واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تشدید تنش ها در جنوب شرق آسیا/ تحرکات نظامی فیلیپین و ژاپن در مقابل چین کوالالامپور – ایرنا – نخستین رزمایش مشترک فیلیپین و ژاپن در آبهای مورد مناقشه چین با برخی کشورهای جنوب شرق آسیا نشانه ای از افزایش تحرکات نظامی در این منطقه است و این امر ضرورت رسیدگی به این چالش را نشان می دهد.
به گزارش ایرنا، چالش های چین با برخی کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا بر سر مالکیت بخش هایی از دریای غنی از انرژی جنوبی چین باعث حضور نظامی قدرت های نظامی در این منطقه شده است که یا قصد مقابله غیرمستقیم با چین را دارند و یا خواستار مستحکم کردن جای پای خود در این منطقه هستند.
فیلیپین از جمله کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا است که بیشترین چالش را با پکن دارد، امری که پیش از این باعث حضور آمریکا در منطقه شده و اکنون نیز زمینه همکاری نظامی توکیو و مانیل را فراهم کرده است.
اوایل سال جاری میلادی پس از مدتها تنش، چین و ژاپن با اتخاذ مکانیسم های مشخص توافق کردند تا به چالش های دریایی و جزایر مورد اختلاف در آب های دریای جنوبی چین پایان دهند.
اختلاف شدید دو کشور در دریای جنوبی چین مربوط به جزایر غیرمسکونی تحت کنترل ژاپن است که در فاصله حدود 400 کیلومتری غرب جزیره اوکیناوا قرار گرفته است. ژاپنی ها این جزیره را سنکاکو می دانند و چینی ها آن را دیائویو می نامند.
فیلیپین نیز خواستار رسیدگی بین المللی به مساله اختلافات با چین بر سر تملک جزایر "رنای" است که اکنون در اختیار دارد، در حالی که چین از این منطقه با عنوان جزایر "نن شا" یاد می کند و تاکید دارد "هرگز اجازه اشغال آن را به مانیل نخواهد داد".
با افزایش تنش ها بین چین و برخی کشورهای منطقه، رزمایش نظامی مشترک فیلیپین و ژاپن از روز سه شنبه هفته جاری (22 اردیبهشت) آغاز می شود. این رزمایش براساس توافقنامه ای برگزار می شود که اوایل ماه جاری با هدف افزایش همکاری های امنیتی بین فیلیپین و ژاپن امضا شد.
با توجه به ماهیت این رزمایش، احتمالا نگرانی خاصی برای پکن به وجود نخواهد آمد، اما حضور تجهیزات دریایی ژاپن نشان دهنده رشد منافع توکیو در این منطقه است.
محل انجام این رزمایش در نزدیکی جزایر اسکار بورو شوال است که در سال 2012 پس از سه ماه مناقشه بین چین و فیلیپین، چینی ها موفق به تصاحب آن شدند.
منطقه دریایی شوال در 196 کیلومتری استان پالاوان در جنوب غرب فیلیپین واقع است و توسط یک واحد از تفنگداران دریایی ارتش فیلیپین محافظت می شود.
منطقه دریایی شوال در نزدیکی صخره مرجانی "میسچیف" و مورد ادعای فیلیپین است که از سال 1995 تحت کنترل چین اداره می شود و فیلیپین مدعی فعالیت های عمرانی چین در این صخره های مرجانی و گسترش آن است.
آلبرت دل روزاریو، وزیر امور خارجه فیلیپین اخیرا تاکید کرد مانیل پس از بن بست مذاکرات دو جانبه با پکن بر سر اختلاف ارضی در دریای جنوبی چین مجبور به رجوع به داوری بین المللی شده و از سرگیری مذاکرات دوجانبه را رد کرد.
وی با اشاره به اختلاف فیلیپین و چین بر سر منطقه اسکاربورو شوال، گفت که مانیل و پکن بیش از 50 جلسه دو جانبه برای حل این اختلاف برگزار کردند، اما به دلیل عدم تمایل چین برای عقب نشینی از ادعای مطرح شده بر سر حاکمیت بی چون و چرا بر کل دریای جنوبی چین به نتیجه نرسید.
چین که مدعی مالکیت 90 درصد از سه و نیم میلیون کیلومتر مربع مناطق دریایی واقع شده در دریای جنوب این کشور است تاکنون با ساخت جزایر مصنوعی مختلف تلاش کرده است بر رقبای خود پیروز شود.
فیلیپین، مالزی، برونئی و ویتنام، کشورهای جنوب شرقی آسیا هستند که بر سر مالکیت بخش هایی از دریای جنوبی چین با پکن مناقشه دازند.
ژاپن نگران است که اگر چین سلطه خود را در این منطقه دریایی حاکم کند، کنترل مسیر دریایی بین المللی که از طریق آن حجم قابل توجهی از تجارت دریایی ژاپن انجام می شود را در اختیار بگیرد.
آساق**241**1611
19/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]