واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دستور العمل امنیتی بازیگران فرا منطقه ای تهران - ایرنا- روزنامه اطلاعات در یادداشتی نوشت: بی تردید، برای همه بازیگران فرامنطقه ای عمده ترین موضوع، نگاه امنیتی به خاورمیانه است. اما در این زمینه و به طور مشخص تر، شاهد دستور العمل مشترک امنیتی از یک سو و دستورالعمل متفاوت امنیتی بین بازیگران و فعالان فرامنطقه ای در خاورمیانه هستیم.

در ادامه این یادداشت که روز سه شنبه انتشار یافته می خوانیم: تقریباً تمامی بازیگران فرامنطقه ای علیرغم دوری و نزدیکی به خاورمیانه و تفاوت جایگاه در منطقه، در یک زمینه خاص، دستور العمل مشترک امنیتی دارند و آن نگرانی و تهدید انگاری افراطیون سلفی و اثرات مخرب آنها بر امنیت داخلی این بازیگران است.
توضیح اینکه جنگ داخلی در سوریه در چهارسال گذشته و حمایت برخی بازیگران منطقه ای و بین المللی از سلفی های تندرو در مقابله با بشار اسد، خود تبدیل به یکی از چالش های امنیتی برای حامیان این گروه ها شد. بدین صورت که سیلی از سلفی هایی که سال های سال در کشورهای غربی و غیرغربی مشغول فعالیت بودند، با ورود به سوریه وارد مرحله عملیات نظامی شدند و اوج این جریان فکری افراطی در برآمدن داعش در سال های 2013 و 2014 ابتدا در بخشی از سوریه و سپس در بخشی از عراق بود.
حضور نسل دوم و سوم مسلمانان خاورمیانه ای تبار که بعضاً در غرب به دنیا آمده و بزرگ شده بودند، در بین گروه های افراطی، مانند داعش و القاعده تحولی عمیقاً امنیتی است که تقریباً هیچ کشور اروپایی را بی نصیب نگذاشت. از فنلاند، کشوری کوچک در شمال اروپا، حدود 40 نفر در جنگ سوریه شرکت کردند این رقم در مورد انگلیس و فرانسه به چندصدنفر می رسد. برخی از آنها از سوریه به لندن و پاریس برگشته اند. همه آنها زیر نظر نظارت های شدید امنیتی هستند. برای مراقبت از هر کدام از آنها، دولت های اروپایی نیازمند پرداخت هزینه به 24 مأمور نظامی و امنیتی هستند که علاوه بر فشار های مالی، دغدغه های دیگری را نیز به همراه می آورد.
البته موضوع فقط اختصاص به کشورهای اروپایی و غربی ندارد. روسیه و چین نیز با مشکل مشابهی روبرو هستند. سلفی های افراطی و خشنی که در سوریه حضور داشته اند برای مسکو مخصوصاً در قفقاز شمالی و برای چین در استان سین کیانگ چالش امنیتی بزرگی هستند. هند نیز از این پدیده مستثنی نیست و رادیکال شدن برخی از مسلمانان این کشور در سوریه را جدی می گیرد.
ژاپن نیز قربانی این گروه های افراطی بوده و کشته شدن خبرنگار ژاپنی توسط داعش، تبدیل به موضوعی اجتماعی و احساسی در پیوند ژاپن و خاورمیانه شد. اما در کنار این دستورالعمل مشترک امنیتی بازیگران فرامنطقه ای در خاورمیانه باید تأکید کرد که برای آنها خاورمیانه از نظر امنیتی، موضوعی متفاوت و حساسیت های امنیتی آنها با یکدیگر متفاوت است. برای ایالات متحده، تسلط هژمونیک امنیتی اولویت درجه یک است. اما در عین حفظ این تسلط هژمونیک امنیتی که حفظ امنیت رژیم صهیونیستی، حفظ امنیت دوستان آمریکا مخصوصاً در خلیج فارس و حفظ خطوط نفتی است، روایت های آمریکایی از چگونگی تحقق این اهداف امنیتی متفاوت است. بی تردید روایت اوباما که در مصاحبه با توماس فریدمن، ستون نویس روزنامه نیویورک تایمز در 4 آوریل 2015 بیان شد، با روایت های پیشین مخصوصاً روایت جرج بوش پسر فاصله دارد.
به هر صورت نگاه غالب آمریکا به منطقه ، امنیتی و برای حفظ هژمونی منطقه ای و جهانی است.
اروپا در همسایگی خاورمیانه است و لذا نگاه امنیتی اروپا با آمریکا تفاوت هایی را به نمایش می گذارد که در این تفاوت ها، حساسیت بیشتر نسبت به مسئله فلسطین، مهاجرت های غیرقانونی و اثرپذیری بیشتر از بحران های خاورمیانه برجسته اند.
روسیه در عین پرهیز از افتادن در دام رقابت های جنگ سرد، نمی خواهد، هژمونی امنیتی آمریکا در مرزهای جنوبی عمیق تر شود. به موضوع چین هم که اشاره شد که در عین پرهیز از تنش مستقیم با آمریکا، خواهان آن است که توان امنیتی آمریکا در خاورمیانه به آسیای شرقی منتقل نشود.
آنچه از فزونی چگالی عنصر امنیتی فعالان فرامنطقه ای گفته شد، بدان معنی نیست که آنها نسبت به عنصر اقتصادی یا سیاسی یا فرهنگی کم توجه هستند. اما نگاه امنیتی غلبه دارد. آنچه این نگاه امنیتی را در این دوران پوست اندازی استراتژیک حساس می کند، چگونگی ترجمه این نگاه به عمل سیاسی و امنیتی است که موضوع نوشتار بعدی است.
* منبع: روزنامه اطلاعات
** اول** 1337
29/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]