واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: باز هم شير مادر
تحقيقات- گروه سلامت:
به همه ما از وقتي كه به دنيا ميآييم، موهبتي ارزاني ميشود كه هر روز ابعاد تازهتري از آن كشف ميشود.
اين بار محققان دريافتهاند كودكاني كه شير مادرشان را ميخورند، وقتي به سن بزرگسالي ميرسند، كمتر ممكن است به سرطان سينه مبتلا شوند؛ خبري كه با توجه به ميزان شيوع اين نوع سرطان در جوامع امروزي، اهميت خاصي ميتواند داشته باشد.
به گزارش رويترز، اين مطالعه را محققان دانشگاه ويسكانسين انجام داده و نتايج آن را در شماره آوريل نشريه اپيدميولوژي منتشر كردهاند. در اين مطالعه معلوم شده كه دختران شيرمادرخوار، تا ۱۷ درصد كمتر از دختراني كه از شير خشك تغذيه ميكردهاند، در معرض خطر ابتلا به سرطان سينه قرار دارند.
اما اين تنها موردي نيست كه تحقيقات بر اثر پيشگيريكننده شير مادر نسبت به انواع بيماريها و نيز سرطانها، مهر تاييد ميزند. در مراجع پزشكي، فهرست بلندبالايي از بيماريهاي حاد و مزمن وجود دارد كه شير مادر، از آنها پيشگيري ميكند.
برخي از اين بيماريها مانند عفونتهاي گوارشي، ادراري و تنفسي و نيز سندرم مرگ ناگهاني شيرخوار، مربوط به دوران كودكي است؛ اما برخي ديگر، مانند ديابت قندي وابسته به انسولين، كلسترول بالاي خون، بيماريهاي قلبي و عروقي، بيماري كرون و كوليت اولسراتيو، آسم و انواع ديگر آلرژي، از جمله بيماريهايي هستند كه احتمال وقوع آنها تا سن بزرگسالي وجود دارد و بررسيها نشان داده كه استفاده از شيرمادر ميتواند كودك را در برابرشان بيمه كند.
شواهد زيادي وجود دارد كه نشان ميدهد در كودكان تغذيهشده با شير مادر، ذخاير چربي اضافي كمتر است و بهطور طبيعي اين كودكان كمتر امكان دارد كه دچار چاقي شوند. (البته ادامه تغذيه مناسب در سالهاي بعدي هم شرط مهمي است) كلسترول خون، در زمان بزرگسالي اين كودكان هم، بيشتر در محدوده طبيعي باقي ميماند و اين موضوع، هم ميتواند به پيشگيري از بيماريهاي قلبي و عروقي و ديابت كمك كند و هم در حذف يكي از عوامل خطر مهم براي سرطان سينه، يعني چاقي، مؤثر باشد.
البته اين تنها يك حدس است و بايد مطالعات گستردهتري در مورد سازوكار دقيق تاثير شير مادر در كاهش احتمال ابتلاي فرد به سرطان سينه انجام شود.همچنين برخي مطالعات نيز، از بالا بودن هوشبهر كودكاني حكايت دارد كه شيرخوارگي خود را با تغذيه از شير مادرشان گذراندهاند.
در يكي از تازهترين اين مطالعات كه هفته پيش نتايج آن در نشريه آرشيو روانپزشكي عمومي منتشر شد، مشخص شد كودكاني كه 3 ماه اول زندگيشان را فقط با شير مادر تغذيه شدهاند، و سپس اين ماده مغذي در مراحل بعدي هم برايشان ادامه پيدا كرده است، در سن ۶ سالگي هم از لحاظ پيشرفت تحصيلي و هم از لحاظ هوشبهر (IQ) از ساير همسنوسالهايشان جلوتر بودهاند. اين مطالعه را محققان دانشگاه مكگيل كانادا انجام دادهاند.
اما در مورد انواع سرطانها؛ بررسيهاي زيادي صورت نگرفته، اما آخرين مطالعات، خبر از تاثير مثبت آن ميدهند. به عنوان مثال برخي از اين مطالعات نشان داده كه كودكان شيرمادرخوار، احتمال كمتري دارد كه در بزرگسالي به لنفوم مبتلا شوند.
اين مطالعه جديد هم، تاييد پيشگيري از يك نوع ديگر از سرطانها را ميدهد؛ اينها همه، گذشته از همه خواص مفيدي است كه شيردهي بر خود مادران دارد. پيشگيري از سرطان تخمدان و نيز سرطان پيش از قاعدگي پستان، ۲ نوع مشخص از بيماريهايي هستند كه شير دادن به كودك، احتمال آن را در مادر كم ميكند.
بنابراين ميتوان با جديت به مادران توصيه كرد كه هم براي سلامت خودشان و هم براي سلامت فرزندشان، سعي كنند از شير خودشان براي تغذيه او استفاده كنند.
تاريخ درج: 23 ارديبهشت 1387 ساعت 18:49 تاريخ تاييد: 23 ارديبهشت 1387 ساعت 19:19 تاريخ به روز رساني: 23 ارديبهشت 1387 ساعت 19:08
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 223]