واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
دلواپسی رهبران عرب حاشیه خلیجفارس از رشد اقتصادی ایرانِ پس از توافق هستهای/آمریکا به دنبال تعادل در روابط ایران و کشورهای عربی
دیدار هفته جاری اوباما، رئیس جمهوری آمریکا با رهبران عرب کشورهای حاشیه خلیج فارس فرصتی برای اطمینان مجدد به این کشورها خواهد بود.
روز نو : دیدار هفته جاری اوباما، رئیس جمهوری آمریکا با رهبران عرب کشورهای حاشیه خلیج فارس فرصتی برای اطمینان مجدد به این کشورها خواهد بود.
به گزارش روز نو به نقل از روزنامه نیویورک تایمز، باراک اوباما هفته جاری با رهبران کشورهای حاشیه خلیج فارس دیدار خواهد کرد تا به آنها اطمینان دهد که تعامل و توافق هسته ای با ایران تهدید نیست بلکه فرصتی برای ثبات منطقه است.
در ادامه این گزارش آمده است: ایران یک کشور شیعه مذهب است، کشورهای حاشیه خلیج فارس اما کشورهای سنی مذهب هستند و نزدیک شدن ایران و قدرت های غربی به زمان ضرب الاجل توافق هسته ای، دلواپسی رهبران سنی منطقه را بیشتر کرده است. دراین زمان، اوباما می تواند یک پاسخ قانع کننده ارائه دهد: ایران کنترل شده با یک توافق قوی و قابل بازبینی میزان تهدید کمتری نسبت به ایران نامحدود دارد.
اما در این میان توافق هسته ای ایران و غرب جنبه دیگری نیز دارد که دلواپسی رهبران کشورهای خلیج فارس را به همراه داشته است. در مقابل محدودیت های برنامه هسته ای ایران، تهران از تحریم های اقتصادی رها پیدا خواهد کرد و پس از آن میلیاردها دلار از درآمدها مسدود شده خود و سرمایه گذاری های خارجی را دریافت خواهد کرد.
رهبران کشورهای حاشیه خلیج فارس نگران آن هستند که این موضوع نفوذ ایران را در منطقه تقویت کند و منابع بیشتری را به این کشور برای حمایت از گروه های حامی خود در منطقه مانند حزب الله و ادامه حضور در عراق، یمن و سوریه را بدهد.
آنها همچنین نگران هستند که آمریکا که به دنبال پایان دادن به سه دهه روابط کینه توزانه با ایران است، نتواند به مدت طولانی مدت امنیت این کشورها را تضمین کند.
در اینجا اما پاسخ های اوباما می تواند بسیار پیچیده باشد، انتظار می رود که رئیس جمهوری آمریکا درباره اطمینان دهی درخصوص امنیت کشورهای منطقه صریح تر پاسخ دهد اما وی می تواند به صراحت هرگونه ایده ای درباره تشکیل پیمانی مشابه با پیمان آتلانتیک شمالی ناتو، که رهبران عرب خواستار آن بودند را رد کند و با هدف جلوگیری از وارد شدن به درگیری های خاورمیانه ، محتاط تر عمل کند.
برای واشنگتن در شرایط کنونی منطقه، ایجاد تعادل و موازنه در روابط بین ایران و کشورهای عربی آسان نخواهد بود. اوباما می تواند تضمین دهد از عربستان سعودی در برابر حمله احتمالی ایران دفاع خواهد کرد اما اگر ایران و عربستان درگیری مستقیم نداشته و درگیری بین دو کشور به صورت نیابتی که سناریوی محتمل تری است باشد چه خواهد شد؟ باید اوباما صریحا به این رهبران بگوید که ایالات متحده آمریکا از این رژیم های عربی در برابر مخالفان سیاسی داخلی شان حمایت نخواهد کرد.
نیویورک تایمز همچنین می نویسد:ایران تنها تهدیدی نیست که کشورهای عربی خلیج فارس با آن روبرو هستند و یا حتی می توان گفت ایران مهم ترین تهدید آنها هم نیست.
یک نکته دیگر مهم نیز وجود دارد که آقای اوباما می تواند درباره آن با رهبران عربی صحبت کند: کشور ایران اغلب به عنوان یک نیرویی که باید مهار شود مورد توجه قرار گرفته است. اما توافق هسته ای می تواند به عنوان «یک فرصت بزرگ» برای اعراب هم باشد تا در سایه آن با ایران وارد همکاری هایی چون سرمایه گذاری های جدید منطقه ای در حوزه انرژی، تغییرات آب و هوا، کمبود آب و کنترل تسلیحات شوند.
تاریخ انتشار: ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]