واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: استاد دانشگاه تربیت مدرس: علوم انسانی غایب بزرگ در توسعه اندیشی است مشهد - ایرنا - استاد علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس تهران گفت: در تصمیم سازیهای مربوط به توسعه کشور هیچ اثری از علوم انسانی نیست لذا در توسعه اندیشی ما ایرانیان علوم انسانی غایب بزرگ میدان است.
دکتر عباس منوچهری روز دوشنبه در "کنفرانس ملی دانشجویی جامعه شناسی توسعه" در دانشگاه فردوسی مشهد افزود:علوم انسانی باید بیشترین حضور را در فرایند تحقق توسعه داشته باشد در حالی که اصلا حضوری ندارد.
وی گفت: از طرف دیگر خود علوم انسانی نیز در کشور ما دچار بحران است و حتی در سطح مدیریت آموزش عالی ترجیح داده می شود بخش علمی آنها نادیده انگاشته شود، البته کسانی که این مباحث را مطرح می کنند عموما حتی یک کتاب جز کتابهای فنی را مطالعه نکرده اند.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس افزود: بر این دو مشکل باید مشکل تعارض انگاری بین علوم انسانی و ارزشهای دینی را نیز افزود که بحران را چند برابر مضاعف می کند.
وی در ادامه گفت: توسعه استعاره ای است که به جای مفهوم پیشرفت استفاده شده و خود این مفهوم در قرن 18 میلادی با سر برآوردن تمدن غربی ایجاد شد ولی روایتی که غرب از این پیشرفت ارائه می کند روایتی مخدوش است.
دکتر منوچهری ادامه داد: در روایاتی که غرب از توسعه یافتگی طرح می کند پیشرفت یک ضرورت تاریخی و فرایندی درونزا توصیف می شود اما مراحل رشدی که غربیها تبیین کردند و مبنای برنامه ریزیهای توسعه در بسیاری از کشورها می باشد به عوامل بیرونی رشد این تمدن بی توجه است.
وی گفت: بطور مثال در ابتدای سربرآوردن تمدن غربی و در فاصله زمانی نه چندان زیادی جمعیت کشورهای تازه کشف شده نظیر آمریکا از 80 میلیون نفر به 10 میلیون نفر کاهش یافت و این کاهش بخاطر قتل عامهای عمومی، بکار گرفتن بومیان به عنوان برده توسط غربیها و خودکشیهای عمومی سرخپوستان در معادن بود که به آنها اشاره ای نمی شود.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس افزود: پس همه این تحولات که گفته می شود ابتدا باید جوامع خیز برداشته بعد سرمایه گذاری و سپس کارآفرینی کنند فرایندی فانتزی است و آنچه عملا اتفاق افتاده استفاده از نیروی مجانی با خشن ترین وجه و استفاده سودجویانه و غیراخلاقی از منابع معدنی کشورهای دیگر است.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر نظریه های توسعه یافتگی و الگوهای توسعه یافتگی منتج از آنها بطور روشمند تاریخ را مخدوش کرده اند و حقایق تاریخی را نادیده می انگارند.
کنفرانس ملی دانشجویی جامعه شناسی توسعه طی روزهای 21 تا 23 اردیبهشت ماه جاری در محل دانشکده ادبیات و علوم انسانی دکتر شریعتی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه دارد.
در این چارچوب طی شش پنل و یک کارگاه مفهوم توسعه از ابعاد جامعه شناسی، علوم ارتباطات اجتماعی، علوم سیاسی و فلسفه بررسی و بازخوانی می شود.
مبانی و مفاهیم توسعه، توسعه فرهنگی و مفهوم توسعه فرهنگی در ایران، مفهوم و مدل بومی توسعه اجتماعی در ایران، حاشیه نشینی و مدل توسعه شهری، توسعه علمی چالشها و فرصتها و نقش رسانه ها در توسعه ملی عناوین شش پنل این کنفرانس است.
عنوان کارگاه این کنفرانس نیز "امکانپذیری توسعه فرهنگی در ایران" است که توسط دکتر تقی آزاد ارمکی و ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی اداره می شود.
استادان و صاحب نظرانی چون دکتر تقی آزاد ارمکی، دکتر سعید معیدفر، دکتر هادی خانیکی، دکتر عباس منوچهری و دکتر علیرضا بهشتی در این کنفرانس شرکت دارند.
1922/1858
21/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]