تبلیغات
تبلیغات متنی
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راهاندازی کسبوکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وبسایت
بهترین دکتر پروتز سینه در تهران
محبوبترینها
بهترین ماساژورهای برقی برای دیسک کمر در بازار ایران
بهترین ماساژورهای برقی برای دیسک کمر در بازار ایران
آفریقای جنوبی چگونه کشوری است؟
بهترین فروشگاه اینترنتی خرید کتاب زبان آلمانی: پیک زبان
با این روش ساده، فروش خود را چند برابر کنید (تستشده و 100٪ عملی)
سفر به بالی؛ جزیرهای که هرگز فراموش نخواهید کرد!
از بلیط تا تماشا؛ همه چیز درباره جشنواره فجر 1403
دلایل ممنوعیت استفاده از ظروف گیاهی در برخی کشورها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
خصوصیات نگین و سنگ های قیمتی از نگاه اسلام
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1860744375
![نمایش مجدد: - بازنگری در رویکردها به تولید آمار و اطلاعات refresh](https://vazeh.com/images/refresh.gif)
- بازنگری در رویکردها به تولید آمار و اطلاعات
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بازنگری در رویکردها به تولید آمار و اطلاعات محمدرضا دهقان پور دبیر شورای سیاست گذاری هفته نامه اقتصاد کرمان در یادداشت شماره 11 این هفته نامه بر لزوم بازنگری در رویکردها به تولید آمار و اطلاعات تاکید کرد.
![بازنگری در رویکردها به تولید آمار و اطلاعات](http://img7.irna.ir/1394/13940207/81587357/81587357-6415978.jpg)
اهمیت و ضرورت بانک اطلاعات و آمار اقتصادی جامع، منطقی و علمی به قدری برای همگان به خصوص برنامه ریزان و کارشناسان اقتصادی واضح و مبرهن است که دیگر نیازی به تاکید مجدد بر آن نیست. قاعدتا بدون یک بانک اطلاعات و آمار قابل اعتماد، نمی توان برنامه های منطبق با واقعیت ارایه کرد و شاید یکی از دلایل عدم توفیق برنامه های توسعه ی استان کرمان را بتوان فقدان این چنین بانکی دانست، چرا که وقتی اطلاعات دقیقی از وضعیت موجود نداشته باشیم، تعریف گام های مختلف برای رسیدن به اهداف مشخص، تقریبا غیر ممکن خواهد بود!
با این وجود سوال جدی این است، چرا علیرغم این تاکیدها و تاییدها، اقدامی اساسی در این خصوص انجام نگرفته است؟ که البته پرداختن به این سوال موضوع مورد بحث نیست، ولی به هرحال بایستی از مسئولین ذی ربط این مقوله را مطالبه کرد و برای از بین بردن این خلاء، تلاش جدی کرد.
اما بحثی که بدان خواهیم پرداخت نحوه ی مواجهه و چگونگی تحلیل اطلاعات و آمار گردآوری شده می باشد.
متاسفانه سال هاست که رویه ی مشخص و تقریبا معیوبی در سیستم آماری کشور و به تبع آن استان کرمان وجود دارد. این روش از سنوات گذشته به ارث گذاشته شده است و حتی با وجودی که بسیاری از این آمار و اطلاعات گردآوری شده، ناکافی و بعضا ناقص اند، تحلیل های نادرستی از آن استخراج شده و اشاعه می یابد.
یکی از روش های معمول گردآوری اطلاعات و آمار در شرایط کنونی، اجرای طرح های سرشماری می باشند که در یک دهه ی گذشته، هر پنج سال یکبار انجام می شود. یکسری پرسش نامه ی از قبل طراحی شده در اختیار مامورین سرشماری قرار گرفته و نتایج حاصل از آن در آمارنامه ها نشر می یابد. روش دیگر، نمونه برداری از جامعه ای محدود و تعمیم آن به کل جامعه می باشد.
در اینجا قصد تحلیل روش های تهیه آمار و اطلاعات را نداریم و فقط به طور مثال به برخی روش های آن اشاره شد، مهم محتوایی است که از درون آن استخراج می گردد.
برای تشریح دقیق تر موضوع به طرح چند مثال می پردازیم.
در نتیجه ی سرشماری سال 1390 در استان کرمان مشخص می گردد که میزان مصرف آب در بخش کشاورزی استان به گونه ای بوده است که بهره وری یک متر مکعب آب در استان از متوسط کشور بالاتر است. این رقم در استان حدود 600 تومان و در کشور حدود 580 تومان می باشد. نشان دادن این وضعیت در پاره ای اوقات باعث شده است مسئولین ذیربط در استان کرمان، مدیریت خود را در بحث آب مطلوب ارزیابی کرده و به تصور اینکه از میانگین کشور بالاتر هستند، دین خود را ادا شده بدانند. اما اگر نگاه تحلیلی به همین موضوع ساده بیندازیم به واقعیتی دردناک خواهیم رسید. چرا که شاید متوسط بهره وری آب در بخش کشاورزی استان بیشتر از متوسط کشوری باشد اما این قیاس درست نیست! چون به ازای حدود 7 میلیارد مترمکعب آبی که در بخش کشاورزی مصرف می شود حدود 6 میلیون تن محصول زراعی و باغی تولید می شود. یعنی به ازای هر مترمکعب آب کمتر از یک کیلوگرم محصول تولید می کنیم که قاعدتاً هزینه ی آب آن نیز تأمین نمی شود. از طرف دیگر حدود 7 درصد مصرف آب کشور در استان کرمان اتفاق می افتد که از این مقدار حدود 93 درصد در بخش کشاورزی، 6 درصد در بخش شرب و یک درصد در بخش صنعت مصرف می شود. در واقع می توان گفت حدود 7 درصد از منابع آب کشور در بخش کشاورزی استان کرمان مصرف می شود اما کل سهم استان از تولید ناخالص داخلی بدون نفت کشور تنها 2.6 درصد است. به عبارت دیگر بخش کشاورزی استان کرمان، مایه ی ارزشمند حیات یعنی آب را که امروز با بحران جدی نیز مواجه شده است را می بلعد و چندان تاثیری بر تولید ناخالص داخلی هم نمی گذارد چرا که سهم بخش کشاورزی از کل تولید استان به 22 درصد هم نمی رسد! و متأسفانه به جای اتخاذ راهکار جدی برای حل این بحران، رو به اجرای طرح هایی می آوریم که تنها هزینه های اقتصادی و اجتماعی را بالا می برد و کمکی به حل این بحران نمی کند.
نکته دیگر اینکه براساس گزارش وزارت نیرو در فروردین ماه 1393، در برخی کشورهای جهان قیمت هر مترمکعب آب از 4 دلار هم تجاوز می کند، به طور مثال قیمت هر مترمکعب آب در اروپا و استرالیا 3.14 دلار، در کانادا 1.92 دلار، در ترکیه 1.36 دلار، در دانمارک 4.32 دلار و در فرانسه حدود 3.24 دلار می باشد. حال اگر فرض کنیم قرار باشد قیمت واقعی آب در ایران به طور متوسط حدود 2 دلار به ازای هر مترمکعب باشد و هر دلار حدود 3000 تومان فرض شود، نتایج نشان می دهد که میزان هزینه ی مصرف آب در بخش کشاورزی از مقدار تولید این بخش در استان و کشور به قدری فراتر می رود!. این بدان معناست که واقعی شدن قیمت آب مساوی است با منفی شدن تراز بخش کشاورزی بدون احتساب سایر عوامل (سم، کود، ماشین آلات، نیروی انسانی و امثالهم).
در بحث برق موضوع جالب تر نیز می شود. در آمارنامه ها آمده است که 40 درصد از انرژی برق استان صرف بخش کشاورزی می شود. یعنی چیزی حدود 8 هزار میلیارد تومان، اما کل ارزش افزوده این بخش از 3 هزار و 600 میلیارد تجاوز نمی کند، در واقع بدون در نظر گرفتن سایر عوامل تولید، تنها بالحاظ هزینه ی برق در بخش کشاورزی می توان به بیلان منفی 4 هزار و 400 میلیارد تومان اشاره کرد. دو نکته را در این خصوص باید مد نظر قرار داد، یکی اینکه قیمت تمام شده ی هر کیلووات ساعت برق حدود 650 تومان می باشد که با رقم هر کیلووات ساعت 16 تومان به کشاورزی اعطا می شود. نکته ی دیگر اینکه هم اکنون استان کرمان حدود 490 مگاوات ساعت بیلان منفی در برق دارد، ضمن اینکه برای بهره برداری از واحدها صنعتی راه اندازی شده در استان در سال های 1394 و 1395 حداقل 3100 مگاوات ساعت برق دیگر مورد نیاز است یا به نقل استاندار کرمان در حال حاضر استان کرمان نیازمند 5 هزار مگاوات ساعت برق می باشد. تنها راهکار متصور برای این مشکل هم، راه اندازی نیروگاه های جدید به هر قیمتی می باشد که نیاز به تأمل دارد!
مثال دیگر پیرامون سوء تعبیر یا سوء استفاده از این آمارهای ناصحیح، مربوط به اعلان نرخ های بیکاری غیر قابل باور می باشد. همانطور که قبلا اشاره شد یکی از روش های گردآوری آمار و اطلاعات استفاده از نمونه های کوچک و تعمیم آن به کل جامعه می باشد. اگر به سالنامه ی آماری سال 1390 استان کرمان مراجعه و نسبت جمعیت بیکار به جمعیت فعال که نشان دهنده ی نرخ بیکاری هست، را اندازه گیری نمائیم، به رقم نرخ بیکاری 18.1 درصد در سال 1390 خواهیم رسید که متأسفانه به دلایل نامعلومی این رقم در سال نامه ی مذکور 12.1 درصد قید شده است! از طرف دیگر متولیان این بحث در دو سال اخیر با نمونه برداری های کوچکی که انجام داده اند این رقم را کمتر از 7 درصد اعلام می کنند و از این بابت نیز خرسندند. در صورتی که این سیگنال های غلط به قیمت به خطا رفتن برنامه ها و برنامه ریزی ها در جامعه تمام خواهد شد. اگر بدانیم که در جامعه همیشه افرادی به عنوان بیکاران ارادی وجود دارند که به میل و اراده خود، تمایل به کار کردن ندارند، خواهیم دریافت که نرخ بیکاری 5 تا 7 درصد، نرخ بیکاری ایده آل خواهد بود. یعنی به نقطه ای خواهیم رسیده ایم که دیگر متقاضی کار وجود ندارد! عدم تخصص باعث می شود که با یک تصور غلط و آن هم رساندن نرخ بیکاری به رقم صفر درصد، اطلاعات و آماری را در استان کرمان نشر دهیم که مسئولین تصمیم گیر را دچار خطا کند. در صورتی که در شرایط کنونی حداقل در هر خانواده یک یا دو فرد متقاضی کار خواهیم یافت که متأسفانه این وضعیت در شهرستان های جنوبی به غایت بدتر است.مثال های بسیار دیگری نیز می توان در این حوزه زد که از حوصله ی این بحث خارج می باشد. در اینجا تنها به دنبال طرح این نکته بودیم که تا نظام آمار و اطلاعات استان کرمان اصلاح نشود و تحلیل های مترتب بر آن موشکافانه، علمی، دقیق و منطقی انجام نشود، هیچ گاه نمی توان در جهت بهبود شرایط حرکت کرد. باید از تجارب و اشکالات گذشته درس گرفت و به هیچ عنوان سعی در تکرار آن ها نکنیم. چرا که نتیجه ای جز افزایش هزینه های اقتصادی و اجتماعی و همچنین نارضایتی جامعه ندارد. در شرایط فعلی در استان کرمان به یک بانک اطلاعات و آمار مهندسی شده نیاز داریم که با کمک آن بتوان تصمیم گرفت که یک واحد سرمایه گذاری را در کدام بخش و زیر بخش باید سرمایه گذاری کرد که بالاترین نرخ رشد اقتصادی، میزان اشتغالزایی و رفاه را به دنبال داشته باشد.
به طور مثال این بانک آمار باید نشان دهد یک واحد سرمایه گذاری در کدام زیر بخش پسته ی بخش کشاورزی باید انجام شود که موجب حصول رشد اقتصادی بیشتری گردد، برخی از زیربخش های کشاورزی عبارتند از: آموزش نیروی انسانی، تأمین نهادها، ارتقاء و یا انتقال تکنولوژی، حمل و نقل، و غیره. یعنی با کمک آمار و اطلاعات باید دقیقاً مشخص شود که یک واحد سرمایه گذاری در عوامل یاد شده، چقدر بر تولید پسته و به تبع آن بر رشد اقتصادی تاثیرگذار خواهد بود! تهیه و راه اندازی چنین بانک اطلاعات و آماری چندان مشکل نیست و تنها به یک تغییر نگرش و عزم جدی نیازمند است.
3028
07/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]
صفحات پیشنهادی
طرح آمارگیری محصولات زراعی و هزینه تولید محصولات کشاورزی آغاز شد
طرح آمارگیری محصولات زراعی و هزینه تولید محصولات کشاورزی آغاز شدطرح آمارگیری محصولات کشاورزی زراعی و هزینه تولید محصولات کشاورزی به طور همزمان از امروز شنبه 22 فروردین در سراسر کشور آغاز شد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی وزارت جهاد کشاورزی کریم احمدی رئیس مرکمدیرکل دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان راهداری خبر داد اجرای طرح آمارگیری مبداء-مقصد حملونقل جادهای
مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان راهداری خبر داداجرای طرح آمارگیری مبداء-مقصد حملونقل جادهای بعد از 11 سال از 16 اردیبهشتمدیرکل دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان راهداری گفت طرح آمارگیری مبداء-مقصد حمل و نقل جادهای در دو بخش باری و مسافری در روزهای 16 تا 20مرکز آمار ایران نرخ تورم تولید کننده صنعت ۱۷.۲ درصد افزایش یافت
مرکز آمار ایراننرخ تورم تولید کننده صنعت ۱۷ ۲ درصد افزایش یافتبر اساس اعلام مرکز آمار ایران شاخص قیمت تولید کننده بخش در پائیز ۹۳ نسبت به فصل مشابه سال قبل صنعت ۱۷ ۲ درصد افزایش یافت به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از مرکز آمار ایران شاخص قیمت تولید کننده بخش صنعت در فصل پاییز 1سال ۹۳ چقدر میگو تولید شد؟/ اختلاف ۵ هزارتنی در آمار تولید
در گفتگو با مهر اعلام شد سال ۹۳ چقدر میگو تولید شد اختلاف ۵ هزارتنی در آمار تولید شناسهٔ خبر 2534688 چهارشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰ ۵۳ اقتصاد > کشاورزی و دامداری درحالیکه مسئولان دولتی از تولید ۲۲ هزار تن میگو در سال ۹۳ خبر میدهند مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی آبزیانداستان تولید برنج به ظاهر با کیفیت از خرده های برنج/آخرین اطلاعات درباره تعرفه برنج و واردات آن
داستان تولید برنج به ظاهر با کیفیت از خرده های برنج آخرین اطلاعات درباره تعرفه برنج و واردات آن اقتصاد > کشاورزی - مهدی کاظم نژاد مدیرکل دفتر امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در برنامه تلویزیونی روزآمد درباره واردات توزیع و تعرفه برنج توضیح داد مدیرکل دفتر امور اقتبازنگری استانداردهای خودرو/ شورای رقابت تاکنون آمار کیفیت خودروها را از ما نخواسته است
پیروزبخت در گفتگو با باشگاه خبرنگاران عنوان کرد بازنگری استانداردهای خودرو شورای رقابت تاکنون آمار کیفیت خودروها را از ما نخواسته است رییس سازمان استاندارد گفت استانداردهای مرتبط با خودرو بازنگری شده و ارتقا داده خواهد شد نیره پیروزبخت در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خاداره اطلاعات انرژی آمریکا: قیمت نفت 10 سال دیگر تنها 91 دلار میشود/رشد بیسابقه تولید نفت آمریکا تا سال 2020
اداره اطلاعات انرژی آمریکا قیمت نفت 10 سال دیگر تنها 91 دلار میشود رشد بیسابقه تولید نفت آمریکا تا سال 2020اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد تولید نفت آمریکا تا سال 2020 فراتر از پیشبینیها یک میلیون بشکه در روز نیز افزایش مییابد و باعث میشود قیمت نفت برنت تا 10 سال دیگرمعاون فناوری اطلاعات و آمار جمعیتی ثبت احوال کشور در گفتوگو با فارس: 500هزار نفر بالای 20 سال سن کارت ملی دری
معاون فناوری اطلاعات و آمار جمعیتی ثبت احوال کشور در گفتوگو با فارس 500هزار نفر بالای 20 سال سن کارت ملی دریافت نکردهاندمعاون فناوری اطلاعات و آمار جمعیتی ثبت احوال کشور گفت حدود 500 هزار نفر در کشور بالای 20 سال سن دارند که کارت ملی دریافت نکردهاند این افراد تا پایان شهریورجدیدترین آمار تولید علم ایران
بنیانگذار ISC خبر داد جدیدترین آمار تولید علم ایران بنیانگذار ISC با اشاره به وضعیت تولید علم ایران گفت بر اساس آخرین آماری که از پایگاه استنادی ISI استخراج شده است تولیدات علمی دانشمندان و پژوهشگران ایران به ۷ هزار و ۱۹۸ مدرک بالغ شده است به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز دکترنماینده مردم مشهد در مجلس: بانکها مانع اصلی بر سر راه تولید هستند / لزوم بازنگری در استفاده از نیروی کار
نماینده مردم مشهد در مجلس بانکها مانع اصلی بر سر راه تولید هستند لزوم بازنگری در استفاده از نیروی کارنماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی بانکها را علت اصلی رکود و مانع اصلی بر سر راه تولید دانست و گفت باید در استفاده از نیروی کار بازنگری صورت گیرد و اولویتهایی وجود داشتههمچنان به دنبال جمعآوری آمار و اطلاعات هستیم پورحسن: جام قهرمانی پیکانیها دست ما امانت است!
همچنان به دنبال جمعآوری آمار و اطلاعات هستیمپورحسن جام قهرمانی پیکانیها دست ما امانت است رئیس سازمان لیگ فدراسیون والیبال گفت جام قهرمانی لیگ برتر والیبال برای پیکانیها است و فعلاً به امانت در اختیار ما است منوچهر پورحسن در گفتوگو با خبرنگار ورزشی خبرگزاری فارس درمورهفتاد و هفتمین نشست خبری سخنگوی قوه قضاییه/13 هنوز سیستم انتظامی و اطلاعاتی نتوانستند اسیدپاشان را دستگیر کنند
هفتاد و هفتمین نشست خبری سخنگوی قوه قضاییه 13هنوز سیستم انتظامی و اطلاعاتی نتوانستند اسیدپاشان را دستگیر کنند 50 هزار زندانی در بخش تولیدی و غیرتولیدی فعال هستندسخنگوی قوه قضاییه گفت هفتهای نیست که موضوع اسیدپاشی اصفهان را پیگیری نکنم اما متاسفانه هنوز سیستم انتظامی و اطلاعاتیطنز/ تیتر کیهان، فارس، اطلاعات، آرمان و...درباره تولید زباله در کشور!
طنز تیتر کیهان فارس اطلاعات آرمان و درباره تولید زباله در کشور طنز و کاریکاتور > طنز - شهرام شهیدی با اشاره به درگذشت استاد تیتر روزنامه های کشور تیترهای احتمالی برخی روزنامه ها در خصوص یک خبر محیط زیستی را در روزنامه شهروند منتشر کرده است حسین قندی روزنامهجدیدترین آمار تولید علم ایران در ۲۰۱۵
جدیدترین آمار تولید علم ایران در ۲۰۱۵ بنیانگذار ISC با اشاره به وضعیت تولید علم ایران گفت بر اساس آخرین آماری که از پایگاه استنادی ISI استخراج شده است تولیدات علمی دانشمندان و پژوهشگران ایران به ۷ هزار و ۱۹۸ مدرک بالغ شده است مهر دکتر جعفر مهراد افزود تقریبا چهار ماه از سال مرئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ارومیه اعلام کرد جمعآوری آمار و اطلاعات زیست محیطی در ارومیه
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ارومیه اعلام کردجمعآوری آمار و اطلاعات زیست محیطی در ارومیهرئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ارومیه گفت آمار و اطلاعات زیست محیطی ارومیه تا پایان امسال در قالب یک بسته جمعآوری میشود مختار خانی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در ارومیتحريم، همه اقتصاد ما نيست / عوامل زنجيره توليد نيازمند بازنگري است
۳۱ فروردين ۱۳۹۴ ۱۱ ۱۴ق ظ بررسي برنامه ششم تحريم همه اقتصاد ما نيست عوامل زنجيره توليد نيازمند بازنگري است موج- عضو هيأت رئيسه کميسيون صنايع و معادن گفت ضعف هاي مديريت اجرايي کشور را بايد به گونه اي برطرف سازيم که با تکيه بر فرا قوانين کشور اقتصاد از رکود ُتهي شود محمدرضاآمارگيري محصولات زراعي و هزينه توليد محصولات کشاورزي در آذربايجان غربي
۳۱ فروردين ۱۳۹۴ ۱۵ ۵۴ب ظ آمارگيري محصولات زراعي و هزينه توليد محصولات کشاورزي در آذربايجان غربي موج - رئيس اداره آمار و فناوري اطلاعات جهاد کشاورزي آذربايجان غربي گفت طرح آمارگيري محصولات زراعي و هزينه توليد محصولات کشاورزي همزمان با سراسر کشور از بيست و دوم فروردين سال جاري د-
اقتصادی
پربازدیدترینها