واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۵:۴۶ق.ظ)
جام جم: اصول اخلاقي حضور در فضاي مجازي موج -
به گزارش خبرگزاري موج، «اصول اخلاقي حضور در فضاي مجازي»عنوان يادداشت روز روزنامه جام جم است که در آن مي خوانيد؛
رعايت اخلاق در زندگي و ارتباطات اجتماعي ضرورت انساني زيستن است. اخلاق اجتماعي موجب قابل تحمل شدن تزاحمات و اصطکاک هاي اجتناب ناپذير زندگي مدرن مي شود؛ وگرنه انباشت برخوردها و اختلاف ها، زندگي در فضاي جديد را غيرقابل تحمل مي کند. اين اخلاق منحصر به فضاي واقعي و زندگي اول نيست بلکه در زندگي دوم و فضاي مجازي نيز مورد نياز است و نمي توان از آن غفلت کرد.
اين روزها که بنا به نوعي تاخر و عقب ماندگي اخلاقي در فضاي مجازي شاهد بسياري از ناهنجاري ها و حتي بزهکاري ها هستيم، ضروري است کمي درباره اخلاق درفضاي مجازي بينديشيم.
در اين نوشتار برخي از اين آموزه هاي اخلاقي را مرور مي کنيم.
1ـ ضرورتي ندارد در همه گروه هاي شبکه هاي تلفن همراه عضو باشيد و خود را موظف به ديدن و مطالب پست ها بدانيد. فقط در گروه هايي عضو باشيد که تبادل اطلاعات در آن با زندگي و حرفه شما مرتبط باشد. در غير اين صورت وقت وزمان شما به شدت تلف مي شود و نوعي اعتياد در خواندن مطالب بيهوده اين شبکه ها پيدا مي کنيد.
2 ـ فضاي مجازي براي بحث هاي جدي مناسب نيست، از اين رو هيچ گاه درباره مسائل مهم اعتقادي، سياسي و فکري چت نکنيد. اين ديالوگ و گفت وگو ها نيازمند گفت وگوي رو در رو و حضوري است.
3 ـ هر چيزي را که مي خوانيد و مي پسنديد فورا به اشتراک نگذاريد و درباره صحت و منبع آن تحقيق کنيد. مطالعات انجام شده نشان مي دهد بسياري از مطلب منتشر شده در اين شبکه ها از اساس غيرواقعي يا ترکيبي از راست و دروغ است. درباره صحت و سقم اين مطالب نيز مشاجره نکنيد.
4 ـ فکاهي و طنز و شوخي و جوک در فضاي مجازي موجب انبساط خاطر و تمدد اعصاب مي شود اما در اين فضا فقط دنبال اين دست مطالب نباشيد. در ضمن به هر قيمتي نبايد خنديد برخي از اين مطالب توهين مستقيم و بي شرمانه به اعتقادات و ارزش هاي انساني و ديني و قومي است. از گروه هايي که اين حد و مرزها را رعايت نمي کنند خارج شويد.
5 ـ وقتي گروهي را ايجاد مي کنيد از ابتدا هدف و کارکرد ايجاد گروه را مشخص کنيد. گروه هايي که از هر دري سخني مي گويند غالبا به بي راهه کشيده مي شوند. اگر گروه ها کارکرد خاصي داشته باشند مفيد خواهند بود مثلا تصور کنيد گروهي ايجاد شود که خانواده ها در آن در خصوص مقاصد گردشگري در تعطيلات آخر هفته به تبادل اطلاعات بپردازند. اين گروه حتما مفيد و پايدار خواهد ماند.
6 ـ در شبکه هاي اجتماعي و موبايلي به افرادي که نمي شناسيد اعتماد نکنيد و آنها را به دوستي نپذيريد و در گروه ها عضو نکنيد. به مشخصات و عکس هاي پروفايل ها اعتماد نکنيد. بهتر است در گروه ها همه تقريبا هويت هم را بشناسند.
7 ـ وقت معين و محدودي را براي حضور در اين شبکه ها اختصاص دهيد. از وقت هاي مرده و موازي براي اين کار استفاده کنيد مانند صف نانوايي، نوبت سلماني، داخل تاکسي و اتوبوس و مترو و مطب پزشکان و... حتي المقدور در فضايي که ديگران مي توانند با شما حضوري صحبت کنند موبايل خود را به کناري نهيد مانند محيط خانواده... اين کار به تمرين و ممارست نياز دارد.
8 ـ دليلي ندارد در باره همه مطالب اين شبکه ها اظهار نظر و قضاوت کنيد. گاهي فقط تماشاچي باشيد و آنها را جدي نگيريد و سعي در ارشاد يا توبيخ منتشر کننده نداشته نباشيد.
9 ـ بطور نسبي ظرفيت و فضاي فکري و تربيتي و اجتماعي مخاطب را در انتشار مطالب در نظر بگيريد. شايد انتشار يک جوک براي شما عادي باشد اما براي برخي اعضاي گروه کاملا توهين تلقي شود.
10 ـ در انتشار مطالب سعي کنيد بين شخصيت واقعي شما و محتواي مطالب ارتباط باشد و نبايد ديگران بواسطه مطالب منتشر شده از جانب شما درباره شما قضاوت غلط و اشتباه کنند. در نظر بگيريد مجموعه مطالبي که در فضاي مجازي منتشر مي کنيد قطعات پازلي هستند که تصوير شما را در ذهن ديگران مي سازد.
نويسنده: دکتر امير دبيري مهر
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]