محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826381364
صندوق بینالمللی پول هشدار داد: خطر تعلیق اصلاح یارانهای
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: صندوق بینالمللی پول هشدار داد: خطر تعلیق اصلاح یارانهای
اصلاح قیمت انرژی از ارکان اصلی اصلاح ساختار اقتصادی است. تجربه دهههای گذشته نشان میدهد که تاخیر در اینگونه اصلاحات همواره موجب کسری بودجه دولت و افزایش ناگهانی قیمتها در دورههای آتی شده است و اثرات نامطلوبی بر جای گذاشته است.
به گزارش نامه نیوز، صندوق بینالمللی پول در تازهترین گزارش خود درخصوص منطقه آفریقا و خاورمیانه به عدم توازن بودجه کشورهای منطقه بهدلیل یارانههای انرژی اشاره کرده و بر مبنای محاسبات خود اعلام میکند که ایران بیشترین یارانه انرژی را در میان کشورهای منطقه پرداخت میکند. در این گزارش به برخی اقدامات کشورها در سالجاری برای اصلاح قیمت اشاره شده است. برای مثال در کویت قیمت سوخت دیزل و نفت سفید 50 درصد و در امارات تعرفه آب و برق 17 و 40 درصد افزایش یافته است و در یمن مکانیسم تعدیل اتوماتیک برای قیمت سوخت برنامهریزی شده است.
نگاهی به روند اصلاح قیمت سوخت در ایران نشان میدهد که سیاستگذاران هیچگاه به یک سیاست منسجم و تدریجی برای اصلاح قیمتها نرسیدهاند و در دورههای مختلف بهصورت صلاحدیدی دست به تغییرات ناگهانی قیمت حاملهای انرژی زدهاند. بسیاری از کارشناسان اقتصادی مدلهای تدریجی و قابل پیشبینی اصلاح قیمتها را برای حذف یارانههای سوخت پیشنهاد میکنند.
صندوق بینالمللی پول گزارش منطقهای خود با عنوان خاورمیانه و آفریقا را به روزرسانی کرد که در آن به نکات قابل توجهی اشاره شده است. براساس این گزارش، یارانه انرژی برای دولت ایران که سال گذشته میلادی 8 درصد تولید ناخالص داخلی بود در سال 2015 به 5 درصد رسیده است. علت این امرکاهش قیمت نفت است که برای همه کشورها میزان یارانهها راکاهش داده است. اما همچنان ایران بیشترین یارانه را در میان کشورهای منطقه پرداخت میکند. کاهش وابستگی به نفت کاهش قیمت نفت برای کشورهای صادرکننده نفت این فرصت را فراهم میکند که یارانههای پرهزینه و ناکارآمد انرژی را حذف کنند. کشورهای واردکننده نفت نیز میتوانند به برنامه کاهش کسری بودجه ادامه دهند و بر اقداماتی برای افزایش درآمدها تمرکز کنند. پایین بودن قیمت نفت باعث کاهش وابستگی کشورها به نفت میشود. افزایش کارآیی مخارج سرمایهای با اقداماتی نظیر اولویت بندی، افزایش شفافیت پروژهها، افزایش مالیات عمومی و افزایش درآمد غیرنفتی از جمله تلاشها برای کاهش کسری بودجه است. فرصتی مناسب برای اصلاح مالی
افزایش درآمدها، به همراه پسانداز ناشی از اصلاح یارانههای انرژی راه را برای هزینه در توسعه زیرساختها، آموزش و بهداشت و درمان هموار میکند. از آنجا که مخارج دولت محرک اصلی رشد غیرنفتی است، تحکیم مالی باید از طریق رشد انجام شود. این امر میتواند با اقداماتی از جمله محدود کردن مخارج زیاد، کمکردن رشد دستمزد دولتی و سایر مخارج جاری و همچنین با بالا بردن بهرهوری مخارج سرمایهای حاصل شود. با وجود قیمت پایین نفت، یارانه انرژی سهم زیادی در مخارج دولتها دارد.کاهش یارانه انرژی در حالی که یارانههای تامین اجتماعی در حال افزایش است، به افزایش درآمدهای دولتی کمک میکند و استفاده کارآ از انرژی را تشویق میکند. به تاخیر انداختن چنین اصلاحاتی نیاز به اقدامات پر هزینه و ناگهانی در سالهای آتی دارد. بیشتر کشورها اصلاحات سیستمهای یارانه خود را آغاز کردهاند. واقعیسازی قیمتها در هالهای از ابهام
این گزارش و بسیاری از شواهد دیگر نشان میدهند واقعی نبودن قیمتها و شدت مصرف بالای انرژی در ایران تاثیری منفی بر توازن بودجه کشور داشته است. قیمت سوخت در ایران در میان کمترین قیمتهای انرژی در سطح جهان قرار دارد و پس از ونزوئلا پایینترین قیمت را به خود اختصاص داده است که این امر باعث تشویق مصرف میشود. ایران یکی از کمترین استفادهکنندگان انرژی در جهان در سال ۱۹۸۰ بود، ولی اکنون به یکی از پرمصرفترین کشورهای جهان تبدیل شده است. شدت مصرف انرژی در ایران ۸ برابر بیشتر از مصرف هر کشور اروپایی است. پس از هدفمندی یارانهها در سال 89، پژوهشهای متعددی صورت گرفت که نشاندهنده کاهش مصرف انرژی تا۲۰ درصد بود. براساس برآوردها، در هفتههای ابتدایی بعد از اعمال اصلاحات یارانهها، چهار برابر شدن قیمت بنزین در کشور میزان مصرف روزانه را از حدود ۶۶ میلیون لیتر به حدود ۵۴ میلیون لیتر کاهش داد.
مصرف خانگی گاز طبیعی از ۲۰۰ میلیون متر مکعب به ۱۸۰ میلیون متر مکعب کاهش یافت. در عین حال، استفاده از حملونقل عمومی رشد چشمگیری را شاهد بود. افزایش قیمت فرآوردههای انرژی، حملونقل عمومی، گندم و نان در سال 89 اعمال شد و براساس برآوردها نزدیک به ۶۰ میلیارد دلار (حدود ۱۵درصد تولید ناخالص داخلی) از یارانههای غیرمستقیم اختصاصی به کالاهای مختلف را کاهش داد. در آن زمان افزایش قیمت انرژی منجر به کاهش مصرف بیرویه انرژی و اتلاف آن شد. با گذشت زمان و تورم بالا در کشور بسیاری از اثرات افزایش قیمتها در تورم ذوب شد، اما اجرای کامل هدفمندی میتواند تخصیصها را بهینه و به میزان قابل توجهی چشمانداز میان مدت استفاده از انرژی را در ایران عقلانی کند. اصلاح تدریجی یا یکباره قیمتها؟
آنچه اقتصاددانان بر آن اجماع دارند این است که قیمت انرژی در داخل باید به قیمتهای بینالمللی نزدیک شود. اما قدمهای لازم برای این کار و سرعت حرکت در اصلاحات هنوز مورد مناقشه است. در چند سال گذشته، بهطور معمول ضمن تنظیم و تصویب بودجه سالانه تصمیمی هم در مورد قیمت انرژی گرفته شده و پس از یک جهش نسبتا بزرگ برای مدتی ثابت نگه داشته شده است. به واسطه وجود تورم معمولا قیمت نسبی انرژی کم و بیش به جای اولش برگشته و دور جهش و تثبیت قیمت تکرار شده و در مجموع دستاورد زیادی در پیشبرد هدف قانون هدفمندی نداشته است، اما طیف وسیعی از اقتصاددانان معتقدند سیاستهای تدریجی اصلاح قیمتها هزینههای کمتری درپی خواهد داشت. از دیدگاه اقتصاد خرد و نظریه رفتار مصرفکننده، مصرفکنندگان میتوانند رفتارهایشان را به آرامی تنظیم کنند همچنین براساس نظریات رفتار تولیدکننده، تکنولوژی تولید در بلند مدت قابلیت تغییرات برای تخصیص بهینه را خواهد داشت، ولی تغییرات ناگهانی میتواند اثرات نامطلوب اجتماعی برجا گذارد.
بر این اساس سال گذشته پروفسور محمدهاشم پسران و دکترهادی صالحی اصفهانی، در مقالهای که در روزنامه دنیای اقتصاد به چاپ رسید پیشنهاد دادند: «افزایش قیمت انرژی در داخل کشور بهصورت «درصدی مشخص» از میانگین هموار شده قیمت بینالمللی باشد؛ به نحویکه «درصد» تعیینشده به تدریج افزایش یافته و در یک بازه زمانی مشخص چندساله، قیمت داخلی انرژی را به سطحی قابل مقایسه با میانگین قیمتهای بینالمللی برساند. مقاله مذکور تاکید داشت که تصویب این فرمول توسط دولت و مجلس در یک نوبت و مقید ماندن به آن فرمول، میتواند علاوه بر جلوگیری از مباحث فرسایشی سالانه در زمینه نحوه اصلاح قیمت انرژی، زمینه مناسبی را برای پیشبینیپذیر ساختن فرآیند اصلاح قیمت داخلی انرژی در مسیر میانگین قیمتهای بینالمللی فراهم کند.» روندهای غیریکنواخت و غیرقابل پیشبینی قیمتها در سالهای گذشته، بهطور معمول ضمن تنظیم و تصویب بودجه، تصمیمی هم در مورد قیمت انرژی گرفته میشد. پیش از سال 89 و مرحله اول هدفمندی یارانهها قیمت سوخت یا ثابت بود یا افزایشهای اندک داشت. هر لیتر بنزین در سال 1357 با نرخ یک تومان به فروش میرسید و دوسال بعد در سال 1359 دولت قیمت بنزین را به سه تومان افزایش داد که این نرخ تا سال 1368 ثابت ماند. سال 1369 بنزین به نرخ پنج تومان در هر لیتر رسید که البته عرضه بنزین پنج تومانی تا سال 1373 ادامه یافت. سال 1374 قیمت بنزین به دو برابر افزایش یافت و با قیمت 10 تومان عرضه شد. قبل از سال 1374 قیمت بنزین پساز هر افزایشی، چند سال ثابت میماند، اما از این سال به بعد بهای بنزین هر سال افزایش یافت. بنزین با نرخ هر لیتر 16 تومان در سال 1376 تجربه شد و چهار سال بعد و به تدریج در سال 1380 این رقم به هر لیتر 38 تومان رسید.
قیمت بنزین با روندی صعودی در سال 1383 به 80 تومان برای هرلیتر رسید و بعد از سه سال، در سال 1386 با 20 تومان افزایش 100 تومانی شد که البته بهصورت سهمیهبندی ارائه شد که قیمت بنزین آزاد 400 تومان بود. تا سال 89 که در مرحله اول هدفمندی قیمتها به 400 تومان سهمیهای و 700 تومان آزاد تغییر یافت و تاپایان سال 92 این قیمت تغییری نکرد. در سال 93 قیمت بنزین سهمیهای و آزاد به ترتیب 700 و 1000 تومان تعیین شد. در انتهای سال 89 پس از یک جهش نسبتا بزرگ برای مدتی ثابت نگه داشته شد.
به واسطه تورم تدریجا قیمت نسبی انرژی کم و بیش به جای اولش برگشته و دور جهش و تثبیت قیمت تکرار شده است و در مجموع دستاورد زیادی در پیشبرد هدف قانون هدفمندی نداشته است. اینگونه قیمتگذاری انرژی ممکن است مشکلات تورم را در کوتاهمدت حل کند، ولی در درازمدت مشکلات بزرگتری ایجاد میکند که نهایتا به زیان کل جامعه است. بهعنوان نمونه اکنون که قیمت انرژی در جهان کمتر شده است ثابت نگه داشتن قیمت انرژی در داخل ممکن است تولیدکنندگان داخلی را با مشکل رقابت در بازارهای صادرات و واردات روبهرو کند و ضربه بزرگی به تولید بزند و هنگامی که قیمت بینالمللی انرژی بالا برود، عدم تطبیق قیمت داخلی با آن، مصرف داخلی را بالا نگه میدارد و کشور را از درآمد بیشتر صادرات انرژی و دسترسی به منابع گستردهتر برای سرمایهگذاری محروم میکند. نمودار (2) صفحه6 قیمت حقیقی سوخت در سالهای پس از انقلاب نشان میدهد که سال 57 بهعنوان سال پایه در نظر گرفته شده است.
همه شکستگیهای نمودار بر اثر افزایش قیمت یکباره در بودجه بوده است و سپس با افزایش تورم و در نتیجه شاخص قیمت مصرفکننده قیمت واقعی کاهش یافته است. این نمودار نشان میدهد افزایش قیمت بنزین پس از انقلاب همواره از سیاست خاصی تبعیت نکرده است و هرگز متناسب با تورم و قیمت جهانی سوخت تغییر نکرده است که قطعا اینگونه قیمتگذاری نااطمینانی و تبعات منفی بسیاری به همراه دارد.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد
۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]
صفحات پیشنهادی
صندوق بینالمللی پول: شکاف دخل و خرج عربستان با کاهش قیمت نفت و حمله به یمن بیشتر شد
صندوق بینالمللی پول شکاف دخل و خرج عربستان با کاهش قیمت نفت و حمله به یمن بیشتر شدمدیر بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بینالمللی پول گفت عربستان سعودی نیاز دارد تا اقدامات چشمگیری برای کاهش هزینههای عمومی و وابستگی به درآمدهای نفتی در واکنش به کاهش قیمت نفت انجام دهد به گزحقوق کارمندان یونانی به جیب صندوق بینالمللی پول رفت
حقوق کارمندان یونانی به جیب صندوق بینالمللی پول رفت رسانههای غربی اعلام کردند آتن ديگر برای بازپرداخت بدهیهای دولت و پرداخت حقوق کارمندان و بازنشستگان خود پول ندارد به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران وزارت دارايي يونان اعلام کرد اين کشور روز سه شنبه همان طور که روز قبلهشدار صندوق بین الملی پول برای کاهش یارانهها
تراز صندوق بین المللی پول به کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس توصیه کرد برای غلبه بر مشکل کاهش قیمت نفت هزینه های خود از جمله یارانه های پرداختی شان را کاهش دهند به گزارش تراز صندوق بین المللی پول اعلام کرد صادر کنندگان نفت حاشیه خلیج فارس باید هزینه های خود از جمله یارانه های پرصندوق بینالمللی پول: فعلا خواستار کاهش بدهیهای یونان نیستیم
صندوق بینالمللی پول فعلا خواستار کاهش بدهیهای یونان نیستیمصندوق بینالمللی پول با صدور بیانیهای با هشدار نسبت به دور شدن دولت آتن از برنامه تعیین شده برای این کشور اعلام کرد که فعلا خواستار کاهش بدهیهای این کشور نیست به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس صندوق بین&zwnصندوق بینالمللی پول اعلام کرد ایران همچنان دومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه و آسیای مرکزی/ کاهش ۱۰۳ میلیارد دلاری
صندوق بینالمللی پول اعلام کردایران همچنان دومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه و آسیای مرکزی کاهش ۱۰۳ میلیارد دلاری GDP عربستانصندوق بینالمللی پول در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد ایران با تولید ناخالص داخلی ۳۹۳ میلیارد دلاری در سال ۲۰۱۵ دومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه شمال آفریقا و آسیا- هشدار صندوق بین المللی پول به تولیدکنندگان نفت
هشدار صندوق بین المللی پول به تولیدکنندگان نفت تهران - ایرنا - صندوق بین المللی پول هشدار داد صادرکنندگان نفت خاورمیانه باید هرچه سریعتر هزینه های عمومی خود را کاهش دهند در غیر این صورت اقتصاد این کشورها با توجه به افت قیمت جهانی نفت با مشکلات زیادی روبه رو خواهد شد به گزارشوضعیت هوای ارومیه به مرز خطرناک رسید/ هشدار جدی به عموم مردم
موسوی به مهر خبر داد وضعیت هوای ارومیه به مرز خطرناک رسید هشدار جدی به عموم مردم شناسهٔ خبر 2579957 - چهارشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳ ۲۳ استانها > آذربایجان غربی ارومیه - سرپرست نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفت امروز وضعیت آلودگی هوای ارومیه ناسالم بهشدار 200 دانشمند جهان درباره خطرات تلفن همراه
هشدار 200 دانشمند جهان درباره خطرات تلفن همراه 200 نفر از دانشمندان و متخصصان بهداشتی جهان از جمله ایران آمریکا و روسیه در گزارشی به سازمان ملل ضمن هشدار درمورد خطرات مربوط به تلفن های همراه و سایر وسایل تولیدکننده حوزه های الکترومغناطیسی وضع مقررات ویژه از سوی سازمان بهداشت جخطر کسر 6 امتیاز از تراکتورسازی و پرسپولیس
خطر کسر 6 امتیاز از تراکتورسازی و پرسپولیس در پی شکایت اشپیتیم آرفی بابت طلبی که از دو باشگاه تراکتورسازی و پرسپولیس داشته خطر کسر امتیاز از دو باشگاه فوق وجود دارد به گزارش "ورزش سه" و به نقل از فارس اشپیتیم آرفی که سابقه حضور در تراکتورسازی و پرسپولیس را دارد و به عخطر كسر 6 امتیاز از تراكتورسازی و پرسپولیس (خراسان ورزشی)
1394 02 22 خطر كسر 6 امتیاز از تراكتورسازی و پرسپولیس خراسان ورزشی 109 ۲۲ ۰۲ ۱۳۹۴ - ۰۶ ۵۵هشدار «اینترپل» در مورد قرص خطرناک لاغری/ترکیبات سمی دارو
هشدار اینترپل در مورد قرص خطرناک لاغری ترکیبات سمی دارو شناسهٔ خبر 2578598 - سهشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۵ ۲۲ سلامت > درمان آژانس پلیس بین الملل اینترپل با صدور اعلامیه ای جهانی در مورد مصرف دارویی غیرقانونی و بسیار خطرناک در زمینه کاهش وزن و بدن سازی هشدار داد به گزارشهشدار خوردبین به پرسپولیسیها/ مراقب باشید از میزبانی محروم نشویم
هفته ششم لیگ قهرمانان آسیا هشدار خوردبین به پرسپولیسیها مراقب باشید از میزبانی محروم نشویم شناسهٔ خبر 2570213 - چهارشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴ ۴۴ ورزش > فوتبال ایران سرپرست تیم فوتبال پرسپولیس گفت هواداران پرسپولیس مراقب باشند که بهانهای دست کسی نیفتد و نباید اجازه داد پپاکستان کمک 506 میلیون دلاری از صندوق بین المللی پول می گیرد
پاکستان کمک 506 میلیون دلاری از صندوق بین المللی پول می گیرد تهران - ایرنا- وزیر دارایی پاکستان اعلام کرد که کشورش به زودی اولین بخش از وام صندوق بین المللی پول را به ارزش 506 میلیون دلار بعد از ارزیابی موفق از عملکرد اقتصادی خود دریافت خواهد کرد به گزارش ایرنا به نقل از شبکه فرهشدار: میلیونها سایت وردپرسی در خطر هک
جام جم کلیک ساخت سیستمهای مدیریت محتوا در شبکه اینترنت موجب شد تا بسیاری از افراد بتوانند به سادگی به ساخت یک وبسایت زیبا و کارآمد دست بزنند و در این میان نیز ساختارهایی مانند جوملا و وردپرس توانستند تا میلیونها وبسایت را مدیریت کنند البته این ساختارهاینامه فیفا و خطر کسر 6 امتیاز از تراکتورسازی و پرسپولیس
نامه فیفا و خطر کسر 6 امتیاز از تراکتورسازی و پرسپولیس در پی شکایت اشپیتیم آرفی بابت طلبی که از دو باشگاه تراکتورسازی و پرسپولیس داشته خطر کسر امتیاز از دو باشگاه فوق وجود دارد به گزارش نامه نیوز اشپیتیم آرفی که سابقه حضور در تراکتورسازی و پرسپولیس را دارد و به علت عدم مطالباتAFC به پرسپولیس هشدار داد
AFC به پرسپولیس هشدار داد جام جم ورزشی نماینده AFC اعلام کرد چنانچه در بازی فردای پرسپولیس و بنیادکار شاهد انفجار مواد محترقه باشد باشگاه پرسپولیس از میزبانی در بازیهای آینده محروم خواهد شد به گزارش جام جم ورزشی و به نقل از سایت باشگاه پرسپولیس «چن یونگ لیانگ» درهشدار ناظر AFC برای بازی پرسپولیس ـ بنیادکار
پرسپولیس محروم خواهد شد هشدار ناظر AFC برای بازی پرسپولیس ـ بنیادکار نماینده AFC اعلام کرد چنانچه در بازی فردای پرسپولیس و بنیادکار شاهد انفجار مواد محترقه باشند باشگاه پرسپولیس از میزبانی در بازیهای آینده محروم خواهد شد به گزارش سرویس ورزشی جام نیوز به نقل از سایت باشگاه پرسپ-
گوناگون
پربازدیدترینها