تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):مبادا اعمال نیک را به اتکاى دوستى آل محمد (ص) رها کنید، مبادا دوستى آل محمد (ص) ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826292342




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

عربستان بزرگترين بازنده بازار نقل و انتقالات تسليحاتي جهان


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۱۴:۰ب.ظ)
تفسيري بر آخرين گزارش موسسه تحقيقاتي صلح استکهلم: عربستان بزرگترين بازنده بازار نقل و انتقالات تسليحاتي جهان گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج
به گزارش خبرگزاري موج، عربستان سعودي با توليد ناخالص بيش از 745 ميليارد دلاري در سال 2014، عنوان بزرگترين وارد کننده سلاح در اين سال را از آن خود کرد. اين در حالي است که کارشناسان پيش بيني کرده اند واردات نظامي اين کشور در سال 2015 با رشد 52 درصدي روبرو شود. قسمت اعظم اين تسليحات از آمريکا وارد شد. در واقع رياض از سال 1990 تاکنون بزرگترين مشتري ايالات متحده محسوب مي شود.
در سال هاي 2010 تا 2014 نيز 23 درصد واردات تجهيزات نظامي به خاورميانه، به عربستان منتقل شد. اين کشور از طريق دلارهاي نفتي خود، سالانه بر حجم بودجه نظامي خود مي افزايد. چنانکه بر طبق آمار رشد بودجه دفاعي اين کشور در سال 2013 نسبت به 2012 حدود 14درصد رشد داشت و به 67 ميليارد دلار رسيد. اين رقم در سال 2014 با افزايش 17 درصدي به عدد 80.8 ميليارد دلار ارتقا يافت.
از اين رو به نظر مي رسد هزينه هاي نظامي اين کشور در سال جاري ميلادي بازهم رشد خواهد داشت در حالي که گفته مي شود توليد ناخالص داخلي عربستان در سال جاري ميلادي 2.5 درصد کاهش داشته باشد.
موسسه تحقيقات صلح استکهلم در گزارشي نشان داد طي سال هاي 2010 تا 2014 حجم نقل و انتقالات تسليحاتي جهان نسبت به سال هاي 2005 تا 2009، به ميزان 16 درصد بيشتر شده است. اين موسسه بزرگترين صادر کنندگان تجهيزات نظامي را در چهار سال اخير به ترتيب آمريکا، روسيه، چين، آلمان و فرانسه ذکر کرد، در حالي که هند، عربستان، چين، امارات متحده عربي و پاکستان هم مهمترين وارد کنندگان بودند.
روزنامه اشپيگل آلمان نيز در سال 2012 بيان کرد در حالي ميزان تجات جهاني سلاح در پنج سال قبل 24 درصد افزايش يافته که اروپا و آمريکا مهمترين تامين کنندگان نيازهاي نظامي عربستان بودند. کشوري که نه تنها حقوق بشر را در داخل رعايت نمي کند بلکه شواهدي از حمايت مالي و نظامي آن از القاعده وجود دارد.
سوالي که در اين قسمت مطرح است، چرايي تمرکز پادشاهان سعودي بر قدرت نظامي و خريد تسليحات است؟
چنانکه مطرح است تبين استراتژي نظامي هر کشور بايد بر مبناي ميزان تهديداتي که بقا و امنيت آن را با چالش مواجه مي کند، جمعيت، طول مرزها و قدرت اقتصادي آن کشور است. در اين راستا، عربستان سعودي به رغم برخورداري از بزرگترين ميادين نفتي جهان و جذب درآمد گردشگري به واسطه حضور مهمترين مراکز جهان اسلام در اين کشور، توانسته است توليد ناخالص داخلي بالايي داشته باشد که باتوجه به جمعيت نزديک به سي ميليون نفري اش، سرانه ملي عربستان رقم بالايي را نشان مي دهد.
از اين رو شرايط مذکور باعث شده است اين کشور در عرصه خريدهاي نظامي، سقف بلندي را پيش رو داشته باشد.
در همين راستا تعريف مقامات سعودي از تهديدات محيط جغرافيايي خود با توجه به واقعيات خاورميانه همخواني چنداني ندارد. رياض، تهران را مهمترين رقيب خود در عرصه سياسي و نظامي مي داند. آنها بر اين باورند ايران درصدد تسلط بر منطقه از طريق تقويت اقيلت هاي شيعه و افزودن بر توان نظامي و هسته اي خود است.
اين در حالي است که با توجه به وسعيت سرزميني ايران، ميزان بودجه نظامي اين کشور به مراتب از هزينه هاي تسليحاتي عربستان کمتر است. با وجود اين، رياض کماکان وجود تهديد ايران را عامل تقويت قدرت ميليتاريستي خود ذکر مي کند.
علاوه بر اين رياض در همسايگي خود کشورهاي کوچکي مانند يمن و بحرين را دارد که رهبرانشان در حد مرزهاي خود نيز قدرت مانور زيادي ندارند. عراق نيز تا پيش از گسترش حوزه نفوذ تروريست ها داعش خطري را متوجه مرزهاي عربستان نمي کرد.
بر اين اساس انگيزه مقامات عربستان براي خريد جنگ افزار بايد منشا ديگري غير از واقعيات خاورميانه داشته باشد که خود به طور غير مستقيم بر نيات آنها تاثير گذاشته است.
چه کساني از فروش سلاح به رياض سود مي برند؟
با نگاهي به 10 شرکت بزرگ توليد جنگ افزار جهان مي توان مشاهده کرد که 6 شرکت مربوط به کشور آمريکا و بعد از آن انگليس، ايتاليا، فرانسه و اتحاديه اروپا هر کدام با يک شرکت در اين رده بندي حضور دارند. همچنين طبق آمار منتشر شده سه شرکت آمريکايي لاکهيد مارتين، بوئينگ و نورث گرومن با به خدمت گرفتن بيش از 400 هزار نفر در صنايع خود، بازار بزرگي از اشتغال را در اين کشور ايجاد کرده اند. آن ها با توجه به ميزان حجم فروش تجهيزات نظامي، يک درصد از رقم 10 تريليون دلاري توليد ناخالص داخلي ايالات متحده را به خود اختصاص داده اند.
بر اين اساس رهبران آمريکا، براي حفظ توان صنايع نظامي در ايجاد بازار کار و تاثيرگذاريشان بر توليد ناخالص داخلي اين کشور، لشکر کشي و ايجاد ناامني در سراسر جهان را در سرلوحه استراتژي خود دارند. اين موضوع بدون توجه به آنکه رئيس کاخ سفيد از حزب دموکرات باشد يا جمهوري خواه، بايد پيگيري شود.
در اين راستا کافي است به تعداد جنگ افروز هاي 15 ساله اخير جورج دبليو بوش از حزب جمهوري خواه و باراک اوباما از حزب دموکرات نگاهي انداخته شود. افغانستان، عراق، ليبي، سوريه، پاکستان کشورهاي آفريقايي مانند سودان، الجزاير، مالي، کنيا و سومالي از جمله مناطقي هستند که از ابتداي قرن بيست و يک شاهد حضور جنگنده ها و سربازان اين کشور بودند. همچنين واشنگتن به بهانه خطر رو به گسترش شبه نظاميان تروريست القاعده، طالبان، داعش و بوکوحرام بر ميزان حضور نظامي خود در خاورميانه و آفريقا افزوده است.
اروپا نيز از يک سال گذشته تاکنون با تمسک مقامات آمريکايي به برنامه روسيه براي سلطه بر شرق اين قاره، ميزبان پرسنل و تجهيزات نظامي اين کشور بود.
از اين رو هر گونه ناامني، بي ثباتي و نياز کشورها به حضور نظامي ناتو و شوراي امنيت براي حفظ امنيت، سودي سرشار را نصيب ايالات متحده خواهد کرد. افزايش رقابت تسليحاتي در ميان کشورهاي خليج فارس که جزء ثروتمندترين کشورهاي دنيا به لحاظ فروش نفت هستند، مي تواند اين خواسته کاخ سفيد را نيز عملي کند.
کشورهاي حوزه خليج فارس و همچنين خاورميانه که اکثرا با حاکميت يک خاندان مستبد اداره مي شود، بهترين گزينه براي فروش سلاح هستند. شاهان عرب براي حفظ مسند قدرت خود حاضرند دست به هر کاري بزنند. آنها با برقراري رابطه نزديک با ايالات متحده تلاش دارند تا به جديدترين و پيشرفته ترين تجهيزات نظامي مجهز شوند تا از اين طريق مانع هرگونه به خطر افتادن کرسي قدرت خود شوند.
در اين راستا، آمريکا نيز با ايجاد سوء ظن در ميان کشورهاي منطقه و تهديد خواندن کشوري مانند ايران براي ثبات خاورميانه، بر نگراني آنها مي افزايد که نتيجه اين موضوع سرازير شدن بيش از پيش دلارهاي نفتي به خزانه ايالات متحده است.
اين روش ضمن حفظ جايگاه واشنگتن به عنوان مهمترين قدرت فرامنطقه اي در خليج فارس، درياي عرب، خليح عدن و ساير شاهراه هاي ارتباطي منطقه سوق الجيشي خاورميانه و جلوگيري از قدرت يابي رقبا در اين نقطه جغرافيايي، از طرفي باعث بازگشت هزينه هاي مي شود که اين کشور با خريد بشکه هاي نفت مي پردازد.
همچنين اجازه حضور نظامي آمريکا در کشورهاي متحد عرب، فرصت بازي هاي سياسي مختلفي را در محيط بين الملل به ايالات متحده مي دهد.
علاوه بر اين، آمريکايي ها هرازگاهي به بهانه تهديد امنيت اسرائيل، با فروش تسليحات فوق مدرن به اين رژيم توازن نظامي را بر هم مي زنند. بدون شک حرکت بعدي عربستان و يا امارات متحده عربي درخواست عقد قرارداد نظامي ديگري است.
با اين اوصاف، برنده نهايي ناامني ها و خريدهاي نظامي خاورميانه تنها ايالات متحده است. کشوري که وجود هرج و مرج در اين منطقه، در کنار حفظ سلطنت شاهزاده هاي سعودي به رغم وجود شواهدي مستند از رابطه آنها با بنيادگراهاي اسلامي، منجر به حفظ هژموني جهاني مي شود.
از اين رو به نظر مي رسد عرض اندام عربستان در تشکيل ائتلافي نظامي براي مقابله با حوثي هاي يمن با تکيه بر توان نظامي خود، صرفا بر مبناي تحليلي دور از واقعيت از موقعيت اين کشور در رده بندي نظامي جهان است.
اگرچه بودجه نظامي چهارم دنيا از آن رياض است و اين کشور تحت حمايت سياسي و نظامي آمريکا قرار دارد، اما واشنگتن نشان داده است هرگز حاضر نيست اجازه دهد متحدينش حوزه نفوذ خود را بدون رضايت وي گسترش دهند.
در واقع رهبري ائتلاف نظامي عربستان با حضور 10 کشور تنها زماني صورت عملي به خود گرفت واشنگتن چراغ سبز نشان داد. سعودي ها درصدد شکل دهي به نظم سياسي يمن بر اساس اميال خود هستند. غافل از آنکه ناامني ناشي از بر هم خوردن نظم سياسي يمن و احتمال قدرت يابي بنيادگراياني همچون داعش در اين سرزمين، اولين بازيگري سياسي اي را که دچار خسران مي کند، عربستان است. زيرا رياض تنها کشوري است که با يمن مرز خاکي دارد و خليج عدن به عنوان مسير استراتژيک تجاري که در راهبرد اقتصادي عربستان جايگاه ويژه اي دارد، نيازمند آرامش سياسي و نظامي است.
اما به نظر نمي رسد حوثي ها به آساني حاضر باشند حضور نيروهاي رياض و واشنگتن را در اين منطقه سوق الجيشي بپذيرند.
از اين رو ارقام موسسه تحقيقاتي صلح استکهلم صرفا بازگو کننده وابستگي کامل عربستان به آمريکا و تبديل شدن حکومت رياض به يک قدرت مطلقه نظامي و غير مردمي است که مي تواند نه تنها آينده سياسي اين کشور بلکه ساير کشورهاي منطقه را نيز تحت تاثير قرار دهد.

زهرا سادات حسيني













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن