تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 26 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):فضیلت خواندن نماز در اول وقت نسبت به تأ خیر انداختن آن، مثل فضیلت آخرت بر دنیاست....
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816003391




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

ميراث‌داران پايتخت پادشاهي آرت


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: ميراث‌داران پايتخت پادشاهي آرت
جام جم آنلاين: بحران هويت ويژگي برجسته زمانه ماست و ايران يكي از معدود كشورهاي جهان است كه به پشتوانه تاريخ كهن خود، هويت فرهنگي تاريخي درخشاني دارد. محوطه‌هاي باستاني در گوشه و كنار پهنه گسترده ايران بزرگ فرهنگي، از پايه‌هاي هويت فرهنگي مردمان اين سرزمين است. اما دوران پر شكوه هخامنشي كه فراز درخشان و سترگ اين گذشته تاريخي است، با جايگاه ويژه تمدني و انساني كه دارد، همچون ستيغ بلندي، برآنچه در آن سوي آن قرار دارد، سايه مي‌افكند.


بسياري كسان از ايران 2500 ساله سخن مي‌گويند. از اين‌رو شايسته است هر چه بيشتر بر شناسايي و مستندسازي عناصر گوناگون فرهنگي و يادمان‌هاي جهان ايراني در هزاره‌هاي پيشين همت گماريم. كاوش‌هاي سده گذشته و نيز يافته‌هاي شهر سوخته و جيرفت و محوطه‌هاي ديگر در سال‌هاي اخير، گام‌هاي بلندي در اين راه بودند.

از اين ميان دستاوردهاي محوطه كنارصندل جيرفت- كه دكتر مجيدزاده بدرستي آن را پايتخت پادشاهي مي‌داند- آرام‌آرام دارد از دل آوار‌هاي هزاران ساله سر بر مي‌آورد و با ديگر محوطه‌هاي گرداگرد دريايي كه امروز كوير‌هاي مركزي و لوت بر بستر خشك آن نشسته‌اند و نيز در فراسوي بلندي‌هاي زاگرس و البرز و در آذربايجان و كردستان و خراسان و بلوچستان و ديگر جاها، بر فرهنگ سرزمين‌هاي ايراني در هزاره‌هاي پيشين روشني مي‌تابانند.

يافته‌هاي كاوش‌هاي جيرفت و حوزه هليل‌رود، بويژه در رابطه با كهن‌ترين بخش سرزمين ميانرودان كه از آن سومري‌هاست، روشنگر پيوستگي و اهميت فرهنگي مناطق مختلف سرزمين‌هاي ايراني است. چرا كه سومري‌ها نيز همچون ديگر پديدآورندگان مراحل مختلف تمدن و فرهنگ ايراني گل وجودشان و جانمايه فرهنگشان از همين آب و خاك است.

بجز يادمان‌هاي نهفته در دل خاك كه به همت باستان‌شناسان، بار ديگر رخ به آفتاب باز مي‌كنند، در فرهنگ زنده و جاري نيز جلوه‌هاي فراواني از اين فرهنگ كهن در سايه فراموشي قرار گرفته‌اند و بر مردم‌شناسان و ايران‌شناسان است كه غبار روزگاران از چهره آنها بزدايند.

بسياري از باورها، مراسم آييني، قصه‌ها و ديگر صورت‌هاي فرهنگ شفاهي كه امروزه در ميان مردم زنده‌اند از لايه‌لايه فرهنگ‌هاي مردمان زمانه‌هاي پيشين گذشته‌اند و از هر دوره باري به همراه و نشاني بر چهره دارند، يافتن نشانه‌هاي اين بخش از فرهنگ، جان رفته از كالبد بناها و اشيا و ديگر يادمان‌هاي كهن را باز مي‌گرداند و زبان اين آثار را به بيان نقش و كاركردشان باز مي‌‌كند و با ما به سخن در مي‌آيند.

پيدايي اشيا و صورت‌هاي كالبدي فرهنگ، حاصل كنش متقابل (برهم كنش) دريافت‌ها و رفتارهاست و در بستر الگوهاي رفتاري، اعم از رفتار فني، آييني و جز آن پديد مي‌آيد. هر اثر، تبلور يك جريان كار و انديشه است كه به پديد آمدن آن انجاميده و خود وسيله‌اي براي سير و جرياني ديگر شده است.

هر شي و هر اثر كالبدي، نمودي از فرهنگ را در خود جاري دارد. از ديروز آغاز شده، در امروز جريان دارد و تصويرش در آيينه فردا نقش خواهد بست و البته بايد بيفزايم كه برداشتن غبار زمان و آوار رخدادها، از چهره نمودهاي فرهنگ شفاهي، به سبب سيال بودن اين شاخه از فرهنگ، كار آساني نيست و جستجويي آگاهانه و مردم‌شناسانه و به كلام كامل‌تر، فرهنگ‌شناسانه را مي‌طلبد.

كوتاه سخن اين كه، نگاه مجموعه‌اي در پژوهش آثار كالبدي و غيركالبدي، بي‌ترديد ما را به شناخت كليت فرهنگ و نظام حاكم برشهرها و محوطه‌هاي باستاني خواهد برد. سياستي كه خوشبختانه در پژوهش‌هاي فرهنگي امروزي مورد توجه قرار گرفته، و كاوش‌هاي دره هليل‌رود و جيرفت، نمونه بارز و برجسته آن است.

محمد ميرشكرايي
رييس پژوهشگاه مردم شناسي سازمان ميراث فرهنگي‌
 دوشنبه 30 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 336]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن