واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آزاد کردن ظرفیتهای دیپلماسی اجتماعی تهران - ایرنا - روزنامه آفتاب یزد به مدیر مسوولی منصور مظفری در یادداشت شماره چهارشنبه خود به موضوع استفاده از فرصتهای اجتماعی از طریق صفحات مجازی پرداخت.
در یادداشت این روزنامه به قلم عبدالله کریمی می خوانیم: محمد جواد ظریف، از همان آغاز فعالیت رسمی اش به عنوان وزیر امور خارجه جدید ایران، با معرفی صفحه فیسبوک خود در رسانه توجه علاقه مندان دنیای مجازی را به خود جلب کرد.
البته ظریف در این راه تنها نبود و چند عضو دیگر کابینه نیز که از قبل صفحاتی منسوب به آنها در فیسبوک وجود داشت، مورد توجه رسانه های عمومی داخل کشور قرار گرفتند. تعداد قابل توجهی صفحه اینترنتی در فیسبوک و توییتر به نام اعضای هیئت دولت ایجاد شدکه برخی حواشی را هم به دنبال داشت.
این حضور مجازی اما با یک توییت از صفحه ظریف بازتابی جهانی یافت و به سرعت مورد توجه رسانه های بین المللی قرار گرفت. توییتی در صفحه منتسب به ظریف منتشر شد که حاوی تبریک«روش هشانا»، عید سال نو یهودیان بود و به سرعت در رسانه های جهان انعکاس پیدا کرد. در پاسخ به یکی از کاربران توییتر از جانب وزیر خارجه ایران توییت شد که «... مردی که هولوکاست را انکار می کرد، اکنون رفته است».
این گونه موضع گیری در مسئله حساس هولوکاست که چند سالی است سیاست خارجی ایران را تحت تاثیر قرار داده است مورد توجه رسانه های داخلی و خارجی قرار گرفت.
ظریف عنوان کرده بود در دنیای جدیدی که با تعدد رسانه ها مواجه هستیم، هر سخنی که در جمع محدودی بیان می شود فقط در همان جمع نمی ماند و می تواند بسرعت ابعاد بین المللی پیدا کند.
به نظر می رسد ظریف قصد دارد به صورت آگاهانه از این قابلیت استفاده کند و از این روست که تایید می کند که قصد دارد در صفحه فیس بوکش به زبان فارسی و در صفحه توییترش به زبان انگلیسی با کاربران این رسانه های اجتماعی در تعامل باشد و در سطحی کلان تر این ظرفیت را در جهت پیش برد اهداف دیپلماتیک کشور به کار گیرد.
می توان گفت رسانه های اجتماعی آنلاین بخشی تاثیرگذار از جامعه امروز ما به حساب می آیند. این رسانه ها نقش غیر قابل انکاری در عرصه سیاست ورزی و دیپلماسی ایفا می کنند. از این رو نمی توان آنها را به سادگی نادیده گرفت. اهمیت این رسانه به حدی است که اخیرا از واژگان جدیدی برای فعالیت های دیپلماتیک در توییتر استفاده شده است. ظاهرا اعضای دولت از اهمیت و نقش رسانه های اجتماعی آگاهی کامل دارند و برهمین اساس قدم در این راه گذاشته اند.
در رسانه های رسمی یا آفلاین (مانند رسانه های جمعی از جمله رادیو، تلویزیون و مطبوعات) مشارکت مردم و مسئولان بسیار کمرنگ و محدود است و عموم نمی توانند در آن شرکت یا آن را لمس کنند؛ اما در رسانه های آنلاین که رسانه های اجتماعی در آن ظهور کردند، مفهوم و ساختار مشارکت تحول یافته است و فرصت برابر برای حضور همه افراد و گرایش ها فراهم شده است. رسانه های اجتماعی ظرفیت های فراوانی را برای مشارکت فردی در گستره و بازتولید عمومی فراهم می کنند. زیرا این رسانه ها، رسانه های شخصی هستند و الگوی اصلی آنها براساس مشارکت کاربران از پایین به بالا یا برابر در روندهای مختلف است و...ارتباطات را از حالت یکسویه (یا یک به چند) به چند سویه (چند به چند) تبدیل کرده اند.
رسانه های اجتماعی امروز به عنوان پلتفرم های بین المللی بیش از یک و نیم میلیارد نفر را جذب کرده اند و در حال قاپیدن مخاطب رسانه های جمعی است. آنها فرصت اقناعی بسیار زیادی برای روابط و گفت و گوهای سازنده و در جهت منافع ملی فراهم کرده اند، ظرفیتی که بخوبی دولت یازدهم آن را درک کرده است.
دیپلماسی منطبق بر ساختار هر رسانه حضور دولت در رسانه های اجتماعی با فعالیت جدی و عمیق دکتر محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشور در فیس بوک آغاز شد و بازتاب گسترده ای را در بین کاربران و رسانه های ایرانی و خارجی داشت! صفحه فیس بوک وی بیش از 138 هزار لایک گرفته است و به طور مستقیم با مردم ارتباط دارد. گویا این صفحه مستقیم توسط وی و پسرش مدیریت می شود.
البته فعالیت وی تنها به فیس بوک ختم نشد و در توییتر در کمتر از چند روز بیش از 9 هزار دنبال کننده در پی داشته است!
با این وجود لازم است که به برخی آفت ها و آسیب هایی که ممکن است فعالیت در این فضاهای مجازی به دنبال داشته باشد توجه شود.
در عصر رسانه های اجتماعی قدرت رسانه ها میان اعضاء توزیع شده و از نظر ساختاری هر یک از کاربران عادی می توانند به اندازه یک دولت نقش داشته باشند .
این نقطه قوت رسانه های اجتماعی البته گاهی ممکن است مقامات رسمی را با مشکلاتی مواجه کند. ساخت صفحات جعلی، ایجاد صفحات موازی، انتشار محتوا و تصاویر نامناسب از سوی کاربران مزاحم، هک و در اختیار گرفتن صفحات دیگران نمونه ای از چنین مشکلاتی هستند.
منبع: روزنامه آفتاب یزد
صفحه اول**1577
23/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]