظامی اخیرش در تصرف شهرهای رمادی در عراق و تدمر در سوریه منجر به نزدیکی هر چه بیشتر این گروه به مرز عراق با عربستان ( یکی از اهداف اصلی در آینده) و به خدمت گرفتن بیش از یکصد هزار عنصر جدید در صفوف آن شده است.
رهبری سیاسی و امنیتی عربستان نمی تواند چندین جنگ را همزمان در داخل و خارج کشور اداره کند، به خصوص که جنگ در یمن ممکن است ماهها و شاید سالها به طول انجامد و عملا به طور مستقیم درگیریها به مرزهای عربستان نزدیک شده است.
اگر نگرانی رهبران عربستان از این حمله و زمان آن، در وهله اول حفظ امنیت داخلی باشد، نگرانی بیشتر آنها از تشدید فتنه طایفه ای و تبدیل آن به یک انتقام جویی متقابل با حمایت طرفهای خارجی و داخلی است .
نزدیک به سه میلیون و حتی بیشتر شهروند شیعه در عربستان وجود دارد که باید امنیت برای آنان تامین شود و تکرار حمله به مساجد و حسینیه های آنان، ممکن است موجب شود، برخی افراطیون دست به کار اجرای قانون شوند و به اقدامات تلافی جویانه دست بزنند.
مقامات عربستان مسوولیت تبدیل درگیری ها در منطقه بخصوص یمن، سوریه و عراق به درگیری طایفه ای مذهبی و شعله ور کردن این جنگها با کمک رسانه های وابسته و شبکه های های تلویزیونی مذهبی و خبری و اینترنت را بر عهده دارند و باید بدانند که این اقدامات بی گمان بر اوضاع داخلی این کشور تاثیرگذار است و نمونه آن هم حمله اخیر به شهر قطیف بود.
سیاست ای رسانه ای عربستان و فعالیت ها در فیس بوک، توییتر و اینترنت بسیار بیشتر از آنچه دوستان این کشور را زیاد کند، دشمنان عربستان را افزایش داده و تاثیر آن کاملا معکوس بوده است.
مهمترین برگ برنده کنونی در دست مقامات عربستان امنیت و ثبات داخلی است و همین امر موجب شده که بسیاری از شهروندان و بزرگان این کشور به خاطر امنیتی که در مقایسه با کشورهای عربی همجوار دارند، از حکومت خود حمایت کنند.
رای الیوم اضافه کرد: به عقیده ما با توجه به جنگ هایی که عربستان در چندین جبهه خارجی خود را درگیر کرده است، این برگ برنده دیگر به همان قدرتی که پنج یا 10 سال پیش داشت؛ نیست و به نظر می رسد، عواقب آن با وضوح بیشتری در جبهه داخلی به چشم می خورد، بنابراین عربستان باید در برخی سیاست های خود تجدید نظر کند.
خاورم*1049**1651
02/03/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]