تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 5 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):اگر مردم تعقل می کردند و مرگ را تصور می کردند، دنيا ويرانه مى‏شد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

بهترین وکیل تهران

دانلود رمان

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

خرید یخچال خارجی

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

سلامتی راحت به دست نمی آید

حرف آخر

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

کپسول پرگابالین

خوب موزیک

کرکره برقی تبریز

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

سایت ایمالز

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1812627342




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- بازنگری در رویکردها به تولید آمار و اطلاعات


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بازنگری در رویکردها به تولید آمار و اطلاعات محمدرضا دهقان پور دبیر شورای سیاست گذاری هفته نامه اقتصاد کرمان در یادداشت شماره 11 این هفته نامه بر لزوم بازنگری در رویکردها به تولید آمار و اطلاعات تاکید کرد.


اهمیت و ضرورت بانک اطلاعات و آمار اقتصادی جامع، منطقی و علمی به قدری برای همگان به خصوص برنامه ریزان و کارشناسان اقتصادی واضح و مبرهن است که دیگر نیازی به تاکید مجدد بر آن نیست. قاعدتا بدون یک بانک اطلاعات و آمار قابل اعتماد، نمی توان برنامه های منطبق با واقعیت ارایه کرد و شاید یکی از دلایل عدم توفیق برنامه های توسعه ی استان کرمان را بتوان فقدان این چنین بانکی دانست، چرا که وقتی اطلاعات دقیقی از وضعیت موجود نداشته باشیم، تعریف گام های مختلف برای رسیدن به اهداف مشخص، تقریبا غیر ممکن خواهد بود!
با این وجود سوال جدی این است، چرا علیرغم این تاکیدها و تاییدها، اقدامی اساسی در این خصوص انجام نگرفته است؟ که البته پرداختن به این سوال موضوع مورد بحث نیست، ولی به هرحال بایستی از مسئولین ذی ربط این مقوله را مطالبه کرد و برای از بین بردن این خلاء، تلاش جدی کرد.
اما بحثی که بدان خواهیم پرداخت نحوه ی مواجهه و چگونگی تحلیل اطلاعات و آمار گردآوری شده می باشد.
متاسفانه سال هاست که رویه ی مشخص و تقریبا معیوبی در سیستم آماری کشور و به تبع آن استان کرمان وجود دارد. این روش از سنوات گذشته به ارث گذاشته شده است و حتی با وجودی که بسیاری از این آمار و اطلاعات گردآوری شده، ناکافی و بعضا ناقص اند، تحلیل های نادرستی از آن استخراج شده و اشاعه می یابد.
یکی از روش های معمول گردآوری اطلاعات و آمار در شرایط کنونی، اجرای طرح های سرشماری می باشند که در یک دهه ی گذشته، هر پنج سال یکبار انجام می شود. یکسری پرسش نامه ی از قبل طراحی شده در اختیار مامورین سرشماری قرار گرفته و نتایج حاصل از آن در آمارنامه ها نشر می یابد. روش دیگر، نمونه برداری از جامعه ای محدود و تعمیم آن به کل جامعه می باشد.
در اینجا قصد تحلیل روش های تهیه آمار و اطلاعات را نداریم و فقط به طور مثال به برخی روش های آن اشاره شد، مهم محتوایی است که از درون آن استخراج می گردد.
برای تشریح دقیق تر موضوع به طرح چند مثال می پردازیم.
در نتیجه ی سرشماری سال 1390 در استان کرمان مشخص می گردد که میزان مصرف آب در بخش کشاورزی استان به گونه ای بوده است که بهره وری یک متر مکعب آب در استان از متوسط کشور بالاتر است. این رقم در استان حدود 600 تومان و در کشور حدود 580 تومان می باشد. نشان دادن این وضعیت در پاره ای اوقات باعث شده است مسئولین ذیربط در استان کرمان، مدیریت خود را در بحث آب مطلوب ارزیابی کرده و به تصور اینکه از میانگین کشور بالاتر هستند، دین خود را ادا شده بدانند. اما اگر نگاه تحلیلی به همین موضوع ساده بیندازیم به واقعیتی دردناک خواهیم رسید. چرا که شاید متوسط بهره وری آب در بخش کشاورزی استان بیشتر از متوسط کشوری باشد اما این قیاس درست نیست! چون به ازای حدود 7 میلیارد مترمکعب آبی که در بخش کشاورزی مصرف می شود حدود 6 میلیون تن محصول زراعی و باغی تولید می شود. یعنی به ازای هر مترمکعب آب کمتر از یک کیلوگرم محصول تولید می کنیم که قاعدتاً هزینه ی آب آن نیز تأمین نمی شود. از طرف دیگر حدود 7 درصد مصرف آب کشور در استان کرمان اتفاق می افتد که از این مقدار حدود 93 درصد در بخش کشاورزی، 6 درصد در بخش شرب و یک درصد در بخش صنعت مصرف می شود. در واقع می توان گفت حدود 7 درصد از منابع آب کشور در بخش کشاورزی استان کرمان مصرف می شود اما کل سهم استان از تولید ناخالص داخلی بدون نفت کشور تنها 2.6 درصد است. به عبارت دیگر بخش کشاورزی استان کرمان، مایه ی ارزشمند حیات یعنی آب را که امروز با بحران جدی نیز مواجه شده است را می بلعد و چندان تاثیری بر تولید ناخالص داخلی هم نمی گذارد چرا که سهم بخش کشاورزی از کل تولید استان به 22 درصد هم نمی رسد! و متأسفانه به جای اتخاذ راهکار جدی برای حل این بحران، رو به اجرای طرح هایی می آوریم که تنها هزینه های اقتصادی و اجتماعی را بالا می برد و کمکی به حل این بحران نمی کند.
نکته دیگر اینکه براساس گزارش وزارت نیرو در فروردین ماه 1393، در برخی کشورهای جهان قیمت هر مترمکعب آب از 4 دلار هم تجاوز می کند، به طور مثال قیمت هر مترمکعب آب در اروپا و استرالیا 3.14 دلار، در کانادا 1.92 دلار، در ترکیه 1.36 دلار، در دانمارک 4.32 دلار و در فرانسه حدود 3.24 دلار می باشد. حال اگر فرض کنیم قرار باشد قیمت واقعی آب در ایران به طور متوسط حدود 2 دلار به ازای هر مترمکعب باشد و هر دلار حدود 3000 تومان فرض شود، نتایج نشان می دهد که میزان هزینه ی مصرف آب در بخش کشاورزی از مقدار تولید این بخش در استان و کشور به قدری فراتر می رود!. این بدان معناست که واقعی شدن قیمت آب مساوی است با منفی شدن تراز بخش کشاورزی بدون احتساب سایر عوامل (سم، کود، ماشین آلات، نیروی انسانی و امثالهم).
در بحث برق موضوع جالب تر نیز می شود. در آمارنامه ها آمده است که 40 درصد از انرژی برق استان صرف بخش کشاورزی می شود. یعنی چیزی حدود 8 هزار میلیارد تومان، اما کل ارزش افزوده این بخش از 3 هزار و 600 میلیارد تجاوز نمی کند، در واقع بدون در نظر گرفتن سایر عوامل تولید، تنها بالحاظ هزینه ی برق در بخش کشاورزی می توان به بیلان منفی 4 هزار و 400 میلیارد تومان اشاره کرد. دو نکته را در این خصوص باید مد نظر قرار داد، یکی اینکه قیمت تمام شده ی هر کیلووات ساعت برق حدود 650 تومان می باشد که با رقم هر کیلووات ساعت 16 تومان به کشاورزی اعطا می شود. نکته ی دیگر اینکه هم اکنون استان کرمان حدود 490 مگاوات ساعت بیلان منفی در برق دارد، ضمن اینکه برای بهره برداری از واحدها صنعتی راه اندازی شده در استان در سال های 1394 و 1395 حداقل 3100 مگاوات ساعت برق دیگر مورد نیاز است یا به نقل استاندار کرمان در حال حاضر استان کرمان نیازمند 5 هزار مگاوات ساعت برق می باشد. تنها راهکار متصور برای این مشکل هم، راه اندازی نیروگاه های جدید به هر قیمتی می باشد که نیاز به تأمل دارد!
مثال دیگر پیرامون سوء تعبیر یا سوء استفاده از این آمارهای ناصحیح، مربوط به اعلان نرخ های بیکاری غیر قابل باور می باشد. همانطور که قبلا اشاره شد یکی از روش های گردآوری آمار و اطلاعات استفاده از نمونه های کوچک و تعمیم آن به کل جامعه می باشد. اگر به سالنامه ی آماری سال 1390 استان کرمان مراجعه و نسبت جمعیت بیکار به جمعیت فعال که نشان دهنده ی نرخ بیکاری هست، را اندازه گیری نمائیم، به رقم نرخ بیکاری 18.1 درصد در سال 1390 خواهیم رسید که متأسفانه به دلایل نامعلومی این رقم در سال نامه ی مذکور 12.1 درصد قید شده است! از طرف دیگر متولیان این بحث در دو سال اخیر با نمونه برداری های کوچکی که انجام داده اند این رقم را کمتر از 7 درصد اعلام می کنند و از این بابت نیز خرسندند. در صورتی که این سیگنال های غلط به قیمت به خطا رفتن برنامه ها و برنامه ریزی ها در جامعه تمام خواهد شد. اگر بدانیم که در جامعه همیشه افرادی به عنوان بیکاران ارادی وجود دارند که به میل و اراده خود، تمایل به کار کردن ندارند، خواهیم دریافت که نرخ بیکاری 5 تا 7 درصد، نرخ بیکاری ایده آل خواهد بود. یعنی به نقطه ای خواهیم رسیده ایم که دیگر متقاضی کار وجود ندارد! عدم تخصص باعث می شود که با یک تصور غلط و آن هم رساندن نرخ بیکاری به رقم صفر درصد، اطلاعات و آماری را در استان کرمان نشر دهیم که مسئولین تصمیم گیر را دچار خطا کند. در صورتی که در شرایط کنونی حداقل در هر خانواده یک یا دو فرد متقاضی کار خواهیم یافت که متأسفانه این وضعیت در شهرستان های جنوبی به غایت بدتر است.مثال های بسیار دیگری نیز می توان در این حوزه زد که از حوصله ی این بحث خارج می باشد. در اینجا تنها به دنبال طرح این نکته بودیم که تا نظام آمار و اطلاعات استان کرمان اصلاح نشود و تحلیل های مترتب بر آن موشکافانه، علمی، دقیق و منطقی انجام نشود، هیچ گاه نمی توان در جهت بهبود شرایط حرکت کرد. باید از تجارب و اشکالات گذشته درس گرفت و به هیچ عنوان سعی در تکرار آن ها نکنیم. چرا که نتیجه ای جز افزایش هزینه های اقتصادی و اجتماعی و همچنین نارضایتی جامعه ندارد. در شرایط فعلی در استان کرمان به یک بانک اطلاعات و آمار مهندسی شده نیاز داریم که با کمک آن بتوان تصمیم گرفت که یک واحد سرمایه گذاری را در کدام بخش و زیر بخش باید سرمایه گذاری کرد که بالاترین نرخ رشد اقتصادی، میزان اشتغالزایی و رفاه را به دنبال داشته باشد.
به طور مثال این بانک آمار باید نشان دهد یک واحد سرمایه گذاری در کدام زیر بخش پسته ی بخش کشاورزی باید انجام شود که موجب حصول رشد اقتصادی بیشتری گردد، برخی از زیربخش های کشاورزی عبارتند از: آموزش نیروی انسانی، تأمین نهادها، ارتقاء و یا انتقال تکنولوژی، حمل و نقل، و غیره. یعنی با کمک آمار و اطلاعات باید دقیقاً مشخص شود که یک واحد سرمایه گذاری در عوامل یاد شده، چقدر بر تولید پسته و به تبع آن بر رشد اقتصادی تاثیرگذار خواهد بود! تهیه و راه اندازی چنین بانک اطلاعات و آماری چندان مشکل نیست و تنها به یک تغییر نگرش و عزم جدی نیازمند است.
3028



07/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن