تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 30 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):دانش منافق در زبان او و دانش مؤمن در كردار اوست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855107022




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

به مناسبت روز خيام؛خيام شاعري در قامت حكمت


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: به مناسبت روز خيام؛خيام شاعري در قامت حكمت
خيام حكيمي شاعر است و حكمت وي به معناي فلسفه‌داني وي نيست بلكه خيام حكيمي شاعر است و دانشمندي وي در حوزه‌هاي فلسفه، رياضي، نجوم، زبان‌شناسي و فقه نيز قابل تأمل است.

خيام را همه با رباعيات شيرين و زيبايش مي‌شناسيم، شاعر و حكيمي كه از تاريخ زندگيش كمتر مي‌دانيم . نظامي عروضي خيام را فردي تند خو خوانده است. خيام در زمان حياتش با افرادي چون حسن صباح و غزالي نيز برخورد داشته است و اهميت دانش وي آنجا مشخص مي گردد كه به نقل از نظامي غزالي در ديداري از وي سوالي را در باب مسايل فلسفي مطرح مي‌كند.

از زندگي خيام اطلاعات زياد و دقيقي در دسترس نيست . شهرت وي در جهان به سال 1851 ميلادي بر مي‌گردد كه "وپكه" دانشمند فرانسوي رساله جبر و مقابله وي را به زبان فرانسه ترجمه مي‌كند. بي گمان در دنياي ادب و هنر بيرون از مرزها، خاصه در جهان انگليسي زبان، خيام معروفترين شاعر ايراني است.

ولي بي شك فيتز جرالد شاعر مطرح انگليسي بود كه با ترجمه رباعيات خيام، شهرت وي را در فراسوي مرز ايران زمين به اوج رساند و اين در حالي است كه تلاش ايرانيان براي مطرح كردن خيام بعنوان دانشمندي بزرگ در تاريخ جهان قابل ذكر نيست .

بي گمان در دنياي ادب و هنر بيرون از مرزها، خاصه در جهان انگليسي زبان، خيام معروفترين شاعر ايراني است كه شهرتش از محافل علمي و ادبي ايران بسيار فراتر رفته است اما، نكته قابل تامل اين است كه با اين تفاسير سالهاست كه در گرايش هاي رشته ادبيات در دوره هايي مثل كارشناسي خيام در كنار شعرايي چون حافظ سعدي، مولانا، سنايي و عطار جايگاهي را به خود اختصاص نداده است . در صورتي كه رباعيات خيام خود تجلي يك جهان بيني خاص و عميق است كه كاملا برگرفته از بن مايه هاي هستي شناسانه و معرفت شناسانه است كه ديد فلسفي وي را نسبت به جهان و حركت و از سويي عنصر زمان نشان مي‌دهد .

اگر بخواهيم بر مبناي برخي از اشعار خيام وي را از ساير شعراي برجسته جدا بدايم مولانا و حافظ نيز را نيز بايد به فراموشي بسپاريم. خيام حكيمي شاعر است و حكمت وي به معناي فلسفه داني وي نيست كه به معناي خيام حكيمي شاعر است و حكمت وي به معناي فلسفه داني وي نيست كه به معناي دانشمندي وي در حوزه‌هاي فلسفه، رياضي، نجوم، زبان شناسي و فقه مي‌باشد.

دانشمندي وي در حوزه‌هاي فلسفه، رياضي، نجوم ،زبان شناسي و فقه مي‌باشد با اين حال حتي در كشور ما نيز خيام را با رباعياتش مي‌ستايند و مي‌شناسند بنا براين، چه خوب است كه بررسي اشعار خيام به شيوه اي هرمنوتيكي صورت گيرد و رباعيات وي بر مبناي انديشه و جهان‌بيني‌اش به طور كلي سنجيده شود .

بنا براين در بررسي كار بزرگاني چون خيام بايد بر اساس كانتكست و از سويي شرايط محيطي كه وي در آن مي زيست و تفكر وي آثارش را نيز از منظر نظر بگذراند . به عنوان مثال حكومت سلجوقيان با فلسفه مخالفت شديد مي ورزيد وآن زمان رونق بازار بحث ها و جدل هاي فقيهان و ظاهربينان بود، اين در حالي بود كه خيام حكيمي بود بلند نظر و آزاد انديش .

خيام به ترجمه آثار ابوعلي سينا پرداخت و يكي از خطبه هاي معروف او را در باب يكتايي خداوند به فارسي ترجمه كرد. از خيام نوشته هاي بسيار برجاي مانده كه در قرون وسطي به لاتين ترجمه شد و مورد توجه اروپائيان قرار گرفت. تقويم ايراني، حاصل محاسباتي است كه او و عده اي از دانشمنداني ديگر، در زمان ملك شاه سلجوقي انجام دادند و به نام وي تقويم جلالي خوانده مي شود. وي علاوه بر رياضي و نجوم، متبحر در فلسفه، تاريخ جهان، نيز بود. وي فلسفه يونان را تدريس مي كرد و در سفرهاي طولاني به سمرقند و بلخ و هرات و اصفهان كرد.

حدود دوازده اثر از خيام در علم و فلسفه به جاي مانده است. از مهمترين آنها كتاب جبر اوست كه بهترين اثر در نوع خود در رياضيات است. از ديگر آثار ديگر او مي توان به رساله في شرح ما اشكال من مصادرات اقليدس، رساله في ابراهين علي المسائل الجبر و المقابله (جبر خيام)، ميزان الحكم رساله الكون و التكليف، الجواب عم ثلاث مسائل اضياء العقلي، رساله في الوجود، رساله في كليه الوجود و كتاب الزيج الملكشاهي اشاره كرد.
 شنبه 28 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 188]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن