واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۱۱:۳۸ق.ظ)
وزير کشتيراني هند عازم ايران شد موج - هند قرار است پنج ميليارد و 370 ميليون روپيه (حدود 85 ميليون دلار) در توسعه بندر چابهار هزينه کند و يک ميليارد و 300 ميليون روپيه ديگر را در طول 10 سال آينده براي پايدارسازي اين طرح از نظر تجاري اختصاص دهد.
به گزارش خبرگزاري موج، نيتن گادکري وزير بزرگراه ها و کشتيراني هند امروز سه شنبه در راس هياتي به منظور تبادل نظر با همتاي ايراني خود و امضاي يادداشت تفاهم سرمايه گذاري و مشارکت در توسعه بندر چابهار، دهلي نو را به سوي تهران ترک کرد.
ديدار با وزير راه و شهرسازي و تعدادي ديگر از مقامات و امضاي يادداشت تفاهم براي سرمايه گذاري هند در چابهار از مهمترين اهداف اين سفر دو روزه عنوان شده است.
کابينه دولت هند در اکتبر سال گذشته با سرمايه گذاري اين کشور براي احداث يک لنگرگاه باري چند منظوره و دو پايانه کانتينري در بندر چابهار موافقت کرد.
هند قرار است پنج ميليارد و 370 ميليون روپيه (حدود 85 ميليون دلار) در توسعه بندر چابهار هزينه کند و يک ميليارد و 300 ميليون روپيه ديگر را در طول 10 سال آينده براي پايدارسازي اين طرح از نظر تجاري اختصاص دهد.
کارشناسان امور راهبردي هند معتقدند که توسعه بندر چابهار براي هند از ابعاد گوناگون راهبردي و تجاري حائز اهميت زياد است.
بنابه گفته اين کارشناسان، توسعه اين بندر به هند نه تنها در مهار حضور چين در آب هاي نزديک خليج فارس بلکه دسترسي آسان اين کشور به افغانستان و بازارهاي کشورهاي آسياي و همچنين روسيه کمک خواهد کرد.
پايگاه خبري بيزينس استاندارد هند چندي پيش در گزارشي نوشت: نيتين گادکاري وزير کشتيراني هند قرار است در چند روز آينده با سفر به تهران با امضاي يک يادداشت تفاهم سرمايه گذاري اين کشور در چابهار را قطعي کند.
در ادامه گزارش آمده است: دولت هند تمايل دارد تا با آمريکا وارد مذاکره شود تا براي معاف شدن از تحريم ها و سرمايه گذاري در چابهار ضمانت دريافت کند.
دولت هند مهرماه سال گذشته در لايحه اي مجوز سرمايه گذاري 85 ميليون دلاري براي خريد تجهيزات لازم و احداث و راه اندازي پايانه کانتينري و لنگرگاه چندمنظوره و سرمايه گذاري سالانه مبلغ 22.95 ميليون دلار براي عملياتي کردن اين بندر را صادر کرد.
دولت هند در اکتبر 2014، تشکيل سرمايه گذاري مشترک ميان بندر کاندلا و جواهر لعل نهرو براي توسعه بندر چابهار را تصويب کرد.
به گفته کارشناسان، هند به دليل مسائلي که با پاکستان دارد نمي تواند از طريق اين کشور کالاهاي خود را به افغانستان و آسياي ميانه صادر کند به همين دليل چند سالي است تلاش مي کند با سرمايه گذاري در بندر چابهار زمينه حضور خود را در اين بازارها فراهم کند.
بندر چابهار، نخستين بندر اقيانوسي است که از اهميت استراتژيک براي هند برخوردار است و اين کشور مي تواند با استفاده از اين بندر و با استفاده از کريدور شمال و جنوب کالاهاي خود را به افغانستان، آسياي ميانه، عراق، روسيه و حتي اروپا منتقل کند.
به گفته مقامات هندي با استفاده از کريدور شمال و جنوب هزينه جابجايي کالاهاي هندي در مقايسه با ديگر مسيرها حدود 30 درصد کاهش مي يابد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]