واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۱۵:۰ب.ظ)
مسلمانان روهينگيا بيانيه نمي خواهند، اقدام جامعه بين المللي را مي طلبند گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج
از سال 2012 تاکنون خبرهاي متعددي درباره اوضاع نابسامان مسلمانان در روهينگيا مخابره مي شود. تقريبا از سه سال پيش تاکنون مسلمانان در ميانمار شديدترين شرايط معيشيتي را داشته و از سوي بودائيان افراطي مورد خشونت قرار گرفته اند. بنا بر آمار منتشره، آنان مسکن مناسب نداشته، به امکانات بهداشتي دسترسي ندارند و گاه و بيگاه از سوي بودائيان مورد خشونت قرار مي گيرند.
معمولا تا زماني که گروه هاي غيردولتي در کشورها به اعمال خشونت آميز مبادرت مي ورزند، حيطه سلطه آنها به صورت نامحدود گسترش نمي يابد و توسط دولت ها کنترل مي شوند، اما؛ وقتي که دولت ها نيز از اعمال خشونت آميز گروه هاي غيردولتي حمايت مي کنند، دامنه موضوع بسيار شديد و گسترده مي شود.
در مورد خشونت عليه مسلمانان در روهينگيا نيز از همين طور است و به نظر مي رسد دولت ميانمار نيز تمايلي به کنترل خشونت ها عليه مسلمانان روهينگيا ندارد. در اين ارتباط مي توان به راهپيمايي هاي مسالمت آميز مسلمانان اين منطقه اشاره کرد که با واکنش دولت مواجه و گاه باعث کشتار تظاهرکنندگان مي شود.
دخالت دولت در خشونت عليه مسلمانان روهينگيا تنها به دولت ميانمار ختم نمي شود. دولت هاي تايلند و مالزي نيز مسلمانان روهينگيا را که به اين کشورها مهاجرت کرده اند، به قاچاقچيان انسان مي فروشند. در اين ارتباط بايد گفت که مسلمانان روهينگيا به دنبال وخيم شدن شرايط در ميانمار به منظور يافتن سرپناهي به کشورهايي مانند مالزي و تايلند پناه مي برند که در آنجا نيز با همکاري مقامات دولتي به دام قاچاقچيان انسان مي افتند.
از سوي ديگر تمامي کشورها، نهادها و سازمان هاي بين المللي با وجود مشاهده بدترين شرايط مسلمانان در ميانمار تنها به صدور بيانيه در اين باره بسنده مي کنند و تاکنون هيچ اقدام بين المللي موثري براي حمايت از مسلمانان در اين کشور انجام نشده است.
به اين ترتيب، جامعه بين الملل به پايين ترين سطح واکنش بين المللي در مورد خشونت عليه مسلمانان روهينگيا بسنده کرده است. در اين ارتباط، مقامات آمريکايي اعلام کرده اند در صورتي که تايلند و مالزي اقدامات سازنده اي براي مقابله با قاچاق انسان و مهاجران ميانماري انجام ندهند، رتبه آنها در گزارش سالانه قاچاق انسان تنزيل خوهد يافت.
گفتني است؛ وزارت خارجه آمريکا هر سال درباره قاچاق انسان گزارشي تهيه مي کند و در آن کشورهاي دنيا را بر اساس عملکرد دولت ها در زمينه قانون گذاري، مبارزه، حمايت از قربانيان و مجازات متخلفان طبقه بندي مي کند.
نماينده دبير کل سازمان ملل در برمه نيز که اخيرا در مرکز صلح بين الملل در نيويورک سخن مي گفت، از دولت برمه خواست تا به مسلمانان روهينگيا مليت اين کشور داده شود.
دولت برمه در سال 1982 قانوني صادر کرد که به موجب آن مسلمانان روهينگيا از داشتن مليت محروم شدند و به عنوان مهاجران بنگالي ثبت گرديدند، در حال حاضر دست کم يک ميليون نفر از آن ها در اردوگاه ها ساکن شده و در شرايط بدي به سر مي برند.
مقايسه اي ميان آنچه در خاورميانه مي گذرد با آنچه در ميانمار در جريان است و واکنش سازمان ملل به اين مسائل، نشان مي دهد که سازمان ملل رويکرد دوگانه اي نسبت به مسائل مختلف دارد. به عنوان مثال در موضوع افغانستان و عراق به دليل اينکه کشورهايي استراتژيک هستند که حضور در آنها تضمين نزديکي به منابع انرژي در خليج فارس يا درياي خزر را تسهيل مي کند، در اين موارد ايالات متحده و ديگر کشورهاي جهاني در قالب سازمان ملل وارد مي شوند و با صدور قطعنامه به تحولات اين کشورها واکنش نشان مي دهند. اما؛ مسلمانان روهينگيا به اين دليل که نفع آنچناني براي قدرت هاي بين المللي ندارند در سکوت کامل بين المللي مورد ظلم واقع مي شوند.
به اين ترتيب به نظر مي رسد، معيار مورد توجه قرار گرفتن از سوي مجامع بين المللي را ميزان نفع و منافع کشورها براي قدرت هاي بين المللي تعيين مي کند. چنانچه سرنوشت مسلمانان روهينگيا نفعي براي کشورهاي بين المللي داشت، چه بسا در چارچوب سازمان ملل به ميانمار وارد شده و در تعيين تحولات شريک مي شدند، اما؛ اکنون مشاهده مي کنيم که سازمان ملل در مسائل ميانمار و خشونت عليه مسلمانان تنها به صدور بيانيه بسنده مي کند.
شهربانو علي جمعه پور
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]