واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نابودي مراتع در آذربايجان غربي
منابعطبيعي- گروه محيط زيست:
خشكسالي دامن استان آذربايجان غربي را هم گرفت. در اين استان كه دومين استان آبي كشور محسوب ميشود، به خاطر طبيعت شگفت انگيزش تقريبا نقطهاي بدون سرسبزي وجود ندارد.
اما درهمين استان، درياچه اروميه يكي از زيستبومهاي نادر كشور بهدليل كم آبي و رعايت نكردن حق آبه در حال خشك شدن است. اخيرا مراتع استان نيز در معرض تهديد قرار گرفته است.
به گفته مديركل منابع طبيعي آذربايجان غربي پيشبينيها حاكي از آن است كه در سالجاري علوفه مراتع استان بهدليل كمبود آب، ۲۳۰ هزار تن كاهش يابد كه خسارات ناشي از آن ۳۸۶ ميليارد ريال برآورد ميشود.
به گزارش خبرنگار اعزامي همشهري به اروميه، جعفرصادق اميري، افزود: ۳.۳ ميليون هكتار از عرصههاي استان را مراتع تشكيل ميدهند كه در شرايط عادي توليد علوفه خشك در اين مراتع بالغ بر ۶۸۰ هزار تن درسال است اما امسال براثر كم آبي پيشبيني ميشود اين ميزان به كمتر از دوسوم تقليل يابد.
اين درحالي است كه ۴.۷ ميليون دام وابسته به مرتع در استان وجود دارد كه با توجه به خشكسالي پيش رو ۲.۴ راس آن مازاد بر ظرفيت مراتع است ؛ معضلي كه اگر براي آن چارهاي انديشيده نشود مراتع استان را با تهديد جدي مواجه خواهد ساخت.
وي دراين نشست مطبوعاتي به نقش آبخيزداري در استحصال آب اشاره كرد وگفت: براثر عمليات آبخيزداري صورت گرفته در استان، طي سال گذشته هفت ميليون متر مكعب آب استحصال و ۸۸۶ هزار متر مكعب رسوب كنترل شده است.
اميري با اعلام اينكه در سال ۸۷ از محل اعتبارات ملي ۴۱ ميليارد ريال براي احيا و توسعه جنگلها و مراتع و ساماندهي امور اراضي و برنامههاي آبخيزداري و همچنين ۵۱ ميليارد ريال از اعتبارات استاني براي احيا و توسعه جنگلهاي استان و مقابله با بيابانزايي و شنهاي روان اختصاص يافته است، تصريح كرد: ميانگين فرسايش خاك در سطح استان سالانه ۹ تن در هكتار است؛ اما فرسايش خاك در حوزههاي بحراني استان شامل حوزه سد ماكو، برالان، آقچاي و قطور كه مساحت كل آن ۳۰۰ هزار هكتار برآورد ميشود بالغ بر ۱۷.۹ تن درهكتار است.
اختصاص يك ميليارد تومان براي طرحهاي آبخيزداري
معاون آبخيزداري سازمان جنگلها و مراتع كشور، نيز در جمع خبرنگاران اعزامي با اشاره به اينكه لايحه اختصاص يك ميليارد دلار از حساب ذخيره ارزي براي طرحهاي آبخيزداري، در روزهاي پاياني سال گذشته در كميسيون اصلي زير بنايي صنعت و محيط زيست بررسي و براي تصويب به هيات دولت داده شده است، گفت: درصورت تصويب اين لايحه در ۷۰۰ نقطه كشور عمليات آبخيزداري و آبخوان داري به اجرا در ميآيد كه تاثير مثبتي در تعديل اثرات ناشي از خشكسالي در كشور دارد.
محمد رضا شجاعي، با بيان اينكه در سال ۸۶، از محل اعتبارات ملي ۸۲ ميليارد تومان و از محل اعتبارات استاني ۵۰ ميليارد تومان جذب بخش آبخيزداري شده است، افزود: عمده اعتبارات تامين شده از محل اعتبارات ملي به حوزه آبخيز سدهاي كشور اختصاص يافته است و با آنكه فقط ۷۵ در صد اين اعتبارت تامين شده ۸۰ درصد اين عرصهها تحت پوشش عمليات آبخيزداري قرار گرفته است.
وي همچنين از تشكيل كارگروه توليد آب درستاد خشكسالي در وزارت جهاد كشاورزي خبر داد و گفت: سازمان جنگلها دراين كارگروه، برنامههاي عملياتي خود را در قالب طرحي با عنوان بررسي جايگاه و قابليت اقدامات آبخيزداري و آبخوانداري در كاهش تبعات خشكسالي، توليد و خودكفايي كشور ارائه كرده كه طي آن، وضعيت حوزهها و آبخيز كشور و امكانات و قابليتهاي آن در سطح كشور به تفكيك مشخص شده است.
تاريخ درج: 28 ارديبهشت 1387 ساعت 20:05 تاريخ تاييد: 28 ارديبهشت 1387 ساعت 21:25 تاريخ به روز رساني: 28 ارديبهشت 1387 ساعت 21:24
شنبه 28 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]