محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827222757
چرا به حضرت زینب(س) لقب عقیله داده اند؟
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
چرا به حضرت زینب(س) لقب عقیله داده اند؟
سرّ شهرت حضرت زینب(س) به عقیله بنی هاشم در گفتاری از آیت الله جوادی آملی به مناسبت سالروز وفات ایشان
به گزارش گروه وبگری باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرآنلاین ، برخی عاقل نیستند و به دنبال تحصیل عقلند؛ برخی عاقلند و عقل برای آن ها به صورت حال است، یعنی وصفِ دیرپا نیست [بلکه] گاهی هست و گاهی نیست؛ برخی عاقلند و عقل برای آن ها به منزلۀ یک وصف مَلکه است؛ و برخی عاقلند و عقل برای آن ها به منزلۀ فصل مقوّم است.
کسانی که عقل برای آن ها به منزلۀ فصل مقوّم است، بتمام معنای کلمه، عقیله اند. حسین بن علی (سلام الله علیهما) "عقیلة بنی هاشم" است و زینب کبرا (سلام الله علیه) نیز "عقیلة بنی هاشم"؛ این "تاء"، "تا"ی مبالغه است، نه "تا"ی تأنیث. وقتی می گویند انسان خلیفةالله است به همین صورت است. آدم خلیفةالله است نه خلیف الله، چرا؟ برای این که این "تاء"، "تا"ی مبالغه است. همان طور که می گوییم فلان شخص علامه است. بنابراین هم وجود مبارک حسین بن علی (سلام الله علیهما) عقیلۀ بنی هاشم است و هم وجود مبارک زینب کبرا؛ عقل برای این ها به منزلۀ فصل مقوّم بود. اگر عقل برای کسی، فصل مقوّم باشد، کمالات از او نشأت می گیرد؛؛ مقهور اوست و نه مسلّط بر او. کسانی هستند که کمال، آن ها را حفظ می کند [اما] برخی از افراد، حافظ کمالند؛ ذات اقدس الاهی دربارۀ وجود مبارک پیغمبر (علیه و علی آله آلاف التحیة و الثناء) نفرمود تو دارای خُلق عظیمی یا متخلّق به خلق عظیمی؛ بلکه فرمود: «إِنَّک لَعَلَی خُلُقٍ عَظِیمٍ»؛ برای این که آن حضرت مسلّط بر عدل و فضیلت بود.
کسانی می کوشند که فضیلت، آن ها را رها نکند و برخی از افراد می کوشند که فضیلت را حفظ کنند. اگر ذات، بالا بیاید و خلیفۀ خدا شود و نورانی شود، از ذات نورانی وی، خُلق عظیم نشأت می گیرد. فرمود: «إِنَّک لَعَلَی خُلُقٍ عَظِیمٍ» یعنی تو بر خُلق، مسلّطی و خُلق در اختیار تو است؛ نه آن که تو بخواهی با اخلاق، کامل شوی. کمالِ اخلاق در این است که از تو نشأت می گیرد. دربارۀ بعضی کسان قرآن کریم فرموده است: «فَهُوَ عَلَی نُورٍ مِن رَبِّهِ»؛ منظور این آیه کسانی است که با نور حرکت می کنند مثل افراد عادی که با چراغ حرکت می کنند؛ اما برخی از افراد، نورانی اند و هر جا آن ها باشند، نور هست. دربارۀ آن گونه افراد، تعبیر قرآن کریم این است که «فَهُوَ عَلَی نُورٍ مِن رَبِّهِ» که نور زیر پای این ها است؛ نور مرکب و مرکوب این ها است و این ها سوار بر نورند.
آفتاب، مسلّط و راکب بر نور است؛ نه آن که نور، راکب بر آفتاب باشد. شمس "علی نورٍ" خلق شده است؛ چون نور از شمس است ولی فضای روز و این زمان، با نور روشن است. خود این زمان نور ندارد، بلکه نور را از شمس می گیرد اما خود شمس، «علی نور من ربّه» خلق شده است. عقیلۀ بنی هاشم مسلّط بر عقل است و عقل در اختیار آن ها است. ایشان آن قدر قوی اند که علم و عقل به معنای «ما عُبد به الرحمن»، مقهور آن ها است؛ چه این که اگر در نقطۀ مقابل، کسی گرفتار جهل شود، او مرکوب و مرکب جهل است. در سورۀ مبارک «اسراء» حرف ابلیس نقل می شود. در آن جا خدا می فرماید که ابلیس می گوید من بر افراد تبهکار، سوار می شوم؛ حنک و تحت حنک این ها را در اختیار می گیرم «لَأَحْتَنِکنَّ ذُرِّیتَهُ».[۴] "اِحتَنَکَ" از باب افتعال است و به این معنا است که «سوار بر مرکب شد و حنکش را گرفت»؛ کسانی که سوارکار هستند بر حنک و تحت حنک اسب مسلّطند. افسار در اختیار راکب است. ابلیس گفت من چنین حالتی دارم که «لَأَحْتَنِکنَّ ذُرِّیتَهُ» یعنی سوار آن ها می شوم و آن ها مرکوب من هستند و به من سواری می دهند؛ حنک و تحت حنک این ها در اختیار من است.
بنابراین اگر کسی ـ ان شاء الله ـ به جایی رسید که اول عاقل باشد، بعد عَقیل شود و بعد عقیله شود، مصداق «فَهُوَ عَلَی نُورٍ مِن رَبِّهِ» می شود. اول باید کوشید عاقل شد؛ عاقل اسم فاعل است. بعد باید عقیل شد که این صفت مشبهه است و دلالت بر ثبات دارد. بعد از این، نوبت عقیله شدن است. "تا" در عقیله، "تا"ی مبالغه است. زینب کبرا و حسین بن علی (سلام الله علیهما) عقیله بنی هاشم بودند. ما اگر بخواهیم از عقل سخن بگوییم باید سیره و سنّت و سریرت این ذوات قدسی را ارزیابی کنیم، آن ها را بشناسیم و بپذیریم؛ به گفته هایشان عمل کنیم و به دیگران منتقل کنیم.
آیا می توان راه عقل و عقیله شدن را پیمود؟
این راه ها شدنی است؛ آنچه شدنی و کسب کردنی نیست، مقام شامخ نبوّت، رسالت و امامت است که «اللّهُ أَعْلَمُ حَیثُ یجْعَلُ رِسَالَتَهُ»؛ اما عاقل شدن، عقیل و عقیله شدن، ممکن است. شما گاهی می بینید هم دربارۀ مردان هم دربارۀ زنان روایاتی هست که ائمه (علیهم السلام) فرمودند فلان شخص «منّا أهل البیت». این اختصاصی به سلمان (رضوان الله تعالی علیه) ندارد. رسیدن به مقام سلمان، اباذر، مقداد و عمّار، ممکن است. البته رسیدن به مقامات اهل بیت و رسیدن به آن سِمت، مقدور کسی نیست. بنابراین این راه باز است؛ مخصوصاً برای کسانی که اوایل سن آن ها است (یک) و در حوزه های علمی تلاش و کوشش می کنند (دو). این دو سبب، کمک می کند که این ها ـ ان شاء الله ـ این راه را طی کنند و در قبال عدّۀ دیگری که در ظلمت فرو رفته اند «فَهُوَ عَلَی نُورٍ مِن رَبِّهِ» بشوند.
اگر انسان ـ ان شاء الله ـ مواظب راه، گفتار و کردار خود باشد، اولاً از هر تاریکی ای نجات پیدا می کند؛ بعد وقتی که راه را پیدا کرد، طی آن راه برایش آسان می شود. درست است که اول راه، عقبۀ کئود و گردنۀ صعب العبور است. همان عقبۀ کئودی که فرموده است: «فَلاَ اقْتَحَمَ الْعَقَبَةَ ٭ وَ مَا أَدْرَاک مَا الْعَقَبَةُ»؛ اما برای انسان سالک، آسان می شود؛ فرمود: «فَأَمَّا مَنْ أَعْطَی وَ اتَّقَی ٭ وَ صَدَّقَ بِالْحُسْنَی ٭ فَسَنُیسِّرُهُ لِلْیسْرَی»؛ چنین کسی به آسانی کار خوب می کند. اگر نماز شب برای دیگران دشوار باشد، برای او آسان است. اگر فهمیدن مطالب عمیق برای دیگران، سخت و عقبه کئود باشد، او به آسانی حل می کند و آن را می فهمد. این که فرمود: «فَسَنُیسِّرُهُ لِلْیسْرَی» اختصاصی به خصلت های عملی ندارد: مراحل علمی باشد، این طور است؛ مراحل عملی باشد، این طور است.
درست است که بعضی از مسائل سخت است. مثلا طبق آن بیان نورانی حضرت امیر (سلام الله علیه) که دربارۀ قدر فرمود «بحرٌ عمیقٌ فلاتلجه» این عرصه دریای تاریک و عمیق است؛ ولوج نکن و وارد این بحث نشو! مسألۀ قضا و قدر، مسألۀ روشنی نیست. مسألۀ جبر و تفویض یک مسألۀ آسان نیست. حل این مسائل دشوار است و به هر کسی نمی رسد؛ اما همین مطلب عمیق برای برخی، خیلی شفاف و روشن حل می شود.
بنابراین «فَأَمَّا مَنْ أَعْطَی وَ اتَّقَی ٭ وَ صَدَّقَ بِالْحُسْنَی ٭ فَسَنُیسِّرُهُ لِلْیسْرَی» اختصاصی به برنامه های عملی ندارد. همان طور که خواندن نماز شب، گرفتن روزه های مستحبّی و مواظبت از چشم و گوش، برای بعضی آسان است، فهمیدن مطالب عمیق علمی هم برای بعضی از افراد آسان است. از این باب است که گفته اند: «دُم علی الطهارة یوسع علیک رزقک.» یعنی دائماً باوضو باشید که روزی شما زیاد می شود. روزی، تنها به معنای نان و آب، و این قبیل مسائل نیست؛ علم و اخلاق، هم روزی است؛ عقل و فضیلت ها هم روزی اند؛ همان طور که روزی های ظاهری هم روزی هستند. فرمود: «دُم علی الطهارة» (دائماً با وضو باشید) این عمل، خیلی اثر دارد. از همین راه ها است که شروع می شود. خدای سبحان چنین وعده داده است. این امر، اختصاصی به وجود مبارک پیغمبر (علیه و علی آله آلاف التحیة و الثناء) ندارد. خدا برای آن ها، مراحل عالیه را آسان می کند. از همین باب فرمود: «أَلَمْ نَشْرَحْ لَک صَدْرَک ٭ وَ وَضَعْنَا عَنک وَزْرَک ٭ الَّذِی أَنقَضَ ظَهْرَک ٭ وَ رَفَعْنَا لَک ذِکرَک.»
وجود مبارک موسای کلیم هم گفت: «رَبِّ اشْرَحْ لِی صَدْرِی» و خداوند فرمود: «قَدْ أُوتیتَ سُؤْلَک یا مُوسَی.» کارهای صعب العبوری که مقدور دیگران نیست، خدا برای ایشان آسان می کند؛ از ما هم کارهایی خواسته اند و مقدور ما است ولی سخت است؛ خدا این کارهای سخت را برای ما آسان می کند؛ چنان که فرمود: «فَأَمَّا مَنْ أَعْطَی وَ اتَّقَی ٭ وَ صَدَّقَ بِالْحُسْنَی ٭ فَسَنُیسِّرُهُ لِلْیسْرَی»؛ این سین ها، سین های تحقیقی است نه تسویفی نظیر «اسْتَکبَرَ» و مانند آن که مبالغه را نشان می دهد؛ نه آن که آن کار را بعدها برای او آسان می کنیم؛ بلکه به این معنا است که تحقیقاً برای آن ها آسان می کنیم. بنابراین عاقل شدن، عَقیل و عقیله شدن، مقدور دیگران هم هست، منتها به اندازۀ خودشان. اوج آن، مربوط به اهل بیت عصمت و طهارت است و مقدور خود آن ها است؛ اما مراحل میانی و ضعیف آن، مقدور دیگران هم است.
انتهای پیام/
اخبار مرتبط
مراسم بدرقه فرش حرم حضرت زینب (س) + تصاویر
ویژه نامه وفات حضرت زینب سلام الله علیها+تصاویر مرقد مطهر
گیاهان کوهی «دنـا» در معرض انقراض+تصاویر
۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]
صفحات پیشنهادی
چرا به حضرت زینب(س) لقب عقیله داده اند؟/ آیا انسان های عادی نیز می توانند به این مقام عقلی برسند؟
چرا به حضرت زینب س لقب عقیله داده اند آیا انسان های عادی نیز می توانند به این مقام عقلی برسند سرّ شهرت حضرت زینب س به عقیله بنی هاشم در گفتاری از آیت الله جوادی آملی به مناسبت سالروز وفات ایشان به گزارش نامه نیوز برخی عاقل نیستند و به دنبال تحصیل عقلند برخی عاقلند و عقل براچرا به حضرت زینب (س) لقب عقیله داده اند؟
چرا به حضرت زینب س لقب عقیله داده اند برخی عاقل نیستند و به دنبال تحصیل عقلند برخی عاقلند و عقل برای آن ها به صورت حال است یعنی وصفِ دیرپا نیست بلکه گاهی هست و گاهی نیست خبرآنلاین برخی عاقل نیستند و به دنبال تحصیل عقلند برخی عاقلند و عقل برای آن ها به صورت حال است یعنیحجتالاسلام قهرمانی مطرح کرد برجستهترین خصوصیت عقیله بنیهاشم/ سؤالی که حضرت زینب(س) از پدر پرسید
حجتالاسلام قهرمانی مطرح کردبرجستهترین خصوصیت عقیله بنیهاشم سؤالی که حضرت زینب س از پدر پرسیدمدیر مؤسسه ندای فطرت گفت چیزی که در زندگی حضرت زینب س به شدت پررنگ است دوستی با دوستان خدا و دشمنی با دشمنان خداست که هم محبت محبت مقدس و هم غضب غضب مقدس است به گزارش خبرنگارگلچین مداحی وفات حضرت زینب (س) با نوای حاج میثم مطیعی
گلچین مداحی وفات حضرت زینب س با نوای حاج میثم مطیعی گلچین صوتی مداحی به مناسبت وفات حضرت زینب کبری سلام الله علیها با نوای حاج میثم مطیعی اجرا شده از سال 1391 تا 1393 در ادامه آماده دریافت می باشد صوت ها 1 همین که سایه ات را بر سر دارم خدا را شکر روضه اشکال در بارگذاریمسابقه مفتاح در سالروز وفات حضرت زینب (س) از رادیو تهران
مسابقه مفتاح در سالروز وفات حضرت زینب س از رادیو تهران مسابقه مفتاح دوشنبه 15 رجب به مناسبت سالروز وفات جانسوز عقیله بنیهاشم حضرت زینب کبری س ساعت 18 از رادیو تهران موج اف ام ردیف 94 مگاهرتز روی آنتن می رود به گزارش حوزه رادیو تلویزیون باشگاه خبرنگاران به نقل از روا- 1359/ مرقد مطهر حضرت زینب (س) در سوریه - دمشق
1359 مرقد مطهر حضرت زینب س در سوریه - دمشق عکس آرشيو ايرنا کد خبر 2852226 تاریخ خبر 10 51 14 02 1394 10 51 14 02 1394- حضرت زینب(س) الگوی ایمان و اسوه استقامت است
آیت الله صافی گلپایگانی حضرت زینب س الگوی ایمان و اسوه استقامت است قم- ایرنا- آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی از مراجع تقلید در یادداشتی در وصف حضرت زینب س گفت حضرت زینب س الگوی ایمان و اسوه استقامت است و نه فقط زنان مسلمان بلکه امت اسلام از زن و مرد به چنین بانویی افتخاشعر آیتالله صافی در وصف حضرت زینب(س)
شعر آیتالله صافی در وصف حضرت زینب س یکی از مراجع عظام تقلید در یادداشتی به مناسبت وفات حضرت زینب س گفت در دنیای کنونی مردان و بانوان همه به فراگرفتن درس در مکتب بزرگ حضرت زینب کبری علیهاالسلام و احقاق حق و پیامهای حیات و سیره آن حضرت نیازمندند به گزارش خبرگزاری فارس از قمحضرت زینب(س) چگونه وفات کردند؟ |اخبار ایران و جهان
حضرت زینب س چگونه وفات کردند کد خبر ۴۹۷۱۷۵ تاریخ انتشار ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰ ۵۱ - 04 May 2015 در شرایط کنونی اگر بانوان جوامع اسلامی سیره عملی و اوصاف اخلاقی شیرزن کربلا حضرت زینب س را الگو و اسوه خود قرار دهند روزبه روز ارزشها و فضایل آنان شکوفاتر خواهد شد به گزارش ایسنتکذیب حمله خمپارهای به مرقد حضرت «زینب»(س)
تکذیب حمله خمپارهای به مرقد حضرت زینب س منابع آگاه سوری انتشار خبر حمله خمپارهای گروههای تروریستی تکفیری به مرقد حضرت زینب س در آستانه وفات آن حضرت را تکذیب کردند به گزارش نامه نیوز این روزها دمشق پایتخت سوریه و به ویژه مناطق جنوبی آن که منطقه زینبیه و مرقد مطهر حضحمله خمپارهای به مرقد حضرت «زینب»(س) تکذیب شد
حمله خمپارهای به مرقد حضرت زینب س تکذیب شدمنابع آگاه سوری انتشار خبر حمله خمپارهای گروههای تروریستی تکفیری به مرقد حضرت زینب س در آستانه وفات آن حضرت را تکذیب کردند به گزارش خبرگزاری فارس این روزها دمشق پایتخت سوریه و به ویژه مناطق جنوبی آن که منطقه «زینبیه»همزمان با سالروز وفات حضرت زینب(س) پاسداشت شهدای افغانستانی مدافع حرم برگزار میشود
همزمان با سالروز وفات حضرت زینب س پاسداشت شهدای افغانستانی مدافع حرم برگزار میشوداجتماع حمایت از مدافعان حرم بار دیگر به مناسبت شهادت حضرت زینب س تحت عنوان پاسداشت شهدای افغانستانی مدافع حرم در مهدیه بزرگ تهران برگزار میشود به گزارش گروه حاسه و مقاومت خبرگزاری فارس اجتماع بشخصیت حضرت زینب(س)، از تولد تا وفات/ سخنرانی رحیم پور ازغدی
فیلم شخصیت حضرت زینب س از تولد تا وفات سخنرانی رحیم پور ازغدی شناسهٔ خبر 2566815 - دوشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰ ۱۱ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی دریافت 29 MB اگر حضرت زینب مسائل بعد عاشورا را مدیریت نمی کردند حتی امام سجاد ع هم از دست رفته بود به گزارش خبرگزا- قم در سالروز وفات بانوی صبر و استقامت حضرت زینب کبری غرق در عزا و ماتم است
قم در سالروز وفات بانوی صبر و استقامت حضرت زینب کبری غرق در عزا و ماتم است قم - ایرنا - شهر مقدس قم در سالروز وفات بانوی صبر و استقامت روای راستین نهضت عاشورا حضرت زینب کبری س یکپارچه سیاهپوش و غرق در عزا و ماتم است به گزارش ایرنا عاشقان و شیفتگان خاندان عصمت وطهارت ع دیشحجتالاسلام مهدی طباطبایی: ماجرای عبری صحبت کردن حضرت زینب(س) با زن نصرانی
حجتالاسلام مهدی طباطبایی ماجرای عبری صحبت کردن حضرت زینب س با زن نصرانیاین استاد اخلاق گفت زینب کبری س در مسیر اسارت کاروان یزید با زنی نصرانی برخورد کرد که به عربی مسلط نبود ایشان به زبان عبری با زن نصرانی صحبت کرد و از حضرت مریم س و عیسی بن مریم ع گفت به طوری که زن نصراشعر آیتالله صافی در وصف حضرت زینب(س) |اخبار ایران و جهان
شعر آیتالله صافی در وصف حضرت زینب س یکی از مراجع عظام تقلید در یادداشتی به مناسبت وفات حضرت زینب س گفت در دنیای کنونی مردان و بانوان همه به فراگرفتن درس در مکتب بزرگ حضرت زینب کبری علیهاالسلام و احقاق حق و پیامهای حیات و سیره آن حضرت نیازمندند کد خبر ۴۹۷۲۰۳ تاریخ انتشارحضرت زینب(س) چگونه وفات کردند؟
حضرت زینب س چگونه وفات کردند در شرایط کنونی اگر بانوان جوامع اسلامی سیره عملی و اوصاف اخلاقی شیرزن کربلا حضرت زینب س را الگو و اسوه خود قرار دهند روزبه روز ارزشها و فضایل آنان شکوفاتر خواهد شد به گزارش فرهنگ نیوز پانزدهمین روز از ماه رجب سال ۶۲ هجری مصادف است با سالروز ش-
گوناگون
پربازدیدترینها