واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نویسنده عرب: پیشنهاد مذاکرات صلح در ریاض راهگشای بحران یمن نخواهد بود تهران - ایرنا - عبدالباری عطوان نویسنده و روزنامه نگار برجسته جهان عرب در مقاله ای در پایگاه خبری رای الیوم نوشت: پیشنهاد انجام مذاکرات صلح یمن در ریاض و شروط ارایه شده برای انجام این گفت وگوها، برای حل بحران یمن راهگشا نخواهد بود.
وی در این مقاله افزود: حمله نظامی عربستان به یمن، یکماهه شد، بی آنکه بتواند اهداف اعلام شده خود را محقق کند. عبدربه منصور هادی رییس جمهوری مستعفی و فراری یمن همچنان در تبعیدگاه مجلل خود در عربستان به سر می برد و امیدها به معاون وی خالد بحاح برای ایفای نقش نهایی به عنوان یک چهره کاریزماتیک همچنان کمرنگ است، مهمتر از همه جنبش مردمی انصارلله همچنان به پیشروی خود در استانهای جنوبی یمن ادامه می دهد و جبهه جنگ جدیدی در مرزهای یمن و عربستان گشوده و جنگ نیز روز به روز به سمت فرسایشی شدن پیشتر می رود.
احمد العسیری سخنگوی "عملیات طوفان قاطعیت" دیگر در کنفرانسهای مطبوعاتی خود خبر جدیدی از تحقق اهداف تعیین شده و "عملیات بازآفرینی امید" نمی دهد. عملیات بازآفرینی امید قرار بود در مرحله پس از حمله نظامی علیه یمن آغاز شود، ولی هنوز آغاز نشده، یا اگر هم شده نتوانسته برای یمنی ها، عربستانیها یا همپیمانان آنها امیدی واقعی ایجاد کند. اوضاع انسانی در یمن رو به بحران است و برنامه جهانی کمک رسانی سازمان ملل نیز از امدادرسانی بازمانده، زیرا خودروهایشان سوخت ندارند تا بتوانند کالاهای اساسی مورد نیاز 25 میلیون یمنی را به آنها برساند.
اکنون یمن به لطف بمباران هوایی گسترده عربستان، به زندان بزرگی تبدیل شده، زیرا فرودگاهها از کار افتاده اند و گذرگاههای مرزی هم ناامن و تعطیل شده اند، برق نیست و آب هم قطع است، پول یمن ارزش خود را از دست داده و حتی اگر از دست نداده باشد، هم به کار نمی آید، چون وارداتی انجام نمی شود و کالایی هم برای خرید وجود ندارد.
قبلا امیدهای برای پایان دادن به جنگ و دستیابی به صلح از طریق یک راه حل سیاسی وجود داشت، ولی ظاهرا تمام اخبار منتشر شده در این باره چیزی جز گمانه زنی های رسانه ای نبوده است.
بیانیه پایانی نشست وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در ریاض تمام این امیدها را برباد داد، زیرا این بیانیه شروطی برای انجام این گفت وگوها مطرح کرده بود که پذیرفتن آنها از جانب گروههای فعال یمنی به ویژه جنبش انصارلله بسیار مشکل به نظر می رسد .
این بیانیه شرط گفت وگوها، میزبانی ریاض و نظارت کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس عنوان و تلویحا هر تلاش دیگری در هر جای دیگر برای حل بحران یمن را محکوم به شکست اعلام کرده است.
عربستان خود یکی از طرفهای درگیر در نزاع جاری در یمن است، بنابراین انتخاب ریاض به عنوان میزبان گفت و گوها، به معنای حکم بازداشت دیگر گروههای درگیر است، نه دعوت از آنان برای شرکت در گفت وگو یا مذاکره .
اگر دعوت به ریاض پیش از حمله نظامی صورت می گرفت، باز قابل قبول بود، ولی اکنون و پس از این همه بمباران و خسارتهای مادی و تلفات انسانی، این دعوت ریاض از سوی برخی گروههای تاثیرگذار و نقش آفرین در حل بحران، به دعوت به تسلیم و ارایه چکی سفید امضا به سعودیها و پذیرش رسمی شکست و رفتن زیربار شروط تحمیلی آنها تعبیر می شود .
عطوان افزود: از سوی دیگر واقعیت این است که یمن عضو شورای همکاری خلیج فارس نیست تا اعضای این شورا بتوانند برای گفت وگوهای حل بحران این کشور شرط تعیین کرده و اعلام کنند که مذاکرات صلح فقط باید در چارچوب کشورهای عضو این شورا صورت گیرد.
اگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس می خواستند از جایگاه "قیم یمن" اعمال نقش کنند، باید باید در طول سالهای قبل هم به وظیفه خود به عنوان قیم در قبال این کشور عمل می کردند و با صرف دهها میلیارد دلار برای از بین بردن فقر و بدبختی از این کشور، برای جوانان یمنی فرصتهای شغلی ایجاد و نرخ بیکاری بالای 60 درصد را کاهش می دادند.
شاید برخی اصرار وزرای خارجه عضو شورای همکاری خلیج فارس برای اشراف و نظارت بر حل بحران یمن و ترسیم آینده این کشور را با اقدام این شورا در انتقال مسالمت آمیز قدرت از علی عبدالله صالح به منصور هادی مرتبط بدانند، ولی باید گفت که این اقدام آنان با بدست گرفتن قدرت توسط جنبش انصارالله و بازداشت منصور هادی و نیز حملات نظامی عربستان بی اثر شد .
به نظر می رسد، حل بحران یمن و دستیابی به راه حلی سیاسی از طریق تحکم و دستور دادن و تحمیل کردن دیدگاههای خاص، امری ناشدنی است و تنها دستاورد این رویکرد پیچیده تر کردن اوضاع و مشکل تر کردن کار در یمن است. این نگرش فرصتهای دستیابی به راه حلی سیاسی در این کشور را تقریبا از بین می برد .
واقعیت این است که عملیات نظامی عربستان علیه یمن تحت عنوان طوفان قاطعیت باید فورا متوقف شود و این طوفان به "طوفان صلح" تبدیل شده و امید و ثبات و امنیت و حداقل هایی از زندگی را برای 25میلیون یمنی به بار آورد. دو سوم جمعیت یمن هم در خارج از این کشور زندگی می کنند و امروز حتی از دیدار سالانه خانواده های خود در تعطیلات نیز محروم شده اند.
عطوان اضافه کرد: با گسترش بحران انسانی در یمن، دیدگاه یمنی ها نسبت به این عملیات نظامی خصمانه تر می شود و اوضاع را به نفع جنبش انصارلله تغییر می دهد، بد نیست یادآوری کنیم که حتی در سازمان ملل نیز صداهایی از ارتکاب جرایم جنگی در یمن سخن می گویند، مساله ای که در صورت طرح، می تواند شنونده هم داشته باشد، زیرا موشکها و بمبهای عربستان تنها به کوه و بیابان اصابت نمی کنند، بلکه بر بدن و جان مردم یمن فرو می ریزند و تصاویر آنها در شبکه های اجتماعی همچنان دست بدست می شود و تبلیغات رسانه های کشورهای موسوم به ائتلاف عربی را بی اثر می کند.
خاورم6002**1651
13/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]