واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: اصطلاحات علمی که تبدیل به مجسمه شدند!برخی اصطلاحات شیمی و تصاویر میکروسکوپی مانند اتمها تصاویر زیبایی بودند و وقتی این عکسها را دیدیم ناخودآگاه تصاویری الهام شد و در نهایت حجمهایی ساخته.در علوم پایه فقط ثابتها را بدون اندک تغییری "کشف میکنی" و ناگزیر به پذیرش هستی. یعنی فقط نابالغها میتوانند چون و چرا بیاورند که چرا دو دو تا چهارتا(؟) و بعد اگر خیلی باحوصله باشی، میگویی پس چندتا و او میگوید پنجتا و تو میگویی چرا... بعد یک بازی خلق میشود محض سرگرمی بچهها! اما در هنر "خلق میکنی" و شیرینی کار هم در همین خلق کردن است. در قصه نویسی تو هستی و واژهها و دنیاهای زیادی که میتوانی خلق کنی تا فقط برای تو باشند و اتفاقاتی بیافتد که فقط تو میخواهی. در هنرهای تجسمی هم همینطور. مواد اولیه و ابزارهای مختلف، وقتی اضافه شود به خلاقیت تو، میشود اثری بکر و ناب. حالا یک دانشجوی هنرمند خوش ذوق پیدا شده که از "کشف" دیگران استفاده کرده تا "خلق" کند. عنوان این پژوهش که رتبه سوم ابتکار را در گروه هنر و معماری یازدهمین جشنواره جوان خوارزمی کسب کرده " بررسی چگونگی پیوند میان علم و هنر" است. الهه معتمد متولد 65 است و سال آخر ارشد پژوهش هنر را در دانشگاه تهران میخواند، کارشناسی را هم مجسمه سازی خوانده. فکر کنید این خانم تصویری را که از یک لحظه کشت اتم ثبت شده به زیبایی یک تابلوی نقاشی میداند. بعد همین میشود که برمیدارد کشفهایی چون سیالیت و شکافت اتم را به مخلوقاتی به اسم حجم بدل میکند. ادامهاش را از زبان خودش بخوانید.
"بررسی چگونگی ارتباط بین علم و هنر" عنوان پژوهش شماست که در جشنواره جوان خوارزمی برگزیده شد. کمی درباره طرحتان توضیح میدهید؟کار دو بخش تئوری و عملی داشت. کار گروهی بود و با همسرم این طرح را ارائه داده بودیم. بررسی برخی رابطههای علم ناظر بر هنر و هنر ناظر بر علم و اینکه کجا این دو شاخه به نقطه مشترک میرسند. بحث کلی هم این است که تصاویر علمی و موضوعات و کلماتی که در چهار چوب علمی قابل بحث هستند، میتواند منبع الهامی برای یک هنرمند شوند. اینکه فرضا سیالیت و شکافت اتم چه تصاویری در ذهن هنرمند شکل میدهد و چه تصاویری خلق میشود. چطور به این ایده رسیدید؟در دوره کارشناسی باید برای دانشکدههای دانشگاه تهران حجم طراحی میکردیم و من دانشکده فنی را انتخاب کردم. رشتههای این دانشکده شیمی و عمران و... بود و سعی کردم حجمی را طراحی کنم که با فضا و مخاطبان آنجا بیشتر سازگاری داشته باشد. اول رشته شیمی را انتخاب کردیم. برای طراحی باید اطلاعاتی درباره رشته به دست میآوردیم. برخی اصطلاحات رشته و تصاویر میکروسکوپی خاص را مانند اتمها دیدیم . تصاویر زیبایی بودند. وقتی این عکسها را دیدیم ناخودآگاه تصاویری الهام شد و برخی چیزها را هم خودمان اضافه کردیم و در نهایت حجمهایی ایجاد شد که هم به تصاویر نزدیک بود هم نبود. یعنی مخاطب احساس میکند که چقدر شبیه یک حرکت با اصطلاح است اما در نوع خود مجزا نیز هست. حجم ترکیببندیهای فضا و فرمهایی انتزاعی دارد.
کاربردشان در چه فضاهایی است؟در حال حاضر که فقط برای گالری و مدلهای رومیزی ارائه شدند اما میتوانند مجسمههای شهری باشند یا در پژوهشکده و وزارتخانه خاصی نصب شوند این از جرقه کار...(!) در مقاله چه چیزی را بررسی کردید؟این روندی جدید است و در ارشد هم روی این مسئله کار میکنم. ابتدا هنر و علم تعاریف آن را بیان و بعد جرقههایی که این وسط زده میشود و شاخههای مشترک را بررسی کردیم. نمونه کارهایی که در این زمینه انجام شده را مانند نمایشگاههایی که با عنوان علم و هنر برگزار میشود و کارهایی که آرتیستها بر اثر علم انجام دادند را هم بررسی کردیم.تصاویری که از کشت یک باکتری گرفته و در یک لحظه ثبت شده به زیبایی یک تابلو نقاشی است. این کار در ایران بسیار جدید است.برخی تحقیقات علمی که سالها قبل داوینچی انجام داده نتیجه بسیار هنری داشته است و طراحیها را الان به عنوان اثر هنری میدانند. در صورتی که آنها پژوهشهای علمی بودند. آن موقع جرقهها زده شده اما الان خیلی روشنتر روی این قضیه مانور میدهند. در جشنواره نیز بیشتر پروژه عملی مد نظر داوران بوده و به علت نوآوری که داشت مقام کسب کرد. چه حجمهایی را ارائه دادید؟دو شکافت اتم و یک تجزیه و یک سیالیت را حجم کردم. چقدر از این ابتکارات استقبال میشود؟در بخش دانش آموزی جشنواره خوارزمی هم در سال 83 مقام اول کشوری را در هنر کسب کردم. یک نقش برجسته دیواری به اسم کُلنی بود؛ یک کار دیواری در ابعاد 178 در 68 سانتی متر. آن موقع هم توجهی نشد. متاسفانه به گروه هنر بیمهر هستند. همیشه همایشهای گروه فنی با جدیت دنبال میشود اما هنر نه. چه نهادهایی باید برای به ثمر نشستن طرح شما کمک کنند؟اگر کار در ابعاد بزرگ اجرا شود، هم خیلی گیراتر است و هم خیلی مفهوم را راحتتر میرساند. از حالت میکروسکوپی درآمده و با تعریف جدیدی همهگیر میشود. اگر درخواست باشد و جایی برای نصب در نظر گرفته شود خیلی اتفاق خوبی خواهد افتاد. البته محل خاصی برای نصب نیاز نیست. هر جایی که عابر از آن رد شود میتوان کار را نصب کرد تا تاثیر خودش را برمخاطب بگذارد. منبع:خبرگزاری برناتهیه تنظیم:مینا بای
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 358]